Lekov Публикувано Юли 20, 2009 Публикувано Юли 20, 2009 Някой може ли да даде съвет, вредно ли е китарата ни да стои определено време на слънце ? Сега с тези летни жеги и по силното слънчево греене се притеснявам да не се изметне или понижи качеството на инструмента. Нямам куфар, а всеки път да я вадя и слагам в калъфа е доста некомфортно. Да я местя ли на сянка ? Споделете къде държите вашите китари. Цитирай
Krasen Отговорено Юли 20, 2009 Отговорено Юли 20, 2009 До скоро си държах китарата на стената на къстъм закачалка, но след ремонт вкъщи тази опция в момента я няма и трябва да си я вадя и слагам в калъфа при свирене. Докато беше на стената, се падаше сянка от гардероба и не е имало проблем със слънцето. Твоята къде я държиш? Бутни я някъде на сянка, пряка слънчева светлина обичат само живите растения Цитирай
Lekov Отговорено Юли 20, 2009 Автор Отговорено Юли 20, 2009 (Редактирано) и двете ми китари ги държа на стойки на земята и щом дойде 4-5 часа, слънце огрява цялата стая. Може и да им направя нещо като навес ... но и в самата стая става горещо, дали това не влия на дървото също ? Редактирано Юли 20, 2009 от Lekov Цитирай
7thString Отговорено Юли 20, 2009 Отговорено Юли 20, 2009 Гарантирам ти, че китарата не я кефи тази промяна в температурата.... друга стая? Килер? Цитирай
marvin the martian Отговорено Юли 20, 2009 Отговорено Юли 20, 2009 и двете ми китари ги държа на стойки на земята и щом дойде 4-5 часа, слънце огрява цялата стая. Може и да им направя нещо като навес ... Мажи ги с кремче, че да не изгорят... Като че ли е най-добре китарата да се държи в калъф. И да, ако инструментът постои малко на слънце, няма да му стане нищо, но все пак ще е по-добре да не го излагаш на пряка светлина. Дървото няма да се прецака, но боята може да се попромени (последното зависи от вида на лака). Цитирай
fLiSk Отговорено Юли 20, 2009 Отговорено Юли 20, 2009 ... и могат да настъпят промени в сет-ъпа, както и иска доста повече настройка. Цитирай
Kalmar Отговорено Юли 21, 2009 Отговорено Юли 21, 2009 (Редактирано) За предпочитане е инструмента да седи в помещение с постоянна температура и без пряка слънчева светлина. Или поне температурните вариации да са малки. На първо място промените в темепретурата не са желателни, освен това слънчевата светлина (нагряването), ако е силна, може да предизвика обезцветяване на лака, пожълтяване и даже напукване. Да не говорим, че ако дървото не е много добре изсушено може да предизвика много неприятни и понякога непоправими деформации. Аз ги държа на стойки наредени покрай стената в една от стаите, като завесите са пуснати през цялото време. Обмислям закупуването на стойка за седем-осем китари, че вече мястото ми е кът. Но най-добрия вариант е, ако притежавате твърд кейс, да държите китарата там през времето, в което не я ползвате. Особено, ако става дума за скъп инструмент. Редактирано Юли 21, 2009 от Kalmar Цитирай
Recommended Posts