Jump to content
Българският форум за музиканти

избор на ел китарка


zerodollarz

Recommended Posts

Никой не казва, че махагонът е най-доброто дърво.

Просто си има свой характер, който върви много добре за някои неща.

Той има "дървесен" звук. Най-известен при солидбоди китарите може би е в резултат на популярността и звука на гибсъните.

Но например много от класическите фендер страт или телекастер звуци са постигнати с тяло от елша или swamp ash.

При фендерите има голяма разлика в звука и от дървото, от което е направен фингърборда, като китарите с фингърборд от клен имат доста по-звънлив тон.

 

Липата e била ужасно популярна при бума на суперстрат китарите през 80-те.

Тя има тон, който е доста среднист и пробива хубаво, когато се свирят сола.

Много ползвано дърво в инструменталната солистична музика.

Разбира се, липата няма звука на махагона елшата или shamp ash, поради което почитателите на класическите рок и метъл звуци не я харесват много.

 

Благодаря за разяснението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 47
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Да започнеш с BC Rich е голяма глупост.

 

А що не си затвориш устата?

 

За много хора, занимаващи се с немай си какъв дет-метъл това е най-добрата марка. Т.е. трябва да има една стълбичка. Щях да ти кажа да вземеш

някой Страт, нещо за начало, но пък си свирил вече на акустична.

 

Ти ако си пипал такава китара, със сигурност нямаше да го напишеш. Или пък вече си свирил доста време и си го осъзнал, което се надявам да е така, но е силно невероятно. А какво пречи да свиря дет-метъл със Страт? Или рок със B.C. Rich? Тогава вече като си пробвал сумати китари, сам ще можеш да определиш със собствените си уши кое за какво е, а не да разчиташ на градските легенди. Първата китара не винаги е от значение дали ще е с два, един хъмбъкер или 3 сингъл койла. В почти всички случаи винаги ще има китара, която ще е по-добра от тази. Като вече се осъвършенства слуха тогава вече ще можеш да кажеш "ето на - тази китара има толкова хъмбъкера и толкова сингъл койла, има такова дърво и такава форма и ще си я взема, защото ми харесва как звучи и ще допада на моя стил".

 

Към zerodollars: В момента на първата китара всички китари ще са ти почти еднакви. За това избирай за сега която ти е най-удобна и най-добре звучаща и не слушай АБСОЛЮТНО НИКОГО а само и единствено себе си. Важно е на теб да ти харесва - а не на останалите. А след години, като вече осъвършенстваш своя стил и слух ще си вземеш нова, която най-много ти допада. Винаги е така. Айде успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не си съвсем прав. При толкова евтини китари Bc. Rich не значи нищо.

Но за едно Yo The Real е прав - с тоя Бс. Рич няма да изкараш приемливи класически тонове.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Че то много китари са евтини бре, Евтиме, и то е ясно, че не съм прав, но и в тоя случай никой не е прав и няма да бъде. А и не китарата прави музиканта, това вече го знаеш. На тебе първата електрическа китара не вярвам, да те е задоволявала. В началото може би, но ако пък те е кефила, то значи до сега да си още с нея. :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И това според теб значи, че не може да се почерпи от опита на хората, които са пробвали повечко китари и имат конкретни наблюдения върху марки/модели, така ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А що не си затвориш устата?

 

Задължителни:

2. Толерантност и уважение към всички! Уважавайте чуждото мнение и избор!

3. Ругатни, груб тон, циничен и вулгарен език са абсолютно недопустими! Без лични обиди и нападки, били те косвени или преки. Никакви лични кавги няма да бъдат допускани в темите. Всякакви провокации и опити за подклаждане на спорове или омраза към други лица няма да бъдат толерирани!

 

 

Само напомням,

 

Поздрави

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Всъщност исках просто да кажа "сдържай си пръстите" ;) Мисля, че си имаме отлични модератори, да напомня.

