Jump to content
Българският форум за музиканти

Noise Problem


Freemad

Recommended Posts

Извинявам се че превърнах темата в описание на това какво правя стъпка по стъпка,но въпреки че е ужасно досадно така най-добре ще ви запозная с проблема,а той става все по-голям и по-голям.Номера с картите не стана,а и за Turtle Beach прерових всичко за драйвъри,но без успех.Днеска си купих колан за китарата - не е истина когато не държа струните какъв шум има,а става наистина непоносим при най-малкото помръдване на колана.Това ту се неотрализира ту не като хвана струните...незнам,нещо почна да си прави каквото и когато си иска.На усилвателя пак казвам китарата си работи абсолютно безпроблемно.Добър варянт ли е според вас ако я занеса в музикален магазин да се пробва на някое кубе и ако е ОК направо да купувам едно че вече не се издържа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ами не че не е вариант и така да направиш ;) Според мен все пак един малък предусилвател на изхода на китарата трябва да свърши все някаква работа - поне да се вдигне изходния сигнал и натрупаните по жицата шумове да станат пренебрежимо малки :greenball: А иначе за варианта с кубето - можеш поне да пробваш да дръннеш на кубе да видиш как е. Аз като си включих китарата в едно професионално такова и никакъв шум нямаше (верно беше clean). Иначе като свиря вкъщи на hi-fi усилвател (самоделка при това :thumbs_up:) и бая шум се дига ако не съм включил Noise Gate на процесора. Та пробвай, помисли и виж ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря ти за съвета ще разуча за какво точно става дума ( за предусилвателя,че ми е мътно все още ).

Реших обаче преди да предприемам каквото и да е било да отхвърля възможността проблема да е от това че кабела на китарата е наполоувина вкаран в преходника,а аз все повече се обеждавам че от това идва страшен шум.

Намирането на моно преходник обаче се оказа адски тегаво.Ходих по музикални магазини и в такива с яко електроника и преходници всякакви и никъде няма.Много моля за някакви насоки че ударих греда. :girl_witch:

 

А това че при търкане на колана в дървото на китарата идва зверски шум предполагам е от липса на фолио в леглата където лежи електрониката и шума се предава по дървото.В крайна сметка след като момчето,което я ремонтира каза че си е свирел на нея без проблем и аз като я подкарам през усилвателя всичко е ок - скофтянето става от цялата работа с компютъра ( софтуер,звукова карта,преходник и т.н ) Евала на всички за помощта.Дано да има повод по натам да почерпя.

Редактирано от Freemad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та откъде каза, че си? Щото ако си от Пловдив, веднага мога да ти посоча 2-3 магазина, в които няма как да не си намериш съответния преход. Btw пробва ли китарата в някой магазин?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен все пак един малък предусилвател на изхода на китарата трябва да свърши все някаква работа - поне да се вдигне изходния сигнал и натрупаните по жицата шумове да станат пренебрежимо малки :thumbs_up:

 

Ако има "натрупани по жицата шумове" то като минат през предусилвател те ще се увеличат наравно и с полезния сигнал. Предусилвателя не може да ги премахва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Точно затова предусилвателят се слага веднага на изхода на китарата, като сигналът, излизайки от нея, влиза направо в него с помощта на минимално къс кабел (предусилвателят примерно ти е закрепен на колана на китарата) :thumbs_up: Дано си ме разбрал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От София съм.

Кабела ми е HUALIANG - 3 метра. Колкото до пробата в магазин мисля днес да я направя.Все още имам нужда да бутнете едно рамо за преходник,че обикалям като гламав и всичко живо вдига рамене и вика - няма такова нещо - гледайки все едно съм първия луд,който иска да си пусне китарата през компютъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е хуу де, да не можеш един прост моно преходник ли да намериш?!? В първия електричарски магазин като влезеш и трябва да има :greenangel: И вървят някви стотинки...Ти да не търсиш в музикални магазини?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Магазини от веригата Conrad както и Квазер - все за електроника и фращани от пода до тавана с преходници и всякакви джунджурий. Нямат МОНО. Иначе и по музикални магазини,както и в железарий съм търсил.Повярвай ми и аз съм също толкова изненадан колкото и ти.Силно се надявам да намеря координатите на учителя,при който съм ходил преди 10 години,както и да си закупя каквото е нужно за да подкарам китарата и да не се занимавам повече с глупости,че хич не обичам да правя с пръдня боя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй тъй. :greenangel:

 

Човек, проблемите са 2 и са отделни. Няма нищо общо нито със стерео жакове, нито толкова със кабела ти в случая. Бил съм със стерео жакове години. Не води до никакъв ефект. Входовете на компа ти СА стерео освен това.

