Jump to content
Българският форум за музиканти

Шум в апаратурата


Recommended Posts

Колеги, от няколко дни ми се появява този шум в апаратурата.

 

http://www.fileden.com/files/2008/1/28/1726462/shum.wav

 

Озадачен съм. Въпросното го записах с микрофон и се чува от колонките на касетофона. Касетофона ми е вързан към саунд картата на компютъра. На същия разклонител е вързан и китарния ми усилвател. В него също се появява въпросния шум. Изключвайки един или два от трите уреда (компютър, касетофон, усилвател) по никакъв начин не повлиява на шума - той продължава да звучи във включената апаратура. В един прекаресен миг, без да правя нищо, решава и изчезва.

 

2 минути преди да пусна поста обаче направих последна проба, която даде резултат - връзвам микрофон в изхода за микрофон на саунд картата. С едната ръка хващам микрофона, а с другата хващам която и да е метална част на касетофона - шумът изчезва. Разбира се прекъсвайки веригата шумът отново се появява, докато във някакъв момент не изчезне от само себе си.

 

Не съм много наясно с нещата, затова имам нужда от помощ да разбера какво не е наред.

 

Ще съм ви благодарен!

 

Поздрави.

 

 

EDIT: само да добавя. Когато шумът се появи, доближавайки ръката си до която и да е метална част на касетофона - той се усилва. Това ме наведене на мисълта за лошо заземяване, но тогава не би ли трябвало, когато изключа касетофона, шумът в усилвателя ми също да спре? (Това не се случва) А възможно ли е да е от смущения в тока? Точно под нас в момента копаят метро.

 

EDIT 2: относно семпъла - шумът е доста тихичък, така че за да го чуете трябва да усилите. не го усилих изкуствено на програма, защото звучи по друг начин

Редактирано от dark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-напред направи точно обяснение за това кое от къде идва и кое в кое влиза.

Имаш китара, касетофон, компютър, усилвател и микрофон. Не е ясно кое къде влиза и кое къде отива по веригата.

 

Провери си кабелът за микрофона.

 

Пробвай китара => усилвател. Ако всичко до тук е наред това е добре.

 

Следва продължение след това което ще напишеш ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направил съм всички възможни проби.

 

Ето как е вързано всичко:

 

Касетофон, монитор и компютър се захранват от един разклонител. Той е вързан към друг разклонител, в който се връзват китарен усилвател, ефект процесор и интернет суич. Втория разклонител вече влиза директно в електрическата мрежа.

 

- Line-In на касетофона е вързан към Line-Out на саунд картата. (т.е. касетофона играе ролята на колонки за компютър)

 

- Микрофона (когато е вързан) е вързан към Mic-In на саунд картата

 

- Китарата влиза през ефект процесора в усилвателя

 

Шумчето не се появява в определен момент. Т.е. няма закономерност например: включвам усилвател и тогава се появява. Или връзвам микрофона и тогава се появява.

 

Например може да се появи, докато си свиря (тогава се появява в касетофона и в усилвателя). Или пък докато си слушам музика (тогава усилвателя е изключен, микрофон не е вързан и шумът е в колонките на касетофона). Или пък просто докато компютъра си работи и нищо не се случва (тогава пак се появява в колонките на касетофона, който си стои включен)

 

Когато шумът се появи изключвам различните уреди за да установя дали някой уред конкретно не влияе на някой друг.

 

Разбира се първо се сещам за монитора. Изключвайки го промяна не настъпва. Шум имаме навсякаде. Изключвам компютъра. Шум продължава да има в касетофона и усилвателя. Изключвайки или касетофона, или усилвателя, шумът продължава да звучи в останалия включен уред. Т.е. стигам до извода, че не конкретен уред влияе на останалите.

 

Единствените закономерности които се наблюдават са:

 

- Винаги когато шумът се появи, и при включен касетофон, доближавайки ръката си до която и да е метална част на касетофона, покачва нивото на шума в колонките му

 

- Винаги когато включа микрофона към саунд картата и направя верига м/у микрофона и касетофона, шумът спира, но само в колонките на касетофона, не и в усилвателя

 

Това е, надявам се да съм бил достатъчно обстоятелствен.

 

Поздрави

 

P.S. в момента шум няма, очаквам включване ;)

Редактирано от dark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно е да се анализира пишейки във форуми за проблеми от такъв род.

 

Прегледай си кабелите и разклонителите. Това мога да ти помогна аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, прав си.

 

Всичко прегледах, още когато започна да шуми за първи път.

 

Просто не мога да установя причината и реших да се обърна за помощ, с надеждата, че някой колега може да има някаква идея от личния си опит.

 

Все пак ти благодаря за отделеното време!

 

Поздрави,

 

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Колеги, проблемът продължава да е на лице!!!

 

В разклонителите ми, кабелите ми и апаратурата ми вече НЯМА ПРОБЛЕМИ!!!

 

Няма какво друго да е освен "кофти" ток - споделете мнение - възможно ли е от по-ниско от 220V напрежение да се породи подобен проблем?

 

И ми кажете има ли някакви уреди, които да могат да ме избавят от проблема? Например стабилизатор на напрежение или някакво компактно локално захранване?

 

Наистина имам нужда от помощ!

