Jump to content
Българският форум за музиканти

Някои идеи ако ще градите сцена на стадион


Бицев

Recommended Posts

Разцъкайте по тази картинка - проектът '360' на U2 е впечатляващ!

 

(Не съм казал да го копирате :) - но все нещо може да се понаучи и дори заимства, от множеството идеи събрани в тоя проект)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но, нали... трябва да имате по половин милион кеш на ден за сцената и да не държите да изкарате пари от турнето. :yes:

 

"Настоящото световно турне на U2, 360° Tour, е толкова скъпо струващо като поддръжка, че три месеца и 33 гига след старта му, все още не е започнало да носи приходи на групата, признава мениджърът на групата, Paul McGuinness.

 

Най-големият разход на 360° Tour е уникалната сцена на турнето, наречена Нокътя, която коства на ирландските рокаджии £470 000 на ден независимо дали групата има лайв или не. Проектирането и изграждането на сцената вече погълна сумата от £40 000 000."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти съмняваш ли се, че до края на турнето (което 'едва започва' и продължава рпез цялата 2010) ще си 'избият' инвестицията? :metalist:

 

Пък и казах, че не е за 1:1 копиране :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мммм за печалбата не съм сигурен :metalist: Тепърва местиха това чудо до УСА...

 

Но не мисля и че им пука на този етап, те банковите сметки са ги преоправили както трябва... :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се съмнявай за печалбата: това е бизнес (голям!) и там никой не хвърля пари за да ги загуби. (То и в малкия бизнес никой не го прави, освен някои хора дето аз и ти познаваме, но това е друга история :) ).

 

Първо, турнето набира инерция и почва да чупи рекорди по посещаемост, уверено катери към 100-те хиляди зрители на концерт. (И билетите не са по 10 кинта). Предстои връщане в Европа по 20-тина най-големи стадиона през новата година. Понеже гледам, че са обявени европейски дати през второто полугодие, няма да се учудя ако през зимата са планирани такива в южното полукълбо (не съм чел нищо, но знам, че там много ги тачат). И може би още Щати и Канада (не мисля, че са ги изчерпали тая година)...

 

Всичко това в потвърждение на нарастващия дял в приходите от живи концерти, които (повече от) компенсират спадащите продажби на албуми. Което не значи, че са спаднали до нула. Тазгодишният албум уж ги разочарова, защото е "само" платинен (те са свикнали на двойно- и тройно-платинени поне), но това са си милион диска (засега!) физически продадени по официални цени. Не се знае колко са платените тегления от iTunes (страшно много са, колкото и да е чудно на нашенската публика), а си пуснаха и де-лукс пре-издадена версия на култовия 'The Unforgetable Fire' като аудиофилски CD, като винил и като бокс-сет. Нишев продукт за меломани, но си добавя приходи в касичката.. Т.е. албумите не са (още) за пренебрегване като доходно перо.

 

Но най-важното, което май никой не забелязва, е 'женитбата' на Universal със супер-гиганта Google (!), в която Боно е и кум и сват. Там са големите кинти, тепърва има да идват, сега само се потапя пръст в океана да се пробва водата. Тоя ирландец може да е християнин и даже искрено да мисли за благотворителност, но е страшна хиена в бизнеса: има и нюх накъде ще тръгне света, и драйв да го бута натам.

 

Тази прескъпа (и според мнозина ненужна) сценична конструкция е една от предопставките за уникално преживяване - и примамките да се съ-преживее на видео. Видеото, както сами сме се убедили, е най-инфекциозния дигитален продукт, достига най-големи аудитории (много по-големи от точенето на файлове). Гугъл притежава най-масовия видео портал и вече е напипал хватката как да прави пари от това (те са царе в правенето на пари от безплатни работи). Кандардисвайки Universal да подпишат с Google партньорство и да почнат да излъчват както стандартни клипове, така и жив концертен стрийм (снощният експеримент - за пръв път в историята), Боно слага началото на нещо, което очаквам да виждаме все повече и скоро да не се чудим откъде идва хляба в цялата работа...

 

Да видим -

 

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те У Две,ако ги бяха дали тея пари за благотворителност на каквито се правят (особено Боно), щяха да спрат глада в Сумалия,пък те както каза ЛОЕ правят невероятна сцена, щото са скучни.сори за Оф Топика, ама то се обърна на тема за Ю Ту.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Налагат се някои пояснения, преди да напусна темата (си).

