mehandjiiskiy Публикувано Ноември 13, 2009 Публикувано Ноември 13, 2009 Здравейте. Преди време се бях запалил да свиря на електрическа китара и един приятел на баща ми ми подари неговата стара, която обаче беше с развалена електроника ( не знам дали точно така се нарича ) иначе беше в перфектно състояние - нови струни, ключове само боята беше леко олющена. Никъде не пишеше коя е марката, но предполагам, че е българска, може би "Кремона". Та наскоро се сетих за нея и реших пак да се пробвам с китарата. Понеже електрониката беше развалена махнах плочката ( и това не знам дали е правилиният израз ) и видях въпросната електроника - всичко беше ръждясало прогнило някъде даже жиците бяха връзвани една за друга. Махнах цялата електроника и сега китарата е така да се каже само парче дърво Бих искал да помоля някой ако може да ми обясни какво трябва да купя, как да го сменя или направо да ми даде сайт с инструкции. Благодаря предварително! Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 13, 2009 Отговорено Ноември 13, 2009 Ако добавиш малко снимки на китарата ще е много по-лесно да се прецени от какво имаш нужда и ще имаш по-пълна информация от съфорумците. Цитирай
mehandjiiskiy Отговорено Ноември 13, 2009 Автор Отговорено Ноември 13, 2009 Ако добавиш малко снимки на китарата ще е много по-лесно да се прецени от какво имаш нужда и ще имаш по-пълна информация от съфорумците. Най-късно утре ще кача снимки. Цитирай
mehandjiiskiy Отговорено Ноември 13, 2009 Автор Отговорено Ноември 13, 2009 Ето и снимки : Ето и старата електроника: Цитирай
hristo9 Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 (Редактирано) Добре, имаш китара с два адаптера .Намери някаква схема из нета за такъв тип китара(с два адаптера , ако на схемата пише напримерно ибанез това не означава, че не става за твоята китара , моята е също с два адптера и е по схемата на фендер жаз бас).След като дамериш схемата я разглеждаш и виждадш какви елементи има в нея .Ти имаш адаптери , кабелчета ще намериш все някъде , потенциометри най- често в тези схеми те са със съпротивление 250КИЛООМА.От схемата зависи колко да земеш ,има ралични схеми с един потенциометър ,с два с три , с четири ..... ти избираш. П.П. Ако не разбираш много от електроника можеш директно без потенциометри да свържеш. Но тогава няма да можеш да увеличаваш - намаляваш звукът , високи-ниски , допълнително високи и ниски . Пробвай да я направиш с потенциометри не е много трудно.Добре е да видиш темата за екраниране на китара ще ти помогне. ЧЕСТИТИ ЗА КИТАРАТА ДОБРА Е Редактирано Ноември 14, 2009 от hristo9 Цитирай
hristo9 Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 А, забравих нещо , от снимките виждам че имаш и букса за жака и съпротивления.Има схеми по , която може дая направиш екстра пак ти казвам потърси из нета със сигурност има. Ето някой от мен . http://www.bcrich.com/images/schematics/lrg_kkv.jpg http://n-audio.net/web2/images/tech10.gif(Препоръчвам ти тази) Цитирай
mehandjiiskiy Отговорено Ноември 14, 2009 Автор Отговорено Ноември 14, 2009 (Редактирано) Благодаря ти много за хубавия и полезен отговор. Предполагам, че ще ми трябва някаква помощ - на 14 съм нямам си никаква идея от електроника, в семейството ми само аз свиря на нещо и предполагам, че ще търся помощ от някой професионалист. Между другото имаше една жица, която беше свързана с тремолото (?) (това, което зад тази решетка. но беше скъсана. Има дупка в тялото откъде минава тази жица, която беше запоена за тремолото. Малко ще ми е трудно на мене да направя всички тези неща като не разбирам нищо, но благодаря пак! PS: Колко струват горе-долу адаптерите и потенциометрите и ако ги купя в някой музикален магазин ще могат ли да ми ги вържат срещу съответната сума? Редактирано Ноември 14, 2009 от mehandjiiskiy Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 Не, че нещо, но мисля, че на старо изпадат китари и за 150 лв. в подфорум купувам-продавам. За да направиш тази китара на тяхно ниво(демек, на нивото на евтинджос ново скуаерче/стагче/др...), трябва да дадеш повече от 150 лв. Цитирай
hristo9 Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 Благодаря ти много за хубавия и полезен отговор. Предполагам, че ще ми трябва някаква помощ - на 14 съм нямам си никаква идея от електроника, в семейството ми само аз свиря на нещо и предполагам, че ще търся помощ от някой професионалист. Между другото имаше една жица, която беше свързана с тремолото (?) (това, което зад тази решетка. но беше скъсана. Има дупка в тялото откъде минава тази жица, която беше запоена за тремолото. Малко ще ми е трудно на мене да направя всички тези неща като не разбирам нищо, но благодаря пак!PS: Колко струват горе-долу адаптерите и потенциометрите и ако ги купя в някой музикален магазин ще могат ли да ми ги вържат срещу съответната сума? Мен и аз съм на 14 всичко , което съм на научил по електроника е било от тук , от даскало и дължа повечето от него на ЕВТИМ.Така по въпроса ти за цената потенциометри се намират в всеки магазин за електроника и струват около един лев , а за адаптерите не мога да ти кажа има ги на различни цени.