Jump to content
Българският форум за музиканти

Сола


guitar1

Recommended Posts

  • Отговори 43
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

За всеки е различно. Няма универсален начин. Някои свират к'вот' им е на душата, други к'вот' им хрумне, трети к'вот' можем и т.н. :dance:

Редактирано от st0rmblastt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кърк Хамет си свири солта по пентатоника :no: аз лично по старинни ладове много готино се получава :twisted: :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си добър и идеен китарист можеш да правиш сола както ти падне, ако не си почваш нагоре-надолу по гамата или пентатониката, слайдове, хамъри, пулове..... много са нещата, които могат да се включат в едно соло, но най-вайното е да звучи добре!Ако всички го правеха по някакъв точно определен начин т'ва нямаше да е музика....(поне според мен) :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми аз лично си започвам с лада, в който ми е песента и започвам да солирам (рядко нагоре и надолу по скалата, размятам нотите доста...), после според настроението добавям слайдове или бендове или излизам от лада. абе няма си правило за солиране, то си идва от вътре. мисля, че единственият ми естествен музикален талант (е то всеки има тоя) е, че съм музикален демек радвам се на музиката като слушател, а не като музикант и не ми трябват високи скорости и гъзарски номерца. и все повече развивам умение да знам коя степен на скалата как ще звучи и какво ще добави (не съм учил теория за доминанти тоники суб-доминанти и така нататък. просто не мисля, че някой е в състояние да ми каже кое как ще звучи. само аз преценявам)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите са направени по принципите, по които се правят целите композиции - изграждаш напрежения с възходящи ладови прогресии и динамики и т.н., после разрешаваш с лежащи готини тонове или мотиви, и от време на време правиш тотално неочаквани неща за тръпката :greenball: Дълго е за обясняване :) Става на бира с китари :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично съм привърженичка на пентатониката, макар че както казват и другите няма точно определен ред и начин за правене на сола.Стига да звучи хубаво и да е вярно откъм тоналност

а и като знаеш схемите за пентатониката просто нямаш проблеми!!! само вдъхновение да има!!!!всякви импровизации могат да се направят по пентатониката и определено звучат по-яко и ''по-съвременно'' отколкото тези в хармоничен минор примерно :greenball::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хармоничния минор кърти отсекъде :greenball:

 

Обикновено на мен солата ми се появяват в главата, представям си ги как звучат и ги изсвирвам... Понякога пък си представям как са разположени по грифа и пак ги изсвирвам. След това променям някои пасажи и горе долу така стават... Ма ме знаете колко мога да свиря, така че не взимайте мнението ми под голямо внимание :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странна тема, хем много може да се говори по нея, хем нищо не може да се каже. За импровизация ли питаш.. не знам..за стуйни записи ли ? Всеки си свири както може... то това трудно може да се обясни. Всеки си има стил (е, като посвири поне 5-6 годинки) прави си някакви характерни за него работи. Научаваш пентатоники, стари ладове (старинни :greenball: ) , арпежи, алтерации, модулации, хармония, полифония, оркестрация... :read: И без тях може, но колкото повече - толкова по-голямо богатство. Според мен това е сайта на един човек, който има да каже доста по темата : Martian Love Secrets by Steve Vai

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите са направени по принципите, по които се правят целите композиции - изграждаш напрежения с възходящи ладови прогресии и динамики и т.н., после разрешаваш с лежащи готини тонове или мотиви, и от време на време правиш тотално неочаквани неща за тръпката :) Дълго е за обясняване :) Става на бира с китари :curse:

абе ти ме радваш ....може ли да чуя нещо от звездните ти парчета така ги описваш се едно са некви хипер мега ултра махими ........де прати нещо на мен недъгавия тип ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пентатоника (блус скала).

Те това е!

Няма нужда от композиране, супер е за мързеливи хора, защото звучи еднакво добре и за пънк, и за блус, и за дет метъл. Навсякъде я слагам и навсякъде пасва. Пък и хората с течение на годините са свикнали да слушат едно и също соло на всяка рок песен и не се дразнят от нея, а си я обичат.

Евала на китайците (или май беше корейски лад?) :bravo::bravo::bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.