 

Марин

 

ЕДИТ: за да не ви се налага да чете първите постове, да ви обесня накратко проблема

 

от нищото се появява лек неприятен брум в апаратурата ми, който изчезва от само себе си. случва се сравнително рядко, но е неприятно. ВИНАГИ се случва в определен диапазон от време (след 17:00 часа)

Редактирано от dark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш полтъргайст в къщата :thumbs_up:

 

Изнамери някакъв ДИ бокс за проби.

 

 

Вземи на заем компютърни колонки за няколко дена и виж дали с тях се появява проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За радиокасетофона ясно, но защо същия шум го има и в китарния усилвател, дори и като изключа въпросните колонки (радиокасетофон) и ги сменя с други? И и в двете се появява по едно и също време.

 

EDIT: Може би трябва да се примиря и да помоля полтъргайста да си станем приятели :rolleyes::P;)

 

EDIT2: В смисъл действително с радиокасетофона това е проблема - нещо се е преебало и лови радио, а аз му ставам антена и ще го нося на ремонт. Но нямам обяснение, защо същия брум го има и в китарния ми усилвател, когато изключа радиокасетофона от "веригата". Идеи?

Редактирано от dark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е полтъргайст!

 

Оказа се скапан разклонител, по-точно щепсел. Сега шум няма (ако случайно се появи пак ще ви пиша да го мислим). Щепселът се беше "разхлабил" и пластините за заземяване не даваха добър контакт в гнездата на другия разклонител. Така в определени позиции на щепсела има заземяване, в определени - не. Съответно се появява шум. Светна ми когато се сетих, че ме удря ток докато дръжа китарата и пипам компютъра. Прегледах разклонителя и така. Сега не ме удря вече и ток :)

 

P.S. Ти Ники, хубаво ми каза - прегледай си разклонителите, ама аз съм просто момче. Помислих си, че този сравнително нов разклонител не би дал такъв проблем, а ето каква излезна тя - Made in China. Сега смених разколнителя и всичко е точно!

 

Поздрави

 

Марин

Редактирано от dark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EDIT2: В смисъл действително с радиокасетофона това е проблема - нещо се е преебало и лови радио, а аз му ставам антена и ще го нося на ремонт. Но нямам обяснение, защо същия брум го има и в китарния ми усилвател, когато изключа радиокасетофона от "веригата". Идеи?

 

Това не е задължително да е радиостанция . Възможно е да е бормашина , пералня , крана на строежа отвън и какво ли още не . В предусилвателя на китарата би трябвало да има проектирана защита/ против такива брумове /. Защо не сработва - не знам. Всичко писано от мен са догатги...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип подозирам, че машините с които копаят метрото оказват някакво влияние, но понеже не разбирам от електричество и електротехника е възможно твърденията ми да са абсурди и смешни :)

 

Благодаря ти за по-горния пост. Малко преди да го пуснеш написах какво е предизвикало според мен проблема. Проблема засега е отстранен и много се радвам! Ще видим ако пак се появи шум, тогава ще ви напиша и ще го мислим :)

 

В резюме:

 

- оказа се, че радиокасетофона ми има нужда от ремонт, лови радио честота и аз му действам като антена (факт)

- оказа се, че единият ми разклонител не заземява добре (хлабав щепсел и износени гнезда) (факт)

 

Сменяйки разклонителя с нов изглежда реши проблема. Все пак имам едно наум, че нещо външно също предизвиква смущение в системата!!

 

Благодарности за помощта

 

Марин

Редактирано от dark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да опиша и как излових скапания разклонител (на някой може да му е полезно някой ден).

 

1) Включих китарата през дисторшън към усилвателя и отворих потенциометъра, дотолкова, че да е максимално силно и да не предизвиква фийдбек.

2) С мултицет измерих дали минава ток, когато създам верига между струните (вързана на разклонител 1) и кутията на компютъра (вързана на разклонител 2) - ток минаваше, съответно заподозрях, че нещо не е наред със заземяването.

3) Оставяйки апаратурата на разклонител 1 да бачка, спрях всичко на разклонител 2, но оставих въпросния свързан - шумът не изчезна.

4) Изключвайки щепсела на разклонител 2 от разклонител 1 шумът изчезна!

5) Включих отново разклонител 2 в разклонител 1 и шумът се появи, размърдвайки щепсела на разклонител 2, установих че шумът се появява и изчезва.

6) Съответно смених разклонителя с друг и шум няма, както и не протича ток.

 

В резюме смятам, че за един човек без елементарни познания по електротехника, като мен, проблемът е труден за диагностика. Аз съм преди всичко музикант и когато нещо ми шуми се сещам да си проверя аудио кабелите. Не съм подозирал, че лош разклонител би могъл да предизвика такъв неприятен проблем.

 

Благодарности на Nikifena и bir4o, които се отзоваха и ми дадоха някакви насоки!

 

До скоро,

 

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да си нямам проблеми в къщи почти всички контакти са на шнайдер. Скъпи са, но си заслужава. Особено за човек който си "играе" с тока :)

 

И аз ползвам някакви евтини разклонители поради факта, че не мога да намеря истински такива по магазините.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече и аз се убедих, че е важно разклонителите и контактите да са качествени :)

 

Ще си потърся и аз Шнайдер, щом ги препоръчваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.