Bassko Публикувано Ноември 14, 2005 Публикувано Ноември 14, 2005 Трябват ми всички гами и техните разновидности!! Ако някой ги има да даваааа!! Ако пък не и специално за мен ги издири, !!!благодаря!!, но не си правете труда, може би ще успея и сам. просто реших че ще е по-лесно от тук Благодаря ви предварително! Цитирай
bulby Отговорено Ноември 14, 2005 Отговорено Ноември 14, 2005 Ами тези, за които аз се сещам: - 12те минорни и мажорни скали (всяка минорна има съответна мажорна такава и т.н.) - Хармоничен минор - 7мия тон от скалата ти е с полутон по-висок - Бихармоничен минор - 4тия и 7мия тон са ти с полутон по-високи - Мелодичен минор - не помня точно какъв беше, само помня, че звучи гадно - Пентатоники (тях ги знаеш, предполагам) Изкуствено създадени скали (създадени от джазмените, естествено :green: ): - Diminished scale (всеки тон от скалата ти е на тон и половина разстояние, сиреч 2 прагчета) - Fulltone scale (всеки тон от скалата ти е на цял тон разстрояние от съседните) Това е, което аз знам. Нека другите колеги да доложат и те какво знаят (ако нещо съм объркал - да ме скастрят ) Цитирай
Nikifena Отговорено Ноември 14, 2005 Отговорено Ноември 14, 2005 Ей ти малко от фриик гитар http://home.swipnet.se/freakguitar/licks.html Иначе се прави така google => guitar scales или нещо от рода Цитирай
}|{ope rb3o Отговорено Ноември 15, 2005 Отговорено Ноември 15, 2005 ако нещо съм объркал - да ме скастрят няма проблем по ред на нещата не се казва "съответен", а "паралелен" при хармоничния минор има 2 варианта : класически - както го описа - свири се със 7ма степен повишена модерен - в посока надолу се свири и със 7ма повишена и със 7ма нормална мелодичния минор е със 6та и 7ма степени повишени модерният начин на свирене е така и в двете посоки а къде забрави хармоничния, мелодичния и бихармоничния мажор пентатониките могат да са стотици - всяка комбинация от 5 тона е пентатоника. може да е минорна (най-разпространената), умалена и т.н. умалената скала - първо не съм съгласен, че две прагчета са тон и половина разстояние май ще да са три прага за тази цел. и второ - това е умален арпеж което си описал - само 4 тона, стоящи на малка терца. умалените гами са 2 вида - така наречената "тон-полутон" - започва с интервал голяма секунда, после малка, и така се редуват постоянно. другата версия е "полутон-тон" - сещате се за какво иде реч. целотонната е WholeTone на английски това е ако има въпроси по теорията питайте - имам много книги наоколо и лесно правя справка Цитирай
pacman Отговорено Ноември 15, 2005 Отговорено Ноември 15, 2005 "Една минута ми дай..." за да намеря в Гугъл: http://www.angelfire.com/id/bass/ Цитирай
Bassko Отговорено Ноември 18, 2005 Автор Отговорено Ноември 18, 2005 Е т'ва е да си PACMAN!!! Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Ноември 21, 2005 Отговорено Ноември 21, 2005 Изкуствено създадени скали (създадени от джазмените, естествено :green: ): - Diminished scale (всеки тон от скалата ти е на тон и половина разстояние, сиреч 2 прагчета) - Fulltone scale (всеки тон от скалата ти е на цял тон разстрояние от съседните) Това е, което аз знам. Нека другите колеги да доложат и те какво знаят (ако нещо съм объркал - да ме скастрят ) Само лека корекция-Умалената скала(Diminished) е два вида: Half/whole Diminished-почва с полутон и после цял и Whole/half Diminished-обратното на горната Целотонната скала не е Fulltone на английски а Wholetone. Владо Цитирай
Recommended Posts