Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно вокален диапазон


Trip

Recommended Posts

Първо, здравейте на всички във форума :godbless:

 

Казвам се Емо, на 23 години съм, от София. Доколкото се познавам, не съм идиот и не съм трол, така че се надявам пребиваването ми тук да е приятно за всички и ползотворно (най-вече за мен, понеже познанията ми в музикално отношение са доста ограничени и едва ли бих могъл на свой ред да помагам прекомерно).

 

 

Малко бекграунд относно мен като начинаещ певач - от март до септември взимах вокални уроци, но после трябваше да ям, та на този етап съм ги спрял ;) Дотогава не се бях занимавал с пеене. Обичам рок - по-стар, а от новия - по-алтернативен (нямам предвид ония симпатяги с лака и грима), от алтернативния пък - и лек, и малко по-тежък, макар да намирам първия за леко маниерничещ, а втория - за леко повърхностен.

 

Любима музика - Куийн, Дийп пърпъл, Лед Цепелин, Туул, А Пърфект Съркъл, INXS, Дженесис и производните му (Гейбриъл и Колинс), гръндж и производните му (най-вече Пърл Джем и Саундгардън), Фейт Ноу Мор + още сигурно 50-ина изпълнители на втора линия освен изброените дотук, а и вероятно 10-ина на първа, които съм забравил.

 

 

Та, на още будните, пиша с един въпрос:

 

Опитах се да намеря някаква класификация на мъжките гласове в уикипедия, но западната система на маркиране на тоновете ме обърква неимоверно. Та реших да пусна тук някакви характеристики, а който може нека да ми каже къде точно се падам като глас.

 

Значи, on a good day, долната граница на диапазона ми е до от малка октава (ако и да звучи безполезно и не-много певчески най-често; най-ниският и същевременно на 100% удобен ми за пеене тон е фа (с концентрация ми) от малка.)

 

On a good day пак, горната граница на диапазона ми в chest/mix voice е сол от втора октава (най-високият ми удобен за пеене тон е пак фа, от втора).

 

Оттам нататък имам още октава head voice, но не онзи кухо звучащ фалцет, а плътен звук с възможност за кресчендо и декресчендо (динамичен контрол ли му се викаше? Възможно е да звуча като пълен профан, извинявам се...) - макар да не е всъщност пълна октава - ми,фа и сол от трета октава в едно 50% от случаите ми звучат тотално непевчески, тъй че на този етап реално имам максимален комфорт на ре от трета - но като цяло head voice-ът ми не е добре овладян все още, освен в сол/ла/си от втора да речем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баритон. Това че можеш да пееш на G4 е много добре, особенно ако не чустваш че правиш нещо нередно. Естествено всяка гласова класификация е относителна, гласът се развива и променя.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баритон. Това че можеш да пееш на G4 е много добре, особенно ако не чустваш че правиш нещо нередно. Естествено всяка гласова класификация е относителна, гласът се развива и променя.

 

Успех!

 

 

Благодаря :)

 

Сега обаче, когато се поразтърсих тук-таме, разбрах, че е възможно да съм дал характеристики, с една октава по-високи от реалните... Някой може ли да ми даде линк към тона до от първа, за да сверя? (понеже се оказа, че МАЙ съм свикнал да се разпявам на пиано, свирещо една октава над мен, и ще мога да сверя тона, само с помощта на нещо различно от собствения ми глас. Изглежда съм се хипнотизирал да се чувам една октава по-високо....)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма защо :)

 

Баритон сте колега, дори да сте се объркал с октавите. Едва ли пеете на сол над тенорско до (C5) с "глас" (или по принцип :). Едва ли сте бас, защото една октава по-ниско от това което сте дал ще е ексепционално нисък глас. За да ви е по лесно, ще ви ориентирам че диапазона за който говорите е от G4 (сол на четвърта октава, нашата система не ми е много ясна) надолу.

 

Отново казвам че гласът се развива и класификацията на гласовете е по-скоро някаква референция в даден момент. Не малко баритони са способни да пеят и в теноровия регистър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако съм тръгнал към сопрано, ще гледам преди да стигна да си тегля куршума или поне да си завинтя бюстец и да помисля за една по-древна професионална ориентация.

 

Btw, ако някой наистина може да ми даде линк с до от първа октава, I would appreciate that too :hooray:

Редактирано от Trip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.