Jump to content
Българският форум за музиканти

Използване на звуците от синтезатора в кюбейс


pc2

Recommended Posts

Здравейте,

от няколко месеца търся отговор на този въпрос,но немога да намеря...Искам звуците от синта ми (Roland Fantom G8) да мога да ги използвам в кюбейс.Имам MIDI кабели,USB връзка към компа,но явно немога да направя настройките като хората.Ще бъда много благодарен ако някой ми помогне...наистина доста се рових :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

pc2,

предполагам че искаш да направиш така, че миди-клипчетата да отиват към външния ти синтезатор Roland Fantom G8 да минават през неговите банки и звуци и пак да се върнат в програмата. Правилно ли съм разбрал?

 

Ако е така, то някой който има клавир и е правил тази врътка, ще трябва да ти обясни как се прави отва. Мисля че ще трябва да използваш медота: plug-out

 

1. Провери дали клавирът ти правилно се разпознава от самата програма (евентуално да си намериш драйвери за него в Интернет, ако не си го направил вече)

2. Вероятно ще трябва да използваш External Synch и да свържеш клавира си към Midi Out порта на audio-картата си (ако е с такъв или MIDI I/O). Не съм запознат, не съм клавирист, но така предполагам

3. Ще трябва да укажеш трака ти да се изпраща като Midi Out към външното устройство (рправилно разпознато и налично в списъка Midi Out на трака ти)

4. Може би ще трябва да избереш някой от 16-те Midi канала, които д се изпращат навън

5. Когато го подготвиш за сапис същия този трак

6. Може би самия аудио изход на клавира ти ще трябва да го свържеш с аудио-входа на аудио-картата си и на съответния трак да дадеш да прослушва този аудио-вход, идващ от клавира като негово аудио-out

 

Виж вече ако искаш да тригерираш и чукаш по самия клавир, midi-то му да се записва като миди-клип в трака на програмата и след това миди клипа отново да се просврива от същия клавир и вече да редактираш само миди клипа, ще трябва да си поиграеш с връзките. Не съм го правил затова нека друг, който е правил такива пермутации да ти каже.

 

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много! Ще се ровя пък дано стане нещо....ако някой има други идеи да казва

 

п.с. един приятел ми спомена,че можело да се записва синта като аудио,което също ме устройва (за съжаление не знае точно как).Иначе основното,което ме интересува е просто да мога да използвам звуците на синта независимо по какъв начин МИДИ,аудио...

Редактирано от pc2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Синта като аудио лесно... Изход синт ляв/десен - и директно в звуковата карта/пулта, който води към нея и записваш в реално време с избрания от теб звук...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще го карам на въображение и като мисля спрямо връзките между сигналите и каналите в любимата и програма Reaper, защото никога не съм се занимавал с клавири и връзването им към звукови карти, после програми и други.

 

Доколкото видях има MIDI I/O (Input/Output) конектор и USB конектор. Принципно и двата може да ги ползваш за към компа, като през USB освен аудио и миди, можеш да трансферираш и файлове от и към компа (например ако си записвал нещо в самия сикуенсър на клавира си или разни аудио-файлчета в паметта му). :greenangel:

 

Отваряш си програмата с която ще записваш и търсиш в настройки нещо за входни и изходни устройства. Даваш им да са Enable или Yes или де да те знам какво ползваш за записи, за да ги виждаш във връзките между траковете.

За да виждаш MIDI сигналите, които ти идват от клавира като му натискаш клавишите, ти трябва един трак, който да прави прослушване (мониторинг) на MIDI връзката, която си задал като налична преди това в настройките на програмата и надлежно разпознала такава връзка за клавира ти. Може да е Roland MIDI I/O или Roland USB Input, няма идея как се вижда като инфо. И така в този трак ще може да записваш MIDI информацията като миди-клипчета с блокчета, кутийки, както искаш ги наричай.

 

Може да чуваш какво се случва от самия ти клавир като звуци директен мониторинг един вид, но може и през програмата (там вече ще трябва сам да разбереш какво е латенция на сигнала и прочее неща). Ако искаш да преслушваш през програмата трябва или на същия трак да зададеш MIDI output да отива към Roland MIDI/USB (зависи с какво си вързал към компа), съответно да имаш синхронизация със клавира или просто да вържеш аудио изхода на Roland към Line In на звуковата си карта и вече във втори трак да кажеш на втория трак да следи Line In канала и да преслушва същия Line In.

 

Най-безболезнения начин е просто да си слушаш от слушалките на самия клавир (ако имаш кофти съседи) или на говорителите му (ако има такива и имаш глухи съседи). :greenball:

 

И вече ако се върнем на горните два трака, можеш в единия да си записваш MIDI сиганлите, а във втория аудиото... или което ти кефне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.