Viper-X Публикувано Ноември 29, 2009 Публикувано Ноември 29, 2009 Принципно ефекта звучи добре и с бас, но ниските честоти не ги хваща достатачно добре, нямам схема на ефекта, но се радвам ако някой може да ме светне как да го модна, различни хора ми казаха да сменя входния кондензатор, но незнам точно какъв да сложа Цитирай
Nikifena Отговорено Ноември 29, 2009 Отговорено Ноември 29, 2009 Смяна на входния кондензатор казано на сляпо не е решение. Каква е сегашната стойност? Свали схемата на ефекта и ще ти кажа какво да моднеш. Без схема няма как да се каже. Най-вероятно този педал е взаимстват от морли, но без да сме сигурни не можем да кажем. За да звучи един уа педал като за бас трябва да му се смени регистъра в който работи уато. В твоя ефект е с промяна на кондензатори, но на кои точно не мога да ти кажа защото нямам схемата на ефекта. Цитирай
Viper-X Отговорено Ноември 29, 2009 Автор Отговорено Ноември 29, 2009 предполагам че схемата е тази http://analogguru.an.ohost.de/193/schemati...d_WahWah-RI.gif Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 29, 2009 Отговорено Ноември 29, 2009 Сегашното състояние на честотната характеристика (от приложената вероятна схема). Мисля, че ще помогне за анализ и коментарии за преработката за бас китара. Трите графики съответстват на три положения на потенциометъра на педала - 100к, 50к и 0к. Положението на педала е в зависимост от закона на изменение на потенциометъра. Посочените стойности са за цялата стойност на потенциометъра, което най-вероятно е рестриктирано в конкретната конструкция, и обхватът е стеснен. Да повторя - резултатите са на "вероятната" схема! Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 10, 2010 Автор Отговорено Януари 10, 2010 Хайде, никой ли не може да помогне Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 10, 2010 Автор Отговорено Януари 10, 2010 Не е това схемата... бай дъ уей... схемата е неоткриваема Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Януари 10, 2010 Отговорено Януари 10, 2010 Като така и така си решил да го човъркаш защо не го отвориш и не "свалиш" схемата, както те посъветва и фена. Ако няма интегрални компоненти не би трябвало да е особено трудна задача. Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 10, 2010 Автор Отговорено Януари 10, 2010 В момента това правя, довечера ще постна малко снимки Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 10, 2010 Автор Отговорено Януари 10, 2010 (Редактирано) В общи линии е това http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2416/17...vGdZ1sNrjl0.JPG In са пъврите 3 пина от лентовия кабел Out са 2те два а последните 3 са за by-passa ПП. Вторият образ е огледален че да съответства на снимката отгоре Редактирано Януари 10, 2010 от Viper-X Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 11, 2010 Автор Отговорено Януари 11, 2010 след оглед, установих че входния пин води до кондензатор с напис 103м Изкушавам се да го заменя със 68pF както са направили за Dunlop Cry Baby Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Януари 11, 2010 Отговорено Януари 11, 2010 Колега, недей да лекуваш всички болести с аспирин. Това, че на бейбито са го направили така нищо не значи в твоя случай. В този ред на мисли, би ли постнал линка с мода на бейби, за да видим дали точно входния кондензатор се сменя. Това все пак е лентов филтър с променливи параметри в зависимост от стойността на един потенциометър. Затова не е много логично точно входния кондензатор да определя спектъра на работа на ефекта. С него по-скоро може да се реализира някаква нискочестотна филтрация, тоест най-много да отрежеш високите, които ефекта пропуска, но едва ли ще промениш спектъра на работат на пропускатаната лента. Ако мога да си позволя да те помоля, да бъдеш малко по-малко мързелив и да пуснеш по-подробни снимки, аз ще ти извадя схемата. Снощи се опитах на два пъти, но не можах. Има някакъв елемент под потенциометъра, който не се вижда. Най-вероятно е резистор, но все пак? Освен това - снимай къде отиват лентовите кабели като ги обозначиш по някакъв начин. Има някакъв проводник, който е запоен на платката от страна писти! Какъв е той, откъде идва? След като си го разглобил снимай кой жак как е свързан, обозначи на снимката кой е вход, кой е изход. Така както си описал по пинове аз се затруднявам. Не съм толкова добър в аналоговата схемотехника, колкото някои други колеги тук, но смятам, че имам необходимия минимум познания, за да ти сваля схемата, стига да виждам всичко къде е. Честно казано доста неприятно ми е да гадая и това ме демотивира, затова и се отказах да сваля схемата снощи. Предполагам, че за теб не е проблем да предоставиш малко повече снимки. Аз ти обещавам, че ако се постараеш ще постна схемата тук. Така по схема останалите съфорумци много по-лесно биха направили анализ и биха дали съвети относно промени на стойности. Също така няма да е никак зле да погледнеш дали има някакви означения по корпуса на транзистора, за да видим какъв е и да разберем изводите му. Не съм сигурен, дали при този корпус е валидно само едно разположение, макар че повечето пъти е така. На последно място, за да не звуча прекалено негативно искам да кажа, че идеята да пуснеш снимката от страна писти огледална е много добра, и доста улеснява работата. Поздрави, Марин Цитирай
Nikifena Отговорено Януари 11, 2010 Отговорено Януари 11, 2010 А какво значи 103м? Ти знаеш ли ? опитваш се да стреляш на посоки, ама съвсем на посоки. да сменяш входен кондензатор от 10 нанофарада с такъв със стойност 68 пикофарада е напълно ненужно и необмислено. Ако ще трябва да го сменяш е по-добре той да стане 100нанофарада, но в никакъв случай по-малко от 10нф. Освен това входният кондензатор не оказва никакво влияние на честотните промени на филтъра на уа-то. Нещо което ти го казах още в предния пост, ама никой не чете. Ако искаш да го моднеш прочети какво трябва да направиш по-горе където съм писал аз. Повярвай ми, точно това трябва да се направи. Седни с един бял лист, молив и гума и свали тъпата схема на тоя ефект. Има няма 25 чарка на кръст. от които няколко са в захранването и не оказват влияние на ефекта. Цитирай
Viper-X Отговорено Януари 11, 2010 Автор Отговорено Януари 11, 2010 Е сори че съм малко мързелив, но си имам причина, сега съм в изпитна сесия, и от сутрин до вечер трябва да тичам насам натам и не остава време, ще се опитам да я сваля ПП. Въпросния резистор е 47k Цитирай
Recommended Posts