Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Китарата ми е с 3 двупосочки суича вместо един 5 посочен:

10145657498375133641256065928KIUG46sumvSON0jna2Dt.JPG

и ми я дадоха амнайста употреба с много прецакан тон потенциометър и неправилно работещо превключване. Вчера пипнах въпросния потенциометър и той се разложи та днес си взех нов и реших така или иначе съм почнал да си направя окабеляването из основи. Понеже не намерих диаграми за такова превключване направих сам ето тази(драсках я на бързо че малко смешно изглежда):

172951821910047033471256066110vFPAnsuu4jGFhlfe6MsU.JPG

и в крайния резултат бридж превключвателя включва и изключва хъма(а на теория трябваше да го сплитва), синглите не работят а тона работи като допълнителен волюм. Нещо и има на диаграмата или съм омазал окабеляването изоснови? Моля кажете ако е от диаграмата че не ми се бърка из тея спагети дето ги имам за кабели.

Отговорено

Здравей, прегледай тези 2 теми:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=8690

Тази е за окабеляване, но там е показано как се връзва тон контрол.

Виж и тази:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=32303

тя е за разгадаване на изводите на един хъмбъкер. Тук пък ще видиш как се дели двоен адаптер. Прилагайки тези две идеи се пробвай да нарисуваш нова схема, която вече да обсъдим.

Отговорено

3 Single Coils, 1 Volume, 1 Tone,3 On/Off Switches --- това трябва да ти е добра основа за начало ...

Coil Splitting

ако ЦК-то за бриджа ти го "сплитва", то той ще работи само в режим еденичен и двоен .. но не и ИЗКЛЮЧЕН... демек винаги работи

Отговорено

На ЦК ключетата, ако смениш местата на синьото и черното може и да се доближиш до първоначалната ти идея. Тона виж как да го вържеш от темите, които ти дадоха. И както badValue спомена - по този начин бриджа винаги ще работи, било то и само с едната половинка.

Отговорено (Редактирано)

остана ми време и позагледах схемата ти и тази която ти дадох....

масата не трябва да е в средата ... ами в другия край (в едния син/към волюма, другия маса/черен/), средата от адаптера.

за тон-а ти трябва и кондензатор

а за сплит може да си сложиш пушПул... освен 3-те ЦК

Редактирано от badValue
Отговорено (Редактирано)

Не ми е притрябвало да изключвам хъма, стига ми да се сменя между сплитнато и несплитнато. Инак BadValue, жив и здрав да си бате,заслужаваш една бира. Мерси за схемите, ся ше ги смеся и ше я кача пак че съм келеш, новак (и което е най лошо-Иван) и си нямам много доверие.

Аааа между другото(зна че е тъп въпрос ама...) кои точно жици ми трябват, в смисал от хъма има една жълта една лайняна и две черни,от единия сингъл една бяла и една оранжева а от другия една бяла и една червена тааа реших че всички цветни са за звук другите за маса...така ли е?

Редактирано от Amentis
Отговорено

Следвах двете схеми и чесно казано на крайната схема която направих и губя връзката някъде край потенциометрите, дано е вярна, малко не можах да я направя много четлива ама поне е шарена :girl_witch: Дано се чете

155713404013201210131256146632E92dtgoAvfQVL1lZOm6w.JPG

Отговорено (Редактирано)

на 1 поглед не изглежда вярна !!!!

най-малкото ЦК хъм----

от черна долу отива дирекно на корпус тон,зелен/зелен/светлоСин .. пак така .. ТОВА НЕ Е ХУБАВО !!!(ground loop ми се върти, че е термина)

"горния" изход... пак там... син/син/лилав.... не ми се струва много редно ... едно от 2те трябва да е на "краче" на волюма

2те жици(различни от черни) на хъм-а трябва да са дирекно към волКорпус а другия на краче

2те черни да се вържат на среда ЦК, а едно от "страничните" крачета към корпусВолюм

дано съм бил прав, на 1 поглед така изглежда 4е би трбявало да е схемата

погледи пак 2те схеми.... това с пушПул-а го гледай като ЦК

след малко ако ми остане време (имам малко дете все пак) ще ти нарисувам... макар че всичко си е написано

Редактирано от badValue
Отговорено
http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=32303

тя е за разгадаване на изводите на един хъмбъкер. Тук пък ще видиш как се дели двоен адаптер.

чети внимателно ...аз като я гледах не разбрах много ... ама не си и давах много зор

всъщност си мисля, че за сингълите няма много голямо значение кое какво е ...ако работят самостоятелно иначе това с деФазирани и вФаза не го разбирам , сигурен съм че има значение но не и за мен :punk_guitar:)))) ... може и да хвана разлика, но не ми пука(за сега)

почвам да чертая мойто виждане по схемата ти

Отговорено

Трябва всички адаптери да са в една фаза, дали ще са дефазирани или синфазни няма значение.

Едно не ми е ясно на мен: имаш 3 ключета. 2 от тях пускат или спират синглите, а какво би трябвало да прави третото?

да пуска двойния адаптер, да прави двойния двоен или единичен?

Нещо не ми стана ясно....

Отговорено

272908053140965134312561608933Vs6p6CPJJuOCAcXtxvb.JPG

надявам се да не съм се омазал много....

при сплит работи "вътрешния" адаптор на хъмбакъра, ако искаш да е другара половина ......

или връзваш кабела от ЦКто на крачето на волюма (с много червено

или разменяш местата на "спойка" на жълтия и "лайняния"

за да провериш дали някой адаптор работи .... при включена китара докосни отверка... ще се чуе

а за никиФена ... ЦКто на хъм-а е само да го дели ... едната половина ВИНАГИ работи, поне така ми се стови че иска Amentis

Отговорено (Редактирано)

днес гледам схемата на "по-будно".. и не ми харесва точно как изглежда

1) вярвам, че "цветните" от единичните ще им е по- добре на корпуса на ВОЛ, най- малкото по-лесно ще се запоят от колкото на крачето

2) може за улеснения да направиш "мостчета" м/у ЦКтата(на тези с еднакъв цвят) за намаляване на бройката на волПота

схемата би трябвало да работи(на теория) ... но не претендирам , че е перфекна изработка от гледна точка на изпълнение(дори по- скоро мисля, че не е, но мойте познания(клонящи към никакви) са дотам)....

Редактирано от badValue
Отговорено

Абе запоих всичко по схемата,с много тинол,на места изолирах с тиксо ама....като я движа и се включва/изклщчва,защо,кои кабели могат да се мърдат шото ми писна да я въртя тая китара?