Jump to content
Българският форум за музиканти

Сиатъл и има ли почва той тук..


max_paine

Recommended Posts

Така искам да запитам хората смятащи се за китаристи тук нещо за което съм доста любопитен... Хора какво мислите за Сиатълската музика и слушате ли? Говоря за групи като Пърл Джем, Алис ин чейнс, Нирвана, Стоун Темпъл Пайлътс и т.н. Пиша тази тема защото снощи и по миналата вечер се състоя тъй нареченото парти : Сиатъл Найт.. Свириха доста интересни хора.. Мисалта ми е такава. Мислите ли че тази музика има нещо по - странно в нея. Или просто си казвате : дееба и наркоманите свирят два акорда през цялото време и правят парчета. И продават. А защо продават? Дайте мнение. Моето лично е че тази музика не се свири от всеки не е за всеки и определено свалям шапка на музикантите които правят всичко това да звучи така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Алтернативното звучене и подход в рок музиката е нещо много свежо,красиво и необходимо според мен, прекланям се пред гореспоменатите групи, защото наистина съм им фен - и наистина не се замислям, като ги слушам дали групите са сиатълски, бостънски, калифорнийски или въобще американски или други, но без тях и някои други от началото на 90-те нямаше да има (или поне не в тоя вид) сега други супер яки групи на които се кефя много;)...така че само мога да кажа Респект! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз много се кефя на албума Dirt на Alice In Chains, както и на Jar Of Flies ... и не само. На Pearl Jam съм събрал бая Bootleg-чета още преди 7-8 години и си ги пазя. Ten и Vs са жестоки албуми. Unplugged-а на Pearl Jam направо ме съсипа като го чух и гледах за пръв път. На Stone Temple Pilots Unplugged-а също много ме кефи. Dave Abbruzzese (Pearl Jam) - много як дръмер, много,много ме кефи. Що се отнася до Nirvana - никога не съм ги харесвал кой знае колко. Ся за дрогата и тревите - тотално не съм фен, а те май бая са позастъпили позиции в този тип музика, но това не ми пречи да харесвам тези банди. Hunger Strike на Temple Of The Dog е страшно парче ....

... такива ми ти работи ... :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе... тая тема не е много, много за тук. Най-вероятно модераторите ще хванат да я преместят :dance:

 

Иначе според мен сиатълската музика официално умря с последните албуми на Саундгардън и Алис. Новите нещица на Пърл Джем не ги възприемам нещо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено това е едно от най-красивите неща в историята на музиката.Може бе сега този стил възкръсва,може би по начин даста различен от преди 10-15год.,но е факт,че още го има и завинаги ще остане в Световната рок-история,а групи актуални в момента като:GOD SMACK,CREED не Ви ли напомнят на онези хубави години,макар и с малко по-твърдо звучене?

А и факта,че онази вечер имаше толкова много и задружни хора на Сиатъл найт,просто за пореден път доказва,че няма нова и стара музика,а единствено музика,която е в сърцата ни!

Що се отнася до наркотиците,било то джаз,поп или рок изпълнител,съществува ли някой , който не е прибягвал до тях някога-немисля,с малката разлика,че някои го наричат-МУЗА?!

Поклон пред този стил,това течение,както и пред всичко красиво направено някога в историята на музиката!!!

:dance::D:D:D:D:D:D

Редактирано от rockstar666
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а групи актуални в момента като:GOD SMACK,CREED не Ви ли напомнят на онези хубави години,макар и с малко по-твърдо звучене?

Мдаам. Много копират тия гореизброените еийй ;) Спомням си за първи път като чух Creed по радиото, та тогава бях върл фен на Pearl Jam, и си викам "Брех, кога са издали нов албум Pearl Jam и да не съм разбрал...после чух китарите и усетих, че нещо не е в ред. Но вокала им е едно към едно с Еди Ведър :)

Та Сиатълската вълна е много яка, и сега яко се копира от много подобни групи, но го няма същия дух както ако слушате ранните Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains, Temple of the Dog, Mother Love Bone. Сега всички (Creed, Godsmack, Nickelback i tn) са някак си едни такива сресани, спретнати, кротички, добре медийно разположени, и като цяло продуцирани до N-та степен. Скучна работа...

 

Ама иначе съм зверА фен на Сиатъл от началото на 90-те. :) :guitar: :inlove: ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

100% няма спор че Сиатъл е модерен в момента и се слушат нещата родили се там в един или друг период във времето, в смисъл че и Хендрикс и редица други произхождат от там а не само алтернатива в началото на 90-те... ако нещата продължават да следват естествения си кръговрат може да очакваме следващия Кобейн, Стейли, Корнел или Джими съвсем скоро ;) но ми се струва че следващия Сиатъл-идол няма да е типичния гръндж тип с два-три акорда и скъсан пуловер, а някаква друга алтернатива на леко поизтъркалия се стериотип. Именно защото е изтъркано. Може би джазмен, преобърнал представата за джаза или пък някаква хардкор-прогресив банда дето кара народа да троши или се влюбва...или да се друса, защото в крайна сметка Сиатъл и наркотиците са свързани!

