Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с клавишите


rusnaka

Recommended Posts

Здравейте! Отдавна не съм писал тук!

 

Имам от 10 години един GEM PK7, който си работеше, вече към 5-тата година бутоните се поизносиха, това няма оправяне до колкото разбрах, но не за това ще питам. Този клавир 4 години си стоя в кутията, тъй като имам 2 Ямахи, скоито работя и си правя кефа. Но дойде един слънчев ден, в който трябваше да го ползвам и какво да видя: отварям кутията, той милия целия в прах. Забърсах го, пускам - тръгва. Почвам да свиря и разбирам, че 10-тина клавиша правят проблеми. Свирят, когато си искат... Някои при по-силно натискане не свирят, а някои - точно обратното. Закарах го в един сервиз да го почистят, макар че той не е конкретно за музикални инструменти. Казаха ми, че са го почистили, ама никакъв ефект. Дайте идеи как да го вакарам пак в употреба, ако това е възможно.

 

ПП И малката ми Ямаха даде фира... Най-ниското До не работи. Ама въобще не съм я тормозил... Първо както си свиря с пиано бленда - натискам го и чувам един тритонус с някаква синти бленда... А в последствие съвсем спря да свири... Много странно... Дали ще мога да си го оправя, че ми се дават 100 лева да го нося в Динакорд.

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има начин да се оправи този проблем ако причината е в контактните гумички, което според мен е най вероятната причина.

Взимаш си инструмент(кръстата отверка и пинсета) , разглоби свирката но не напълно и така че после да можеш да я събереш.

Целта е да стигнеш до матрицата над която са поставени тия прословути гумички и после клавишите. Можеш да изпробваш дали матрицата и всичко останало е изправно със едно станиолче от цигари или кухненско ал. фолио като минеш по цялата матрица и провериш дали при принудителното затваряне на контактите ще имаш звук. Ако всичко е нормално си взимаш електропроводимо лепило за гъвкави връзки и нанасяш на всички гумички по един тънък слой. Има вариант и сам да си направиш лепилото но не ти препоръчвам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок, ще пробвам, МЕРСИ!!! Тъй като хич ме няма в тези неща, като нанеса лепилото, трябва да го чакам да изсъхне и тогава да го сглобявам, нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Задължително трябва да бъде само върху средната част на гумичката и трябва да го изчакаш да изсъхне хубаво за да не залепне за матрицата -така ще имаш постоянно затворени клавиши. Контактите на матрицата В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ПОЧИСТВАТ СЪС ШКУРКА (не викам просто подчертавам :D )

Редактирано от BASHMAISTORA
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

първо, в сервиза на Динакорд ще ти кажат, че сам си си виновен за Ямахата, защото си свирил на нея.После, ако неистово започнеш да твърдиш, че само си я гледал, ще ти обяснят, че това "до" е направено така, че да не свири, но ти си прост музикант и не си си чел ръководството- дори ще те накарат да донесеш ръководството и ще ти посочат липсата на кафе и други петна по страниците- и ще те помолят да го прочетеш и да им оставиш 30 или 50 , или 150 лева и да се махаш с тъпото си устройство, което най-вероятно си купил от тях. Ако в своя защита изтъкнеш , че техникал съпорта на Ямаха те е упътил към сервизно разрешение на проблема, ще получиш смайващия отговор, че там в Ямаха работят всякакви боклуци напоследък и най-вероятно отговорът е написан от "чистачката". Би било смешно всичко това, което пиша , ако не се напатих през последните години от така нареченият им "сервиз" и не бях натирван от тях. Всички опити да открия сервиз в съседните държави чрез официалния технически съпорт в сайтовете на Алесис и Ямаха ме водеха единствено към Динакорд- просто хората виждаха от къде им пиша и казваха- ето сервиз за вас, господине- Хахахаха...

 

Сега конкретно на въпроса- мисля, мога да помогна с мнение само за Ямахата, ако кийбеда е KX. Това лято смених клавиши на Тритон ина ДX7- никога не ми се беше случвало-а сега наведнъж два синта и то от различни поколения и фирми. Има едни щифтове в края на клавиша, които се износват- или просто пластмасата старее... Резултатът от разглобяването беше смайващ- Тритон използва същата клавиатура на ДХ7 и цялата струкура, дори управлението е същото като от 1987. Това ме води и на мисълта , че Мотиф има същата механика, но не става дума за Мотиф в момента. Там няма гумички, а пластини които при леко изменение на формата дават по различни показатели на динамиката, но това се коригира лесно с пинсета. В твоя случай, обаче ми се струва че имаш лош контакт на кабелите излизащи от клавиатурата и отиващи към платката.Ако си я носил насам натам по гигове има вероятност (много малка) да се е кабелен проблем при куплунзите, но щом чуваш и други тонове...хмм, може да е и това. Навжда ме на мисълта за афтертъч на пианото без да се чъва основната компонента и някакво объркване на самата матрица на управлението на клавишите. От там излизат само един два серийни кабела по 5 -6 всеки...не помня точно- трябваше да направя снимки. Моля колегите с технически познания да не ми се смеят на термините, които ползвам- просто слагам имена на нещата, които видях, но се оправих и сега знам че клавиши за Яамаха и Корг има в ибей за по 5 кинта парчето и са взаимно заменяеми.

 

Привет!

 

Дони

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента е отворен. Това, че е прашно, май не е проблема. Най-високото до, дори и матрицата не дава контакт с фолио. Другите дават. Няколко гумички са се поскъсали и при удар се бутат нагоре, затова не са работили тези няколко клавиша. Ще направя снимки и ще потърся къде да ги кача за да ги видите. Дали тези гумички са универсални или са специални за клавира?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента е отворен. Това, че е прашно, май не е проблема. Най-високото до, дори и матрицата не дава контакт с фолио. Другите дават. Няколко гумички са се поскъсали и при удар се бутат нагоре, затова не са работили тези няколко клавиша. Ще направя снимки и ще потърся къде да ги кача за да ги видите. Дали тези гумички са универсални или са специални за клавира?

 

Интересно ми е, отвори ли новата Ямаха? Чудя се дали клавишите са като на Мотиф и Тритон или е в категорията на ЦС-ите.

 

Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен, че работата със станиолчето е много разумна - то има почти нулево съпротивление, а гумата би трябвало да е с доста по-голямо от "нула" съпротивление и когато на нейното място дадете просто на късо, протичат едни големи токове, които биха стопили това-онова (може и да не е първия път).

 

Така ми се струва?!

 

Успехи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.