Jump to content
Българският форум за музиканти

Noise Problem


Freemad

Recommended Posts

Здравейте.Абсолютно нов съм както във форума така и в това чудно приключение наречено свирене на китара,та съвети от всякъкво естество са добре дошли !

 

За да не бъдат изхвърлени повредени Орфей и усилвател самоделка ги взех с мерака да ги ремонтирам и използвам по предназначение тъй като отдавна искам да се науча да свиря.Та приятел китарист ми реставрира китарката,успяхме да спасим и усилвателя,който има и вход с дисторжън,но дисторжъна е повреден(моля да ме извините ако не произнасям правилно имената).Та стигнах до момента с подкарването на китарата през компютъра тъй като искам да ползвам и ефекти,а разполагам само с усилвателя за който ви споменах.Качил съм Guitar Rig 3 със ASIO драйвъри.Компютъра ми е с двуядрен 4400 процесор и кит 2 х 2 GB,но с вградена саунд карта.

 

 

Проблемът ми е следния.При свирене директно през Line In без включен Guitar Rig звука си е като през усилвателя ( разбира се не толкова качествен до колкото моя слух може да прецени ).Няма никакво забавяне,но докато не свиря има много леко жужене,което се маха при контакт със струните.Изобщо няма никакъв шум,когато ръката ми докосва метални части свързани със струните.Дотук добре-да я пускам през компютъра без да ползвам Guitar Rig след като имам усилвател е ясно че няма никакъв смисъл.Големия проблем идва когато пусна Guitar Rig-a.Пак няма никакви грижи с латенсията,но шумът е отвратителен.Въпросния китарист който ми помогна,ми каза че е пускал китарата си на лаптопа у тях пак с ASIO драйвъри и то през входа на микрофона и си е свирил без никакви проблеми.Естествено си говорим за един добър звук за по домашно му.Та това ме кара да мисля че проблема не е в саунд картата ми а аз бъркам някъде.Ако някой има някакви идей ще съм благодарен да ги сподели.Търсих из форума някакво решение,но без успех.

 

Може би важно е да кажа,че кабела ми не е вкаран напълно в преходника,който съм включил в картата тъй като когато е включен напълно не се чува звук,предполагам,защото кабела е моно,а преходника стерео.Както и да е кабела е застопорен неподвижно и шум от там мисля че няма.

 

Извинявам се за дългия пост.Дано да се намери решение.Иначе ми е ясно,че с ходене до магазина всичко се решава,но...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Първо, вземи си моно преход ;) Входовете на компа ти също са моно.

Освен това не те знам с какви адаптери на китарата си, но проблемът обикновено идва оттам. На по-кьопави усилватели и моята китара бръмчи здраво (Squier Bullet Strat), особено с дисторшън :) Та единият вариант е да си екранираш адаптерите (за което има теми в този форум, където по-знаещите обясняват как става). Друг начин е да си направиш малък усилвател, който приема сигнала веднага от китарата (защото шум се натрупва по кабелите). Или просто свири като мен на процесор с ефекти за премахване на вредните шумове ;)

 

P.S.: Изчакай и мнението на по-опитните колеги!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Описаният шум няма нищо общо с адаптерите.

Когато докоснеш струните се получава така, че ти играеш роля на масата, и "провеждаш" допълнителни магнитни интерференции, и затова шумът изчезва. Което не значи, че китарата не е замасена, просто не е екранирана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря момчета ще прочета за екранирането и ще видя какво може да се направи.Иначе с усилвателя пак казвам нямам абсолютно никакви проблеми,но си е без ефекти.Колкото до китарата,реакцията в мига в който я видя въпросния приятел,който я ремонтира беше достатъчно красноречива,но по натам ще сменям марката първо ще поизмъчвам тази.

 

Ще пробвам и с моно преходник,а на китарата сложихме едно кабелче от единия адаптер до моста,което предполагам че е въпросното заземяване.

 

Ако има други предложения ще се радвам да ги споделите. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно имаш и проблем при настройките на Guitar Rig. Трябва да я настроиш така, че да взима сигнал от Asio4All. Това драйвърче пък трябва да го настроиш за звуковата ти карта. Трябва и да вкараш китарата в line-in на звуковата карта и съответно така да си направиш настройките на самата карта, че да използва line-in при записване (recording). Трябва ти и правилен преходник, разбира се.

 

Също голямо значение има кой присет на Guitar Rig използваш. Вероятно адаптерите ти не са от най-безшумните, така че колкото повече дисторшън има пресетът, толкова повече шум ще имаш. Също пробвай и коя комбинация на адаптери ще свири най-безшумно. Въобще разцъкай самата китарка. :yes:

 

Доста добре ще е да погледнеш темата за начинаещи, дето е отгоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Задал съм от Guitar Rig-a да е на ACIO4All,но настройки не съм му правил както и на самата карта освен да заглуша всички ненужни входове.Довечера ще пробвам всичко което ми предложихте и определено ще прегледам отново темата за начинаещи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново.Ето до къде стигнах.Запознах се с екранирането и с неговите предимства.Оказа се обаче че имам медно фолио на пластмасата,която покрива адаптерите,но в самите легла не.

