krismana Публикувано Октомври 4, 2009 Публикувано Октомври 4, 2009 Здравейте, попринцип свиря в B Standart - от 1-ва към 6-та BGDAEB. Ползвам D'Addario 13-56 Flatwound но скоро реших че са ми хлабави (незнам досега как не съм го забелязал) и обмислям да си взема още по дебели...китарата ми е Ltd FX260 с 24,75" мензура и TOM Bridge. Въпросът ми е дали ако си взема тези струни (13-65) няма да са ми прекалено твърди, на тях самите пише, че са за Drop C но днес пробвах да си натегна моята 6-та (56) до Ми и си беше доста твърда, бих казал направо на границата от скъсване и се чудя да не взема да си повреда китарата с тези въжета? Четох разни мнения и там доста хора казват че си свирят в B и дори в C без проблеми, но за всеки случей бих се радвал и вие да дадете мнение по въпроса. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Октомври 4, 2009 Отговорено Октомври 4, 2009 (Редактирано) Щом пише, че са за До, не би тябвало да има проблеми, особено ако свириш в Си. Редактирано Октомври 4, 2009 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
AXE Отговорено Октомври 4, 2009 Отговорено Октомври 4, 2009 Защо реши, че аналогичното на 65ца в B e 56ца в E? Използвай някой калкулатор за напрежение на струните като този, за да добиеш представа каква ще е разликата. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Октомври 4, 2009 Отговорено Октомври 4, 2009 (Редактирано) ^Точно този няма да му свърши работа, защото е ограничен до максимум 0.056 дебела струна. Ето още един: ЦЪК (само че малко трябва да се прочете как действа. Аз използвам него за ориентир, че китари с флойд... ) Ето за този комплект, мензура и настройка, които той е дал: len 24.75" B, .013" PL == 6.57kg G, .017" PL == 7.08kg D, .022" NW == 5.7kg A,, .042" NW == 11.24kg E,, .056" NW == 11.26kg B,,, .065" NW == 8.5kg total == 50.35kg Ето и с нормален комплект 13ки: len 24.75" B, .013" PL == 6.57kg G, .017" PL == 7.08kg D, .026" NW == 7.86kg A,, .036" NW == 8.35kg E,, .046" NW == 7.47kg B,,, .056" NW == 6.32kg total == 43.66kg Някои неща обаче ми направиха впечатление - Настройката не е стандартна настройка за 6 струнна китара в Си, защото втора струна иначе трябваше да е F#, и освен това този новият комплект който е с .065 е с по-тънка трета струна, която може и да е без обвивка и със сигурност ще е по-хлабава от сегашната... Редактирано Октомври 4, 2009 от SomeoneElse Цитирай
AXE Отговорено Октомври 4, 2009 Отговорено Октомври 4, 2009 Ами от менюто не може, ама може да си въвеждаш за всяка струна каквото искаш Цитирай
SomeoneElse Отговорено Октомври 4, 2009 Отговорено Октомври 4, 2009 (Редактирано) (Изчете ми времето за едит...) Сега като се замисля, не е било съвсем безсмислено опъването на 0.056 струна в Ми, точно защото с този новия комплект ще му се наложи такова положение, понеже тя му се пада пета струна и наистина ще трябва да я вдигне в Ми, както и четвърта (0.042) трябва да отиде в Ла, а сами виждате какви опъни се получават за тези двете струни. Редактирано Октомври 4, 2009 от SomeoneElse Цитирай
Свилен Бас Отговорено Октомври 4, 2009 Отговорено Октомври 4, 2009 (Редактирано) Единственият проблем, който виждам е този, че ще се наложи разширяване на седлата и от двете страни. Относно опъна/напъна - според мен, не е драма - това съм го казвал и друг път - струни с еднаква дебелина могат да бъдат с коренно различни напрежения/тежест/твърдота(мекота). Едни груб пример - 0.065 е почти стандартна струна за бас, която е Ре. Сметнете на кое прагче на бас с long scale се пада края на скалата на въпросната китара и си представете струната, натисната на тази позиция ако е До, до каква настройка би довело това на бас струната, свободна - получава се нещо доста "неадекватно" Накратко - не виждам проблем, щомпроизводителите настояват да са за ДО - дори допускам, че биха били малко хлабави Редактирано Октомври 4, 2009 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
AXE Отговорено Октомври 4, 2009 Отговорено Октомври 4, 2009 Аз на същата китара съм сложил 10-52 в Ми, което на ниските три струни дава 10.5-12кг опън. А мен са ми е супер удобни. Даже мисля на другата да сложа 13-56 в Ре, че ми е по-хлабава Е, вярно обичам по-дебели струни, но все пак си е свиряемо На Iced Earth китариста свири ритъм с 13-56, а те са предимно в Ми бемол. Но пък и той не е съвсем нормален Цитирай
krismana Отговорено Октомври 4, 2009 Автор Отговорено Октомври 4, 2009 Много благодаря на всички които се отзоваха. Явно скоро ще поръчвам въпросните струни и мисля че резултата ще е доста задоволителен. Цитирай
Valserp Отговорено Октомври 5, 2009 Отговорено Октомври 5, 2009 13-65 не би трябвало да са проблем, защото китарата ти е с къса мензура. Не знам дали ще ти хареса глухият звук, който ще получиш, но при положение, че досега си свирил с flatwounds, смятам че няма да ти е проблем. Цитирай
Crimson Отговорено Октомври 7, 2009 Отговорено Октомври 7, 2009 Без да дразня някого искам само да вметна, че винаги същестува варианта за 7 струнна китара Цитирай
krismana Отговорено Октомври 8, 2009 Автор Отговорено Октомври 8, 2009 ^ Това също съм си го мислел но засега нямам финансите да експериментирам. Казвате че трябва да се разширят прорезите на нъта но как, с какво и дали ще мога да го направя сам??? Цитирай
Recommended Posts