Jump to content
Българският форум за музиканти

Стара китара "lignalone", Made In Czechoslovakia


Recommended Posts

Здравейте! Ето с какво се сдобих преди половин час:

ecc7a5af2433.jpg

245b0ecee377.jpg

39ce6fad064b.jpg

6c5d35d45403.jpg

1691407d7da9.jpg

 

Вътре на етикета пише:"Lignalone", Made in Czechoslovakia

 

Размених я за здрава китара със струни, с магаренце, адаптери...- със всичко, от ранга на марка Орфей, купена от социалистическия ЦУМ преди 20-ина години.

Вярно, новата ми придобивка няма струни, няма обтегач и магаренце, но затова пък, като я потупаш, кънти съвсем по-различно от другата, просто няма никакво сравнение: с много приятен дълбок и мелодичен резонанс, като хубава зряла диня. Затова имам чувството, че не съм се минал при размяната. Това ме вдъхновява да я понаправя, да купя каквото трябва, а и лаковото покритие не е навсякъде равностойно, има леки понапуквания и замърсявания. Тъй като не разбирам от ремонт и освежаване на китари, искам да ви попитам, знае ли някой нещо повече за марката, и какво може да й се направи, с какви части (магаренце, обтегач, струни,) за да се приведе в ред? С какво е най-добре да се освежи покритието?

Редактирано от Harrry
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито! Много ценна находка, може да стане хубав инструмент.

 

Марката Lignatone е вариация на няколко имена, с които чешките китари се подвизаваха през соц годините, същите или подобни китари са виждани и с марка Kremona и даже Jolana, излизат предимно от 2 фабрики, едната Кремона (да, и те имаха такава :D ), другата мисля, че се казваше Струнар. Лигнатон, доколкото знам, не е фабрика, а обобщаваща марка, нещо като държавните експорт-монополи по онова време (марка за износ, както руските ВАЗ автомобили извън Русия бяха продавани като Лада, а у тях никой не беше чувал това име).

 

И техните варираха по качество, и сред тях се срещаха шперплатови евтинийки, но като цяло трябва да се признае, че определено бяха по-добри от нашенските. Имал съм две чешки (клсически) китари Кремона, едната - серийна, другата скъпа/майсторска изработка. И двете бяха отлични инструменти, серийната я разнасх 20 години по цял свят докато загина от влага, а майсторската (видяла доста студийни записи) отиде още 80-те у един известен наш музикант, не знам сега къде е. Топ качество.

 

Този конкретен инструмент ми се вижда копие (добро) на ранните (предвоенни) Гибсъни, прилича ми на култовия L5 или по-скоро на първите модели от ES серията (неизрязани), но като че ли не е имала електриките и е била чисто акустична. Изглежда много добра изработка, в лошо състояние - но подлежи на възстановяване. И особено щом акустиката и ти харесва, явно си заслужава да се опита.

 

Ако сам ще се опитваш да го правиш, можеш да погледнеш какво бях посъветвал в друга тема (за възстановяване на нашенска Кремона). Но те съветвам да се довериш на професионален лютиер! - инструментът го заслужава. Още повече, че очевидно се налага рефрет (смяна на прагчетата), което не е за 'направи си сам' и други някои деликатни операции.

 

За образец (и подбиране на хардуер) те съветвам да погледнеш Gibson L5 или (предлагам да я 'електрифицираш' за по-универсална употреба) - споменатите ES модели, напр. ES 100 или ES 125 и особено ES 150 (също култова китара, позната още като 'Чарли Крисчън' - на името на джаз-легендата и според мнозина, 'баща' на джаз китарата - преди още да има 'signature' модели). Направо я виждам тая твоя китара като един ES150 (почти, де - николму не са нужни буквални имитации). За адаптер, ако търсиш най-античен тон, може би трябва да сложиш класически P-90 (или нещо като Дънкан SH2 - 'Seth Lover'), но за по-съвременен и универсален електрически звук (но все пак отразяващ този клас инструмент и епохата) може да опиташ SH55 (Duncal 'Jazz')...

 

Из форума има неколцина майстори, които разбират - струва си да ги потърсиш за реставрацията и ще имаш една много автентична и качествена джаз китара. А ние тук с интерес ще следим процеса - надяваме се да ни опресняваш с постове и снимки.

 

На слука!

 

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Честито! Много ценна находка, може да стане хубав инструмент.

 

На слука!

 

:greenangel:

Бицев,

много ти благодаря за обстойния отговор! Той потвърждава предчувствията ми, а и в Нета попрочетох за тая марка някои обнадеждаващи отзиви. Оказва се, че в тая фабрика Lignatone дори правят копия на Страдивариус...

За смяна на прагчетата- не съм сигурен, на опип са добри според мен, - много здраво си стоят по местата, (освен ако не са ниски от изтъркване, но тогава ще са изпилени главно под струните, а това не личи), но наистина ще я покажа на лютиер, и той да се произнесе. Остава да дочакам и съвети от баш-майстори от форума. :D

Редактирано от Harrry
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има поне 5-6 редовни във форума, аз лично съм забелязал (като очевидно опитни) BassTraffic и Dikata, първият даже има перманентна тема най-отгоре във 'Важни' (в този раздел): 'K.D. Zone' (това, мисля, са инициалите на BassTraffic) - там можеш да му видиш примери от реставраторската работа. Има и още други, най-лесно ще ги намериш в темата 'Как да намеря лютиер?', където навремето се посочиха доста такива.

 

На слука!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.