 

Показаната разработка на сценична конструкция (който си е направил труда да я разгледа в предложения линк) не съдържа нищо самоцелно или сложено 'само щото имаме пари за прахосване'. Показах я, защото е пример за функционален дизайн и всяко решение в нея има съвсем определена цел и полза. Разработката има като крайна цел подобряване на възприятието от публиката и достъп на по-широка (многочислена) публика до пълна видимост и чуваемост какво става на- и около сцената. Това от своя страна преследва икономически и социални цели, заради които се отиде в :offtopic-001:

 

Воден от добре познатото си всезнайство, нетолерантност към други мнения и хроничен негативизъм, LOE се намеси с тотално несвързани с темата нападки към групата и лидера и, като 'илюстрира' тезата си с куп (още по-несвързани) цифри за глада и беднотията в Африка. В нападките си не открива топлата вода: тук дето живея и в т.нар. 'свободен' свят има немалко хора, които - всеки по различни причини - не харесват Боно и правят всевъзможни 'оценки' на личността и действията му. Считам за потребно да се балансира това с малко факти:

 

- Боно дава, еднолично и директно, за гладуващите в Африка всеки месец толкова, колкото LOE и всеки тук пишещ не могат да мечтаят да дадат през целия си живот. Повтарям: лично и директно, не става дума за колективни и обществени инициативи.

 

- Няма много хора по света (още по-малко - музиканти), които могат да вдигнат телефона и да поискат нещо от държавен глава на водеща световна сила. Не да поискат - да настоят и да накарат въпорсния 'глава' да свърши някаква работа! Боно убеди британското правителство да задели 7% от брутния национален доход за помощ на развиващите се страни. И воюва неотстъпно това обещание да се изпълнява. Боно убеди един от най-реакционните следвоенни лидери на демократична страна - президента Буш - да даде 15 милиарда (15,000,000,000.00) долара за борба със СПИН в Африка. Само това да беше свършил - халал му за екстравагантната сценична конструкция.

 

- Но не е само това: той е основател и основен двигател на няколко мощни неправителствени организации, които решават различни въпроси в най-тежко засегнатите от бедност страни - от изкореняването на маларията (най-големият убиец в Африка, по-голям от глада и от СПИН), до образованието и създаването на поминък и работни места.

...

Може много още да се изброява, но е важно да се отчете огромната свършена работа (която продължава дори докато ние тук морим клавиатурите) и да не се говори с монохромни (черни) краски за хора, до чиито достоинства не можем да се доближим. ('Не искаме да се доближим', ще кажат страдащите от синдрома кисело грозде).

 

U2 не могат да са (музикално) всекиму по вкуса, но не бива да се забравя, че песните им съдържат важни послания и групата има мисия далече надхвърляща поп-културата. За да достигат тези послания до масите, за да има авторитет музикантът да звъни посреднощ на президенти, са му необходими 'мегаломанските' средства предоставени от технологиите, медиите и развлекателната индустрия. Нищо не е самоцел, а само средство (едно от много, в голяма и сложна система) за постигане на високи хуманни цели, заслужаващи респект.

 

Никой няма право да отрича онова, което не познава. Още по-малко: да хули и да сее злоба.

= = = край на оф-топика = = =

 

Сега LOE може сопкойно да каже последната дума на победител. Няма да му отговоря - и няма да пиша повече в темата, макар сам да съм я стартирал. Където се появи г-н "Аз знам повече от вас, нещастници!" аз си отивам. Ако модераторите го оставят да сее отрицание и да узурпира всяка тема под слънцето с плюене или с проповеди на нео-комунизма си - това е начин да бъда изгонен и от форума. (Hint, hint ;) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересен факт, не мислите ли? Можем лесно да видим негативното в другите, но някакси ни убягва, когато е у нас. Застоят не е хубаво нещо, човек трябва да се променя постоянно.

 

Справедливо обвиняващият в нетолерантност другите сам изби в тотална нетолерантност.

 

Някой каза ли подход?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудя се как можем да наречем някой, който влиза в една тема само за да критикува, без да обели нито дума по темата - само за атака срещу някого.

 

Позитивен? Толерантен? Страшно ще ми е трудно да го нарека такъв (иска ми се, честно!).

 

И ако такъв човек на всичкото отгоре призовава да виждаме сламката в собственото си око? От коя точно позиция?

 

@lizardman - ако отвориш в 'Говорилня' една тема за толерантността, за застоя и развитието, за подхода (тъкмо ще обясниш там защо беше тоя курсив) - с удоволствие ще се включа да побъбрим. И както неведнъж съм правил, ще поема един камион критика. И ще съм толерантен повече от всеки друг - към всички, които не прескачат границата на разумния толеранс.

 

Но тука ми се искаше да поговорим за новаторски сценични решения. Или ти за това говореше, а аз не съм те разбрал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...
  • 10 months later...

Бицев, мога да кажа само едно - благодаря ти за готината тема и за труда да напишеш толкова полезна информация...не е напразно повярвай! :) Поздрави!

 

П.П. Хейтърите няма как да се избегнат, пък и в БГ са особено много разпространени.

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Наистина темата беше чудесна.Нямам думи за това как е изработена тази сцена наистина.Особенно падащия кръгов екран,това е много хитро измислено.Хареса ми също и добре обясненото присъствие на Боно в светския живот и участието му в благотворителни акции.Това е наистина така.А това че вместо да дадял пари за сцената да ги бил дал на Сумалия(Федерална Република Сомалия)-пише се с "О" са глупости-той достатъчно е дал за тези клаузи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.