Редактирано от Metalix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам!Не веднъж съм се убеждавал в това, ама хората не може да огреят навсякъде, така че не мисля че ще имат нещо напротив ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз искам да кажа само, че grg-то найстина е правена за използване предимно с дисторжън. Но чистият й звук не е никак лош, което я прави добра не само за сола. Ще се обоснова с

клипче (пича свири добре, но го изгледайте цялото, защото отначало не се чува много от китарата).

ПС: sasog, като си започнал сравнението, кажи си мнението и за ибанеца и ямахата, на някой може да му е интересно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ех , врътнахте ми главата с тея китари..... , направо съм почти толкова заблуден колкото и бях , но поне разбрах кои да не купувам

за което биг тейнкс, та след внимателно и не чак толкова внимателно препрочитане на статията се спрях на двата варянта

 

онзи махагонов CORT Z42 WR

при който проблема е че е от еу германия може би и с доставки нз как ще се оправя

 

и Richwood REG-130 който по ми хареса ;) (но и не намерих свестно ревю на корта)

 

 

та проблема е че не знам от къде да ги купя в бг , понеже от европа мноого голяма разправия иам чувстовото че ще излезе

та ако ви се занимава още съвсем малко да ме опътите ще съм ви много благодарен :wacko:

Редактирано от zerodollarz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами Кортовете 100% се продават в България(мисля че Динакорд са вносителите), така че не мисля че ще се наложи да се занимаваш с доставки.А за Richwood-a ще почакаме Евтим(@Evtim Djerekarov) да каже от къде.

Поздрави

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зa Cort-а можеш да се обадиш в Dynacord, http://pro-technica.com/.

 

За Richwood-a, музикалният магазин в София JAM(Капъша) musicjam.hit.bg ги продава, а за начини да се сдобиеш с такава вече ти писах, близо ми е до работата и мога да я взема и да ти я пратя с куриер, ако ми се довериш. Можеш и да се обадиш в магазина, но не знам дали на Капъша ще му се занимава да ти я праща с куриер.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се обоснова с
клипче (пича свири добре, но го изгледайте цялото, защото отначало не се чува много от китарата).

 

Aко според теб това клипче е доказателство за добър чист тон на китара, значи може би когато говорим за хубав тон, не говорим за едно и също нещо. Не - под хубав тон аз не разбирам тон, който просто не е фалшив.

Дори старият ми орфей със сменени адаптери, нa който едно момче приятелче се упражнява би могъл да извади чист тон, не по лош от това, което показваш. Всяка китара, след слагане на безброй реверб, хорус и други ефекти би могла да звучи достатъчно ефектно в "мъглата". Под хубав тон аз разбирам тона на китарата, когато е включена просто в чист канал на усилвател. Когато акордите звучат добре, хармонично, не избиват тонове, има добър баланс между силата на акордите и индивидуалните тонове при солиране, има прилично дълъг систейн и хубаво плато на тона. Това разбирам аз под хубав тон. Надявам се, че горното не приемаш като критика.

 

Под наистина хубав чист тон аз разбирам нещо такова:

 

http://www.youtube.com/watch?v=8_uUQyxkLQM

 

Записите вероятно са правени с евтини домашни микрофончета, но пак позволяват да се чуе разликата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да те обиждам, но избърза с коментара. Никъде не съм споменавал чист тон, защото все пак тази китара не е от висок ценови клас. И аз имам същите виждания за чист тон. Просто идеята беше, да обоснова това, че тази китара не е само за жулене на солота. Идеята беше, че исках да кажа "чист тон" в смисъл без никакви ефекти. Не го приемам като критика, ами даже ми е полезно, защото съм нов и с такива коментирания трупам повече опит, закоето благодаря, че се приема така спокойно, а не с неща от типа "ти като свириш от няколко месеца си трай там...". Та идеята на клипчето беше да покажа, че не е проблем разни стари неща да си ги свириш със звук на ниво, смисъл със grg-то ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.