Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара Среден-клас за начинаещ


Yoshimico

Recommended Posts

1. ...търсачката многократно тормозих,но нямаше достатачно задоволителни отговори.

 

2... искам някаква по униерсиална китара която става за всичко имам спестени 800лв.

 

3.. хеви метъл и траш,но мен по принцип тези жанрове ме кефят но отвреме на време и блус и рок свиря.

 

По 1 - не ползвай търсачката, просто рови в темите назад. Ако казваш, че не си намерил достатъчно задоволителни отговори, значи не си търсил въобще.

 

По 2 - Съвсем универсални китари няма. Правилно ти препоръчаха кирата с един двоен и два единични адаптера(HSS). Aко искаш страт или суперстрат форма - послушай ги.

 

По 3 - Вземи си или стартокастер-подобна китара HSS, или по-прилично Гибсън Лес Пол копие.

Aко решиш да си взимаш китара с флойд-роуз, блуса и рока в общи линии отпадат. Флойда прави звука металничък и е по-подходящ за други неща.

Търси китари с тяло от махагон(мahogany), елша(alder(страт/суперстрат)) или swamp ash(страт/суперстрат). Може и по-екзотични материали(ако намериш такива китари), но избягвай agathis, разни световнонеизвестни дървета, както и когато не е споменато дърво. Ako гониш рок и блус звуци, избягвай и липа(basswood).

 

Ако искаш по-дълги тонове и по-плътен тон, може и да поогледаш китарите с по-дебели грифове. Тънките грифчета, особено при по-евтините китари, за които говорим, често водят до по-тънък, по-кратък и като цяло по-лош тон. Бих ти препоръчал и да вземеш китара с alnico адаптери(демек, магнитите да са алнико).

 

Като прост тест, пробвай на 2-ра и на 3-та струна на 12-14 прагче, колко дълго отзвучава тона. Ако на 12-то прагче, 3-та струна, продължитлността е 2-3 секунди, значи китарата е зле. Дори хубавите стратокастери(които не се славят с голяма продължителност на тона), успяват да отзвучават по 6-7 секунди на тези прагчета(12-14 на 3-та струна) . LP-копията обикновено могат дори повече. За контраст, повечето скапани китари отзвучават за 2-3-4 секунди там. Слушай и платото на тона, да не затихва твърде бързо, а да има едно 3-4-5 секунди, в които тона си се чува, преди да започне плавно да затихва. Гледай и да не звучи твърде "разхлопано" и "клатещо се" китарата, когато свириш на дебелите струни по последните позиции.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами прегледах всички съвети и в общи линии се ориентирах към Squier Obey Graphic Strat HSS - RW - Dissent и Fender Standard Stratocaster HSS Black от този сайт имаше още 2 китари ,но едната беше от aghatis а другата от basswood а останалите ми надхвърляха бюджета.

Повече съм за Squierа другата ми изглежда малко съмнителна.И да попитам Rosewood става ли,защото почти всики китари са от това и нещо ме съмнява да е някое менте?

Редактирано от Yoshimico
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само фингърборда е направен от rosewood в твоя случай. Моите съвети се отнасят за тялото.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Харесах си още нещо Squier by Fender Vintage Modified Strat - HSS - RW - Black но се чудя дървото от което е направена нажедно ли е някакво екзотично е мисля-Indian Red Cedar (Cedro)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.