Jump to content
Българският форум за музиканти

Лятно джазз училище


Recommended Posts

Такива летни школи са традиционна практика по цял свят от поне 20-30 години, може би повече. Провеждат ги обикновено учебните заведения (колежи, университети) за да си запълнят ваканцията със смислени дейности (ида си попълнят доходите). Само във Великобритания има няколко десетки - някои по-реномирани и прочути, други - по-неизвестни. В САЩ са още повече. Качеството на преподавателския състав и на методиката не винаги е пропорционално на маркетинга, но винаги има полза, за всички нива от начинаещи до напреднали.

 

Една от много ценените ползи е възможността за ансамблово свирене с други музиканти. Някои от преподавателите се случва да са не само изключителни музиканти, но и природно-надарени педагози, които по оригинални начини, в краткото време на една или две седмици, успяват да 'налеят' в учащите се безценни практични знания и умения, не на последно място - нов поглед към инструмента и към музиката изобщо.

 

Школите си имат и другата приятна страна - събиране на млади хора от всякакви страни - веселби, лудории, флиртове... Някои такива школи пък се провеждат не в самото учебно заведение, а в курортни места - с двойната атракция на половин ден музикални занимания и половин ден - плаж (или катерене по планините - в зависимост от мястото).

 

У нас са се размножили доста музикални учебни заведения; старите (дето ги помня) пък са се модернизирали, нали всичко ни е вече 'европейско'. Не са ли започнали и у нас да правят летни школи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз доста съм се ровил в интернет за такива школи,но като гледам какви цени са...просто в момента не мога да си го позволя.Също така на запад стандарта е супер висок, освен,че трябва да си платя курса,трябва да имам парички за това-онова.Просто ще стана за смях,ако помъкна бурканите с зимнина от нас, само и само да спестя някое евро за ядене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно ми е, че не е по джоба на всеки (макар някои български младежи да успяват да достигнат до Бъркли и други реномирани музикални заведения по света - и тук във форума има от тях).

 

А някой проверявал ли е в Мiнистерство на Образованието (или на Културата също) за многобройните обменни програми, които те имат с други страни? И всякакви видове стипендии и помощи за млади български таланти да се учат? Чуждите културни институти като Британския Съвет и културно-образователните отдели на посолствата? А разните (безчетни!) Фондации, Асоциации, Отворени Общества, Затворени Общества и пр. и пр. Всякакви църкви, култове и секти също спонсорират младежи по техни си причини. (Надявам се отдляте шегата от сериозното в предните изречения).

 

Някой търсил ли е сериозно из тези многобройни източници? Защото ако човек наистина много иска, недостигът на пари не бива да му е оправдание.

 

Желая успех на силно искащите!

 

:P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във връзка с поста на @Бицев ето малко инфо от сайта на Министерство на културата. По принцип през миналата година стипендията беше в размер на 160 лв.

 

http://mc.government.bg/contestsc.php?p=16...7&CTypeID=1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.