Съветвам те да потърсиш в рраздел копувам- продавам все ще сев намери някой да продава подходящите за твоя случай.Питай някой по-голям от квартала , от улицата,помоли за помощ някой. от семейството.Схемата , която ти препоръчах е лесна все някой ще отдели малко време за теб. Дори и ти би могъл да се позамислиш малко и да я направиш.А жицата , която стърчи вероятно е за маса.ЕВТИМЕ човек знам колко знаеш помогни малко на момчето. П.П мисля че когато темата се развие трябва да се слложи като важна защото почти всеки китарист с ел китара 2 ра ръка има този проблем Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 Преди време ми попадна същият модел "Орфей" (не е "Кремона"). Мое мнение: Тази китара като качество на материалите си е пълен боклук, но си заслужава да се възстанови (колкото и да е недъгава), само заради сантименталната стойност по соц. производството от близкото минало и заради това (според мен ), че всяка китара си има "душа" и като музикален инструмент заслужава да "живее"! Моята препоръка е да я възстановиш с оригиналните адаптери и тремоло. Адаптерите също не са "цвете" според съвременните стандарти, но си имат своят специфичен звук, който съвременните нямат. Така, че ако я възстановиш в оригинал - ще имаш нещо уникално, което е почти изчезнало! Нещо като защитен вид от червената книга. За целта трябва да смениш буксата "петица" с един "женски" жак и да махнеш многокракото чудо с кондензаторите. Между другото, не видях на снимките пикгарда (пластмсовата плочка, на която се монтират адаптерите и потенциометрите). Ако е здрава ще е добре! Мога да ти помогна със свързването на електрониката, ако имаш желание да я възстановиш в оригиналният й вид. Поздрави! Цитирай
mehandjiiskiy Отговорено Ноември 14, 2009 Автор Отговорено Ноември 14, 2009 Преди време ми попадна същият модел "Орфей" (не е "Кремона"). Мое мнение: Тази китара като качество на материалите си е пълен боклук, но си заслужава да се възстанови (колкото и да е недъгава), само заради сантименталната стойност по соц. производството от близкото минало и заради това (според мен ), че всяка китара си има "душа" и като музикален инструмент заслужава да "живее"! Моята препоръка е да я възстановиш с оригиналните адаптери и тремоло. Адаптерите също не са "цвете" според съвременните стандарти, но си имат своят специфичен звук, който съвременните нямат. Така, че ако я възстановиш в оригинал - ще имаш нещо уникално, което е почти изчезнало! Нещо като защитен вид от червената книга. За целта трябва да смениш буксата "петица" с един "женски" жак и да махнеш многокракото чудо с кондензаторите. Между другото, не видях на снимките пикгарда (пластмсовата плочка, на която се монтират адаптерите и потенциометрите). Ако е здрава ще е добре! Мога да ти помогна със свързването на електрониката, ако имаш желание да я възстановиш в оригиналният й вид. Поздрави! Пикгарда беше строшен на няколко места и не беше точно от пластамса а може би от нещо като много дебел прозрачен плексигласт. А от това което ми каза за буксите и жаковете нищо не разбрах - преди не съм се занимавал с такива нещо, ама ми беше тъжно да я гледам как събира прах заедно с другата акустична "орфей"-ка и реших да я съживя. Със сигурност ще ми трябва помощ от някой, питам се дали човек който не разбира от музикална подръжка, а разбира от електроника (визирам баща ми) ще може да успее да се справи или трябва да търся лютиер/китарист/музикален техник? Цитирай
hristo9 Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 (Редактирано) Аз доколкото разбрах това е първата ел китара на пича , демек иска да си дрънка вкъщи вероятно с некъф дисторшън не иска да колекционира(вереоятно), нито пък супер качество. Иска проста да я оправи и да си джангъри , затова престанете да му мачкате желанието с коментари от такъв род.Аз лично смятам че китарата е много хубава (моята е за 15 лв от битака ) ДАВАЙ ПИЧ П.П баща ти с сигурност ще ти я оправи дори и да не разбира много трябва само малко ел познания Редактирано Ноември 14, 2009 от hristo9 Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 Щом баща ти разбира от електроника, значи ще е лесна игра за него да възстанови схемата на китарата! Ето схемата на свързване на китара "Пълдин", която ще свърши идеална работа за случая. Потенциометрите са по 470 кОм или 500 кОм, а кондензаторът © е 470 nF. Пикгарда ако можеш го залепи, иначе си намери парче пластмаса и изрежи точно копие на него. Успех! Цитирай
mehandjiiskiy Отговорено Ноември 14, 2009 Автор Отговорено Ноември 14, 2009 A адаптерите (доколто съм схванал какво е това на английски май е pickup ) откъде могат да се купят, в смисъл продават ли се по музикални магазини и колко горе долу струват и "жичката" която беше запоена за тремолото ако не я възстановя ще попречи ли нещо на звука? Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 Жичката трябва задължително да я свържеш към тремолото и към "масата", както е на схемата - "Ground from bridge or tremolo". Адаптери има всякакви. Можеш да си купиш и тук от форума (по евтино ще ти излезе), но аз те съветвам да си ползваш оригиналните. С тях ще запазиш оригиналното звучене на тази китара. Цитирай
Recommended Posts