Jump to content
Българският форум за музиканти

Пеене и китара


tholomew

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте!

Съвсем нов съм в този форум, не съм 100% сигурен че темата принадлежи в този раздел, ако не е така приемете извиненията ми.

Та, по темата - понеже горе долу я владея, ако мога така да се изразя /силно казано/, китарата, и преди около 6 месеца започнах да се занимавам сериозно и с пеене, ми скимна да ги съчетая двете- и без това с няколко приятелчета сме решили да си подрънкваме пък тук в моето малко градче няма много вокали. До тук с желанието всичко добре.

Упражнявах се, вече успявам да свиря раздробени акорди докато пея, акордите и тях що-годе мога да съчетавам с пеенето. Пример за песни които мога да изпълня на този етап са някои на Guns- Don't Cry, Knockin' on Heaven's Door, и неща от този тип. Обаче си падам по- така метъл нали, а там нещата са ДОСТА по сложни - рифове, глупусти - плаче ми се. Та въпроса ми е мога ли по някакъв начин да подобря до тук постигнатото/честно казано незнам как стигнах до това ниво на което да пея и свиря раздробени акорди, май просто се получи някак си/, разполагате ли с някакви съвети, упражнения и тем подобни? Четох из нета различни методи, но повечето ми се струват не само неефикасни, но дори и до някъде комични. Както казах събрали сме се свита приятели пък се чудиме, та взе че се оказа че само моя глас става горе-долу от богатия избор който имахме, и другото нещо което излезе от цялата работа е факта че избора хич не е голям. :punk_guitar:

Благодаря Ви за отделеното внимание!

Редактирано от tholomew
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвет аз лично не мога да ти дам, но мога да ти препоръчам лесна песен за свирене и пеене едновременно - metallica - nothing else matters.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Решението е това, което свириш толкова да си го отработил, че вече да не мислиш като го свириш, а да ти е в механичната памет и да се концентрираш на пеенето. Не че не може и обратното, но като че ли първия вариант е по-логичен :)

 

Като цяло това е до тренировка на мозъка и можеш да си го упражняваш като правиш и други двойки неща едновременно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако това те успокоява, свиря от почти 15 години и все още имам сериозен проблем със синхронизирането при рифове и прочее по-"сложни" от тази гледна точка партии (за дрънкане на кухарка в купонджийски дух и за по-прави песни, базирани основно на акордни прогресии (а-ла пънк, поп и т.н.), не говорим - там едва ли има човек, който да не се справя). Друг е въпросът, че имам слаб глас и, така или иначе, никога не съм се класирал за певец, поради което не съм вложил и особени (да не кажа никакви) усилия в трениране на този синхрон. Естествено, това си е въпрос и на дадености (доколко ти идва "отвътре", щото има хора, които похващат без никакъв проблем от самото начало), но като цяло мисля, че горното мнение е вярно - рано или късно, това умение се развива с рутина, въпросът е да си достатъчно упорит.

 

П.П. Пожелавам ти, като пораснеш голям:), да станеш като баце ти Дейв Матюс в това отношение - тоя какви ги реди, не е истина ...

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или Дейв Мъстейн или Зак Уайлд :godbless:,но каквото и да правиш не взимай пример от Кърт Кобейн.Моето мнение е,че трябва да свириш доста добре за да синхронизираш и двете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

моето мнение е, че трябва да мислиш поне понякога преди да пишеш, но това няма голямо значение, нали ?

или поне за теб...

направи услуга на себе си и на останалите потребители от форума и спри да натискаш бутона "нов отговор" ако нямаш какво полезно да добавиш към темата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, преди 5-6 месеца и аз почнах да се опитвам, в началото - плахо,а в момента много по - добре.

Просто като започвах, понеже 5 години съм свикнал да се съсредоточавам в инструмента, в момента в който започвах да пея, спирах свиренето :D . Пълен блокаж...

Естестветно след неколкодневни по - сериозни опити резултатите не бяха хич лоши.

Аз лично не си харесвам гласа, въпреки, че бая хора ми казват, че е хубав и че пея интонирано. Липсва ми вокална техника, особено душането не ми е изобщо на ниво, иначе слухът ми е сравнително остър и не фалшивея. Та - първите песни, които пробвах бяха Poison - Every Rose Has Its Thorn, Layla Unplugged на Клептън - не са от най - лесните, но не са и чак невероятно трудни. (е имат си пинизи вътре, но научи ли се човек да ги прави, точно тези дребни детайли правят изпълнението по - готино). Всъщност сега ако трябваше да почна пак и да си избера песни, бих избрал по - лесни от тях - примерно нещо на Nickelback, Beatles, или някоя по лесна поп/рок балада.

Фактически проблемът идва в случайте, когато ритъмът и соловата партия за изпяване не са в еднакъв ритъм. Може примерно гласът да държи даден тон, а отдолу акордите да се сменят - тогава трябва да се внимава да не се изкриви тона заради промяната на хармонията. Другата трудност е ако има прекалено много синкопи и лигатури - тогава примерно се сменят първо акорда и после гласът, или пък обратното, и това иска практика, за да не се бърка.

Обикновено процедирам по следния начин - забавям темпото значително, и се опитвам да се съсредоточа върху това да запомня комплеметарния ритъм, който се получава от съчетаването на инструмент + глас. После с доста повторения излиза и на оригинално темпо. Нещо повече - задобрях значително и вече мога дори и по - сложен ритъм и пеене, без да омазвам всичко.

А преди 2-3 месеца започнах да се опитвам и джаз стандарти, там вече става много тегаво. Акордите не са лесни, хармонията някой път е много богата и на някои от по - новите неща издъхвам. Но примерно спиричуълите и традиционният джаз се получават и звучат прилично, което може само да ме радва.

В крайна сметка след доста практика всичко се автоматизира и човек може съвсем спокойно да се отпусне, да си акомпанира и да си съсредоточи вниманието предимно върху глас. А може и да си го раздвои и да прави и разни по - засукани неща с ритъма, ПО ВРЕМЕ на пеене, виждал съм хора, които го могат (но са малко).

Хайде, че цял роман изписах. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.