Също разцъках повечето ( но все още не всички ) ефекти на Guitar Rig-a и за сега намерих няколко,които шума е по лек но все още толкова силен че просто е ужасно да се слуша.Намерих обаче два,които работят абсолютно перфектно,без шум.Намират се по номер 023 FX и се казват Pon Di Mic и Pon Di Pad,но определено не стават за това което аз търся.Вече тези по HARD които ми харесват имат един ефект Ultrasonic,който шуми ужасно,но явно това вече е от саундкартата.Ще пробвам да съчетая няколко ефекта,с които няма да имам проблеми ако и тогава не стане ще мисля за варянта с магазина,че така си тъпча на едно място и не мога да продължавам напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

проблемът може да е и от монитора на компютъра ти. Пробвай да пуснеш ефекта дето бръмчи и после да изключиш монитора.. при мен това помага понякога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разлика след изключване на монитора не намерих,но наистина сега си давам сметка колко чувствителна всъщност е китарата.Преди вашите коментари не съм и предполагал,че неща като по-горе изброените играят изобщо някаква роля в цялата схема.От личен опит разбрах че при допир с други кабели/говорители или каквато и да е било техника,че и със земята на самия кабел на китарата оказва влияние на звука.

Реших преди да се запозная добре с нещата да не взимам нищо,защото все още не ми е ясно какво правят неща като дисторжъна (чисто технически),а това само може да ме подведе и да направя грешка.Обичам да познавам нещата на теория преди да ги използвам на практика.

Ще опитам да закрепя полужението с компютъра - примерно нова звукова карта и след като науча софтуера ще се меткам до магазина и за хардуера.Мисля че така е най-правилно и практично.Ако греша моля поправете ме :music336:

Хайде със здраве и дано скоро да се откъсна от етап "стържене" и да подкарам някоя благинка за ухото ;):nono:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш, пусни един запис да го чуем този шум. На мен ми се струва, че свириш през микрофона, щом има чак такъв нетърпим шум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я пробвай, както си седнал, да се поразвъртиш в различни позиции спрямо компютъра. И също така може би няма да е зле да си включиш Noise Reduction от Guitar Rig-а.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кабела е включен в Line in.

Пробвал съм и различни полужения около компютъра.Noise reductur-a ми е включен.

Отивам за саундкарта и моно преходник.Довечера ще пиша какво съм сътворил.Това да се занимаваш с нещо от което хал хабер си нямаш си е интересна работа,но пък с всяка стъпка по-напред ми идва да си скъсам дрехите от кеф и се надъхвам още повече за следващата стъпка.

 

 

P.S. Вече и след upgrade-a полужението ако е също толкова зле ще ви пусна едно записче и с ваша помощ и яко четене ще го наглася тоя компютър да не лети през прозореца :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все още държа на мнението си, че първоописаният шум е от липсата на екранировка, и не е нищо извънземно. Брумът, който се появява при единични адаптери (или при двойни с достатъчно) набримчен гейн, е съвсем друго нещо. Мониторът може да влияе само ако е CRT - тогава има магнитни интерференции, в радиус 1-2 метра, при LCD няма такива неща. Номерът с въртенето на китарата помага от такава гледна точка, че из пространството има хиляди честотни вълни - радиа, мобилни телефони, магнитни пространства, валяло - и идеята е, че се търси положението, в което най-малко влияат на нежелания шум - екранировката предпазва и от това също. Шум може също и да се появи от кофти ел. инсталация - нещо доста често срещано из наш'та татковина. В графата "чести нежелани шумопроизводители" спадат и кофти кабели - от кофти материал, кофти запоени, или и двете да са кофти. Другото по отношение на кабелите е да ползваш колкото се може по-къси - няма смисъл в един нормален хол от 20 метра кабел, като всеки сантиметър от жицата хващат някакъв страничен шум.

 

Дисторшънът най-просто казано усилва сигналът от китарата многократно, за да се получи съответното дж-дж. На английски думата значи изкривяване, и това е точно каквото прави. Затова и при чиста китара шумът е много по-слаб (понякога недоловим), а с вдигането на дистъра се чува все повече и повече, защото усилва и нежеланите шумове. Drive и overdrive работят на същия принцип, въпреки че звучат различно.

 

Ако новата саундкарта пак е някаква евтина звукова пръчка - само ще си се набутал. За твоите цели не ти трябва кой знае какво, просто по-нисък шум на входа на картата, и евентуално хардуерен ASIO. Въпреки, че и с ASIO4ALL пак става врътката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно ще се прибирам по нощите та ето с две думи как стоят нещата.Картата е Turtle Beach и е старичка - има само Line In / Out и Mic. Дават ми я чисто и просто да я пробвам ( ползвал я е музикант ) като идеята е да се направи някаква тъпанарщина от сорта да се опитам да подкарам и двете карти ( сегашната и Turtle-a ) като просто като искам да пускам китара да Disable вградената и да я пускам през Turtle. Осъзнавам колко глупаво е това за вас,защото най-вероятно ще стане комфликт между картите и драйвърите им,но ще пробвам на принципа "проба-грешка".

Нещото,което не успях да свърша днеска е намирането на моно преходник.В Dinacord на Петте нямаха,а в Conrad казаха че изобщо моно под каквато и да е форма не предлагали.Та продължавам да търся.

Монитора ми е от онези огромните кютуци на Sony ( тръба ),но както вече казах при изключването му не забелязвам промяна.

Разговарях с китариста,който ми я ремонтира и ми каза че проблема не ми е в китарата.Когато той е свирел с нея след ремонта всичко й е било ОК.Той ми и каза че е екранирана.По негово мнение греша някъде с PC-то,а и аз съм с това чувство че пропускам нещо.

Благодаря на всички за помощта.Трябва да отделя един ден да попрочета малко повечко и може и да се получат нещата.Та това е за сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.