Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на цигулка


Recommended Posts

........За грунда и акрилният лак ще последвам съвета и ще си купя подходящите видове. Покривният, прозрачен лак може ли да бъде акрилен бързо съхнещ под формата на спрей? Такъв имам в момента питам дали мога да го използвам?

 

Струва ми се че тези акрилни лакове на спрей са авто лакове и не са подходящи.Другото ,което е важно е тези лакове да имат прозрачност,докато акрилните колкото го познавам са "плътни" и непрозрачни.

Затова казах нитро лакове и полиуретанови като имах в предвид казаното от lubohar че цигулката е от ниска категория и не си струва труда да се лакира с спиртни още по-малко пък маслени лакове.

 

Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Преди да започна по същество първо да се извиня на модераторите, че пускам втора тема за по-малко от 7 дни. Но имам нужда от няколко съвета. И затова колкото по-скоро толкова по-добре.

 

Та значи преди известно време реших да поосвежа една от първите си китари, един доста вехт Орфей. Висеше на стената и отдавна не го бях пипвал. Ето го преди и ето го сега доста се поизложих с боята, но както и да е. Някой ден може да му сменя ключовете и прагчетата. Но за сега определено ме мързи. Орфея е важен защотото от неговият ремонт ми останаха доста материали, които си седяха в шкафа и се чудех какво да ги правя. И ето тук се появява цигулката, тя е на майка, но при един ремонт някакъв пиян майстор е съборил цигулката от гардероба и тя се е сдобила с 4 пукнатини. Тъй като тази цигулка така и така си седеше в куфара, а аз имах материали и желание да я почовъркам започнах я. Значи цигулката е българска Кремона на повече от 30 години, тъй, че и нищо да не се получи грам няма да ме е яд. Ето я и самата цигулка преди да започна да я човъркам.

Като за начало я облепих с хартиено тиксо и вестник ето така:

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2932/19...A0oh1CcBeIW.JPG

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2593/16...WvsridnY96t.JPG

 

После поизшкурих цепнатините и боята около тях.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2674/11...ZNZfE21qxKh.JPG

 

Първоначалната ми идея беше да лепя вся по отделно като притискам, повдигам или по някакъв начин ги фиксирам, както ми се иска да застанат. Но след като намазах първата( тази по-към средатана цигулката) с лепило за дърво (мисля че е Хенкел) тя си пасна плътно и притисна другата цепнатина затова намазах и двете обилно с лепило и се получи почти идеално самопритискане. Доста бях доволен от това след това забърсах излишното лепило с влажна кърпа(това беше снощи), а днес залепих и другите две за сега изглежда така:

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1936/16...Q4OYNcKYq0h.JPG

 

Идеята ми е да и върна после оригиналният червен цвят но нямам представа с какво да го направя, предполагам че ще се вижда азликата между предната част и останалата част на тялото, но стига да се получи красиво няма значение.

Трябва ли да махна до дърво цялата боя и с какво да намажа дървото след това ?

За момента се опитвам да шкуря, но е намазана с някво "нящо" което не само лепне по шкурката, но и се превръща в нещо средно между дъвка и сопол.

 

От сега казвам представа ни нямам нито от лютиерство, нито от дърводелство, тъй че всякакви съвети са добре дошли. Естествено без съвета "дай я на лютиер" защотото ми е забавно да си ръчкам и не смятам, че точно тази цигулка заслужава да иде на на лютиер с мойте спестявания :)

 

 

Поздравления, брат,

Хубаво е че си решил да правиш такова нещо! Наистина е трябвало първо да се консултираш, така не само щеше да оправиш инструмента, но и щеше да научиш как става. При такив цепки цигулката се разлепва - резонаторната дъска, тази която е спукана на две места, се отделя от царгите, това е дървеният кант между долната и горната дъска. Лепиш едната цепка и стягаш с дърводелски стеги, така че да прилепне хубаво. Щом лепилото засъхне подобаващо правиш това и другата цепнатина. После от вътрешната страна на резонаторната дъска се лепят малки "квадратчета" от сърво по дължина на цепката и през разстояние от 1,5 см. и пак се стяга със стеги докато лепилото...

Относно лака - свържи се с Петко Петков, регистриран е някъде във форяма, той е лютиер и произвежда лак по своя рецепта. Може да те конслултира как да свалиш грозния лак, а така също и как да нанесеш новия.