По отношение на парчетата от по "два акорда" - няма нищо по хубаво, просто трябва да ги накараш да прозвучат убедително и различно!! :):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросната музика вобще не се свири от 1-2 акорда според мен. Аз лично се кефя само на Нирвана(с нея съм почнал да слушам подобна музика преди сума ти години все пак:)))) и на Алис Ин Чеинс.И триабва да кажа че музиката на вторите не може в никакъв случай да се нарече лесна за свирене.

Ако сте обърнали внимание след това в първия албум на Тоол(Опиат) си има супер много от тази музика.И после вече къде отиват хората.....

Аз мисля че тази музика вобще не е мъртва и не е задължително да става въпрос за сиатълски групи задължително.А и доста групи взаимстват от стила и сега все пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

но ми се струва че следващия Сиатъл-идол няма да е типичния гръндж тип с два-три акорда и скъсан пуловер, а някаква друга алтернатива на леко поизтъркалия се стериотип. Именно защото е изтъркано. Може би джазмен, преобърнал представата за джаза или пък някаква хардкор-прогресив банда дето кара народа да троши или се влюбва...или да се друса, защото в крайна сметка Сиатъл и наркотиците са свързани!

По отношение на парчетата от по "два акорда" - няма нищо по хубаво, просто трябва да ги накараш да прозвучат убедително и различно!! :):)

аах, имало надежда значи в прогресив хардкор.

иначе те и сами си се друсат, няма нужда аз да ги карам. то това не е и важно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво,по ангелите,е "алтернативно звучене" ?! Алтернатива на какво? На мейнстрийма,на "корпоративната музика" ?Не се нахвърлям,просто ми е интересно да разбера как го възприемате?

Колкото до Сиатъл...Ми де да знам,поредната музикална вълна минала и заминала,

дали е "Флоридски дет-метъл","Норвежки блек-метъл","Британско или швабско хеви","Брит поп" ако щете... И като такава си носи фенския заряд в определени хора.Не е моята музика,което не пречи разбира се ,да харесам някой неща.

 

P.S. Лично мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сиатьл и изобщо всичките банди от Сиатьл найстина са вдьхновяващи. От това лято преоткривам красотата на Алис невероятна банда просто до сега не сьм се замислял . А техния Unplugged най добрия за мен .И за Нирвана дума не може да става може да свирят 2 акорда но тия акорди никой не ги е свирил преди и след тях . Тоя дял от изторията на музиката ще се помни дьлги години напред .

 

А за Сиатьл наитс я разкажете нещо поввече за тия който не са били :greenball:

 

И защо никой не казва за групи като : The Melvis , Green River , Mudhoney и тн.

те са групите подпомогнали по-горе споменатите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

one_voice може би защото не съм ги чувал и повечето тук не сме...не знам алис наистина имат най добрия ънплъгд концерт.. след Джордж Майкъл може би... не знам относно Сиатъл найт - определено ънплъгд вечерта е била по - добра според мен... Ауейк, Пиф, Лора - няма какво да говоря просто... особено за ПИФ и Ауейк... Плъгд вечерта нещо май не се е провела кой знае колко добре... не бях но чух това онова... пияни музиканти... излъгация...но духа остава това е важно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ем хубу стига с такива критики, има градивни критики има и лични мнения - трябва да се прави разлика между двете. За мен Сиатълската музика е едно от най - красивите течения с мнго стойностна музика... Напоследък все повече преоткривам Саундгардън и изобщо китарните умения на Ким Тайл... Ето обаче и едно мое лично изкривяване - не мога да понасям Пърл Джем.... Просто не са ми приятни за слушане макар че признавам че са невероятни музиканти и имат страхотни композиции.... Обаче нещо в тях не ми е по вкуса Ч)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

flisk бро мн респект към теб за мнението за критиката и мнението.. относно пърл джем - да бе мамка му странни са ама аз пък точно това им харесвам особено вокала... относно Саундгардън - няма да коментирам китарджията - уникален е. музиката е красива да.. и хора моля ви се - не бъдете тясноскроени - опитайте се да откриете позитивноста в всеки тип музика - че иначе сме за никъде. респект трябва да има към всички музиканти в българия(дори и чалга идиотите) когато нещо не ти харесва просто го подмини и не му обръщай внимание но с нужното уважение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.