 

1) жуженето и пукането като пипнеш струните са проблем на замасяването на китарата и ел.инсталацията. Много често срещан. Никога не съм го имал, затова все му забравям решението, мисля че беше по-добра екранировка, ма може и да бъркам. Потърси във форума и ще му намериш решение, има го дискутирано. Виж и в изработка и ремонт раздела :) Тоя проблем води и до ефектът УОУ ако с едната ръка държиш струните и пипнеш радиатора. В някои блокове те удря ток...

 

2) шумнът който идва е абсолютно абсолютно нормален и причината е, че ползваш вградената (евтина) саундкарта на дъното. Тя не е направена за записване и улавя страшно много шумове от всичко, което се случва около нея - прихваща ел.магнитните влияния наоколо и т.н. и т.н. Зле съм във физичната част. В момента в който пуснеш усилвателя на Григ, той усилва сигнала и всичките шумове, които не се чуват толкова на микрофон плюс т.1 правят проблема. Знам защото го имах и аз. Силата на шума варира от комп до комп. На моя лаптоп не е толкова силен и дразнещ. На един приятел му инсталирах скоро Ревалвера (бтв, аз ползвам нея, но и тя води до същия резултат, логично. Пробвал съм и ГР3 и ефектът беше същия). На тоя човек също му е лаптоп компа и е също на Дел, като моя. При него количеството шум беше пъти повече отколкото при мен. Н.з. точно защо, но съм сигурен, че зависи от това къде е позиционирана картата, по какъв път минава сигнала, за да стигне до нея, захранването на компа.

 

Решения: ами, на ГР3 не знам как е, но на Ревалвер има едно "камионче" като си редиш чейна, т.е. ефектите и то е Noise Gate. То реже всичкия шум (понякога и звук), под определени честоти. Затова и винаги ги вдигам всички честоти и свиря така. При мен шума на ревалвъра се търпеше, на ГР3 не. При колегата и Ревалвъра не се търпеше, не съм пробвал ГРто. Това е най-простото. Иначе една що-годе добра звукова карта на старо също би свършила работа, но срещу повече пари. Няма никаквъ проблем да пуснеш две карти едновременно, в повечето случай, но зависи от самите тях. Аз имам сега външна на лаптоп и с нея записвам неща и нямам никакви проблеми, а ползвам другата за нещата, които асиото блокира иначе (примерно слушам Гитар про през компютърните колонки, докато записвам песен на Рийпоъра на другиоте колони)

 

Ако искаш, мога да ти запиша нагледно за какво говоря като шум и съм 99.999% сигурен, че е това за 2рия проблем. Просто защото ми звучеше като го чета, точно както е при мен, а се занимавам от доста време вече.

 

 

Офтопик:

Относно предусилвателите, ето ти малко инфо.

Усилвателят ти, се дели на 2 части - предусилвател (pre-amp) и крайно стъпало (power amp). Оттам звука отива в говорителя, който ако е отделно се нарича кабинет. На Комботата, имаш всичко в едно (oттам идва и името им). Предусилвателя е частта, която формира основния характер на звука. Когато на сигнала му се вдигне нивото, звука почва да пращи т.е. - дистортва, както спомена колегата Икарус. След което звука отива в пауър ампа, където общо взето се усилва (откъдето и името - power), добавя се още малко характер при това действие и се праща във говорителя, който от своя страна възпроизвежда само част от звука, а реже другата - неприятните честоти, ил тези, които не се чуват от човек. Затова, вземеш звука от усилвател и не го прекараш през кабинет а директно го запишеш, звука е гаден - трябва ти т.нар. симулация на кабинет - един вид еквалайзер, който реже честотите така, както би го направил един (два/четири) говорител(я).