Не се впечатлявай от хапливите постове. Вместо да ти съдействат и да ти кажат къде си сгрешил, те ти се присмиват, абе шашава работа. Пиши какво е станало вкрайна сметка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bluesman, аз съм пръскал много с акрилни лакове за дърво и са прозрачни - въпросът е, че това е акустичен инструмент и не знам как ще се отрази спреят върху него...

 

Я и аз да си задам питанката - имам една стара сръбска цигулка, която от известно време къткам и искам да поремонтирам. Проблемът е, че е наядена от червеи и очевидно ще трябва да се свали боята, за да се запълнят дупките с моя любим кит (фин дървен талаш и пва лепило). Въпросът е как да сваля лака/маслото, защото досега с акустични инструменти с натурален финиш не съм работил и ме е шубе малко да не я оакам повече, отколкото е. Идеи?

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

naymov, онези "квадратчета" се наричат футери и по принцип са правоъгълници а не квадратни.

 

vlex,никъде и никога не съм препоръчвал употребата на акрилни лакове за муз. инструменти. Прочети внимателно отговора ми от 8 Ноември и всички останали за да проследиш от къде идва идеята ми за по-прости за намиране и нанасяне лакове а не онези ,които се правят по собствена рецепта за които говори naymow .Същите тези лакове в повечето случаи на спиртна основа с естествени смоли СА ЗА ДОБРИТЕ акустични инструменти ,били те цигулки или клас. китари и не е трудно да се намерят или направят по рецепта.Проблема е че тези лакове не са за лаици.И аз знам къде продават скалпели но едва ли някой ще ми се довери да му оперирам апандисита само защото съм средно интелигентен и имам някои сръчности...... Смятам че ме разбираш.

За твоята цигулка трябва да знаеш че ако си видял две три дупки от червоядина те никога не са само толкова. Онези гадове са превърнали цигулката в магистрали от канали които достигат до под лака и червеят се гмурка отново да дълбае . Трява да го види опитен лютиер.Предполагам че съвета ще е безплатен.Може да постнеш снимки на макро режим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимките няма да са проблем, но няма и да помогнат, нищо че имам повече фототехника и обективи отколкото китарна (а китарната също не е малко :greenangel: ). Иначе съм виждал доволно много дървесина нагризана от червеи и други гадини още от годините когато се занимавах с дърворезба, така че съм наясно, че са й тъковали майката. То ако става въпрос цялата е на дупки и съм почти 100% убеден, че се крепи на магия тая цигулка в момента. Както и да е - аз не съм виртуоз и искам да си постегна цигулката, за да си имам. Не претендирм да я правя после Страдивариус :greenangel: Ако свири пак ще е добре. Демек искам да я постегна дори да изгубя малко от и без това мизерните й звукови качества, просто защото така или иначе за мен няма да има значение - вероятно бих забелязал ако някой друг жули, но за мойто жулене ужасТният звук ще е все същият :thumbdown:

 

Колкото до акрилните лакове - коментирах, че са прозрачни, не, че стават за акустични инструменти :P

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

OK vlex, има един прост начин за маскиране на такива малки дупчици стига да са маки и що годе раздалечени един от друг.Може да размачкаш малко твърд восък от свещ с подходящ цвят но малко по-светъл от този на лака или светъл пчелен восък.При намачкване между пръстите той леко се размеква от топлината на тялото и можеш да направиш тънки цилиндрични или конусовидни парченца,които да набуташ в дупчиците от червоядината и с плоската част от нокъта си да използваш като шпатула да вртиеш добре восъка и да обереш излишъка.Бързо,евтино и ефективно без много да се втелясваш с китове и цапаници.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях позазимил темата, а то се появил и живот в нея :) но засега май проекът ще си стои замръзен поради липса на пари и време. Затръпан съм с курсови в университета и колкото и да ми се иска да довърша цигулката няма кога. За сега по метода с ацетон успях да сваля почти целият лак на преният капак на цигулката. Както и да залепя всичките 4 цепнатили лошото е, че най-голямата от тях продължава да си личи. И сериозно обмислям варианта да я намжа с кит и после да боядисам предният капак някакъв цвят. Още не знам как, когато имам повече време ще мисля по въпроса и ще разпитвам. Прочитайки всички съвети осъзнах, че реставрирането и в перфектен вид нито мога да го извърша, нито имам инстументи за да го направя. След моята намеса съм далеч от мисълта, че цигулката ще сатне като нова, но поне да бъде здрава и добре изглеждаща. Целта ми е да си я имам, а ако издава и някъв приличен звук още подобре. Още веднъж благодаря за съветите и коментарите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.