Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване и поддръжка


Recommended Posts

^ beeswax e записано на капака и аз съвсем произволно си го преведох като пчелен парафин, може би е по-точно да се каже восък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз първоначално помислих, че става въпрос за пчелния клей (по нАучному - прополис) та затва реших да попитам.

 

Иначе тва е по-правилно да е восък, тъй като парафина въпреки че е подобен на восъка все пак се прави от нефт :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря още веднъж на всички за отзивите по темата! Страхотни сте! ;):ok:

DILETANT, благодаря за оценката на китарата! Взех я на цената от сайта (преоценена) и явно беше последната, щото в момента няма в наличност. Иначе китарката е с убийствен състейн (като удариш един акорд и може да отидеш да се нахраниш спокойно докато спрер звука :ok: ) и доста широка бленда като звук.

Ами аз почвам да се съмнява, дали наистина няма някакво супер тънко лаково покритие... гледах, гледах та направо разноглед станах вече, но не мога да кажа със сигурност... Много ми е странно... не мога да преценя.

Относно лимоновото масло, днес си купих такова от аптеката. Пише, че е 100% естествено рафинирано етерично масло от цитрусови плодове.

Смятам да намажа фингърборда с него.

 

Очаквам още мнения по въпроса! :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще се изкажа от позицията на притежател на напълно нелакиран бас, третиран само с разни масла. Виж там през сайт на производителя и прочее дали е лакирана китарата ти, или не. Ако не е можеш да погледнеш това: Beeswax. Това е продукта, който Warwick препоръчват за natural oil finish инструментите си, дори пращат по една опаковка като си купиш нов инструмент. Не е особено скъп, намира се и през Томан и разни други онлайн магазини. По снимката доста ми прилича и на това, което DILETANT е пуснал. Аз лично съм доволен от него, за почистване не знам дали и как почиства, защото не съм си цапал баса ;), но за поддръжка на покритието е добро. Warwick препоръчват третиране на инструмента веднъж седмично с това.

 

Успех,

Марин

 

P.S.: Поздравления, много красив инструмент си си набавил!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата ти най-вероятно (за грифа и гърба съм почти сигурен) има защитно-декоративно покритие от споменатия тип 'мат' или 'сатен' - т.е. вид лак, но попиващ в повърхностния слой дърво, не формиращ гланц и оставящ порите полу-отворени. В огромната част фабрично-произведени 'матови' инструменти това е полимерен пордукт, нанесен с пръскане. Само в най-скъпите може да е тип восък и нанесен с ръчно втриване (много скъпа производствена операция, дори в Китай - затова се избягва).

 

Какъвто и да е случаят, със сигурност важат 2 неща (за почистване и поддръжка):

 

1. Полимерен или природен, този мат (лак) е водоустойчив и предпазва дървото достатъчно за безопасно почистване с влажна тъкан или изцедена гъбичка. Ако не се плиска вода, няма никаква опасност. След влажното парцалче следва сухо - и не е останало нищо от влагата. Това - само на тялото, задната страна на грифа и главата - и само при видимо замърсяване. (Ти с мръсни ръце ли свириш, бе? :cheers2: )

 

2. Също независимо от фабричното покритие, за поддръжка са подходящи повечето маслено-восъчни продукти. Те имат две функции - почистват (та не се налага с вода) и създават допълнителен слой, който дава не само 'нов' вид, но предпазва от замърсяване и от дребни абразивни повреди.

 

Маслените материали по-добре чистят (особено леките, 'тънки' масла), а восъчните по-добре запълват порите и предпазват. Някои фабрични продукти за поддръжка са комбинация за двете цели, но аз лично бих почиствал (особено планката на грифа - фретборда) с леко масло (лимонено или друго), а бих полирал и предпазвал с восъчен продукт. За почистване са отлични и синтетични продукти като популярния Fast-fret, но за предпазване си трябва нещо по-плътно.

 

Едно важно правило при ВСИЧКИ материали: не се прекалява! Нанася се пестеливо тънък слой. Оставя се да престои няколко минути (или според упътването, ако има). След това се трие със СУХА кърпа до блясък и до пълното изчезване на видими следи от препарата. Само невидимото покритие предпазва: след излъскването пръстите ви не трябва да оставят видими следи като ги прекарате няколко сантиметра по повърхността.

 

И не се вманячавайте да правите това всеки ден: само когато се вижда, че има нужда; а профилактично (т.е. 'без нужда') - през 2-3 месеца.

 

И повече свирене - с това инструментът повече ви радва, отколкото с вида си :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току що получих отговор от Swing guitars.

 

Hello Danail,

EZ-10 is oil finished. So, you do not have to use additional care products. Just keep the guitar in fixed humidity and temperature, if possible. "Humidity and temperature" control is most important key for long life of the instruments.

 

Feel free to contact us if you have any questions. We would be happy to help you.

Thank you.

 

Best regards,

 

 

SWING GUITARS CO. LTD.

http://www.swingguitars.com

 

Вече съм сигурен, че е "oil finished". Смятам все пак да използвам някоя от препоръчаните по-горе в темата вакси.

 

Благодаря още веднъж на всички дали мнения по тази тема!

Поздрави! ...и :);)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.