В твоя случай, като вземеш неприятния шум от картата и всичко останало и го вкараш в усилвателя, предусилвателите го правят още още по-гаден, а пауър частта го усилва и става нетърпимо :Piano: Това е съвсем съвсем накратко обяснено какво се случва, дано да съм помогнал :) Ако има нещо, питай, че малко хаос при моите обяснения...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То реже всичкия шум (понякога и звук), под определени честоти.

 

:greenangel: Хайде сега това с честотите , дигането им и т.н. не го разбрах. Noise Gate-а си е баш порта , която когато сигналът е под определения праг и не го пропуска . Когато нивото мине прага всичко преминава . Нали така , или пак бъркам ?

GR3 май беше освен с гейт ами и с Noise Reduction система , ала Learn -> Get a noise profile -> cut it заедно с половината звук. Ама тогава не знам какво вдигане на всички честоти ще свърши работа.

 

Explain in details , please.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Eто видео да онагледя нещата.

 

 

Извинения :greenangel: : Малко мънкам и се обърквм ма не знам, всеки път като ме снимат нещо речта не се лее толкова свободно ;) По едно време обърквам и понятията шум и звук... абе манджа с грозде, ма толкоз за тва време дето имам.

 

Две неща не се разбират:

като обяснявам за тва да си купи човек друга карта, имам предвид, че за мен това беше решението да се отърва от шума като цяло. иначе ако може с нойз гейт.

 

hands of doom, може аз да не съм те разбрал. просто ми се стори, че му казваш да си вземе моно жакове, което реално няма абослютно никакъв ефект в/у китарата и звука. Ако си имал друго предвид, извинявай, че го натъртих три пъти :)

 

Lord of dakrness - аз бъркам в обясненията (и във видеото от пелтечене!) Нойз гейта реже всичко под определено зададена от теб честота или сила на сигнал, при условие, че не му се подава сигнал. :Piano: Т.е. нойз гейта гледа дали идва сигнал (т.е. свириш) и като няма сигнал реже това което му кажеш общо взето. Като свириш, всичкия шум си минава, защото на него му се дава сигнал. На Ревалвъра е бъгав и понякога реше и от тона, като се сбъгяса (на "полу-лицензирана" версия :)). Та не бъркаш де, то няма кво на теб да ти обяснявам, ти си го знаеш. Въпроса е, че аз бъркам като го обянавам на други, а тва е най-лошото...

 

 

едит: бях написал, че гейта реше сигнала...

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много евала още веднъж на всички отзовали се.Наистина ми се поразясниха доста неща,за повечето от които освен че не бях на ясно,а и не подозирах за тях.Едно голямо благодаря,но наистина мисля да не наливам пари в компютъра,а да вложа пари в необходимата техника.Трагичното в случая е че и аз незнам все още какво ми трябва,че сега ми се изяснява кое как се казва и съответно какво прави.Разглеждам кой какво продава във форума и съответното Demo за всяко от нещата и малко от малко придобивам представа кое за какво служи,но както вече казах все още ми е тъмна Индия.С две думи мисля първо да открия телефона на г-н Стефан Владимиров на който помня само адреса - да тръгна на уроци при него или при някой друг в случай че при него неможе и вече с негова помощ да си изясня останалите неясни неща.

Благодарско и ще питам и за напред ако го закъсам :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тъй като за пореден пореден път се ополетох в собствените си думи, ще се опитам сега "на кратко" да се отплета. Затова реших и нов пост...

 

В случая казах 2 противоречиви неща и само обърквам хората, дето не са наясно (което подлага под съмнение на мен колко ми е ясно) Та:

 

Нойз гейта по принцип като ефект, примерно камионче, се слага накрая на чейна, но преди ефекти като хоруси и дилей и в момента в който нивото на входния сигнал падне под определено ниво - той реже остатъка. Така, ако имаш шум, когато не свириш, но той изчезва като засвириш, с нойз гейт ще изчистиш и останалия. Този тип ефект бачка само когато не свириш.

 

Съответно не би бил решение за теб, защото ти най-вероятно имаш шума И докато свириш. В случая на ревалвъра нойз гейта бачка по малко по-различен начин. Може да се настрои да реже опрелени честотои, с което понякога се сбъгясва като реже тези честоти независимо от всичко (може и така да е проектиран, да каже примерно Евтим, той май беше работил по правенето на МК2). Затова като го сложа, реже и от тона докато свиря, но реже само тези честоти, които са неприятни и доста високи (hissa).

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.