Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
1. ...търсачката многократно тормозих,но нямаше достатачно задоволителни отговори.

2... искам някаква по униерсиална китара която става за всичко имам спестени 800лв.

3.. хеви метъл и траш,но мен по принцип тези жанрове ме кефят но отвреме на време и блус и рок свиря.

По 1 - не ползвай търсачката, просто рови в темите назад. Ако казваш, че не си намерил достатъчно задоволителни отговори, значи не си търсил въобще.

По 2 - Съвсем универсални китари няма. Правилно ти препоръчаха кирата с един двоен и два единични адаптера(HSS). Aко искаш страт или суперстрат форма - послушай ги.

По 3 - Вземи си или стартокастер-подобна китара HSS, или по-прилично Гибсън Лес Пол копие.

Aко решиш да си взимаш китара с флойд-роуз, блуса и рока в общи линии отпадат. Флойда прави звука металничък и е по-подходящ за други неща.

Търси китари с тяло от махагон(мahogany), елша(alder(страт/суперстрат)) или swamp ash(страт/суперстрат). Може и по-екзотични материали(ако намериш такива китари), но избягвай agathis, разни световнонеизвестни дървета, както и когато не е споменато дърво. Ako гониш рок и блус звуци, избягвай и липа(basswood).

Ако искаш по-дълги тонове и по-плътен тон, може и да поогледаш китарите с по-дебели грифове. Тънките грифчета, особено при по-евтините китари, за които говорим, често водят до по-тънък, по-кратък и като цяло по-лош тон. Бих ти препоръчал и да вземеш китара с alnico адаптери(демек, магнитите да са алнико).

Като прост тест, пробвай на 2-ра и на 3-та струна на 12-14 прагче, колко дълго отзвучава тона. Ако на 12-то прагче, 3-та струна, продължитлността е 2-3 секунди, значи китарата е зле. Дори хубавите стратокастери(които не се славят с голяма продължителност на тона), успяват да отзвучават по 6-7 секунди на тези прагчета(12-14 на 3-та струна) . LP-копията обикновено могат дори повече. За контраст, повечето скапани китари отзвучават за 2-3-4 секунди там. Слушай и платото на тона, да не затихва твърде бързо, а да има едно 3-4-5 секунди, в които тона си се чува, преди да започне плавно да затихва. Гледай и да не звучи твърде "разхлопано" и "клатещо се" китарата, когато свириш на дебелите струни по последните позиции.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Ами прегледах всички съвети и в общи линии се ориентирах към Squier Obey Graphic Strat HSS - RW - Dissent и Fender Standard Stratocaster HSS Black от този сайт имаше още 2 китари ,но едната беше от aghatis а другата от basswood а останалите ми надхвърляха бюджета.

Повече съм за Squierа другата ми изглежда малко съмнителна.И да попитам Rosewood става ли,защото почти всики китари са от това и нещо ме съмнява да е някое менте?

Редактирано от Yoshimico
Отговорено

Харесах си още нещо Squier by Fender Vintage Modified Strat - HSS - RW - Black но се чудя дървото от което е направена нажедно ли е някакво екзотично е мисля-Indian Red Cedar (Cedro)?