Jump to content
Българският форум за музиканти

Цепнатина на тялото в леглото за грифа


Recommended Posts

Добър ден на всички лютиери във форума :D .

 

Приди няколко дни закупих китара от съфорумец( istinata... Пич дано ти се случи нещо лошо) в състояние 10/10. Аз съм в София ,а китарата дойде от Варна и уви лекото притеснение от факта ,че единият от ключевете беше различен и не работеше стана сериозно когато докато я почиствах(китарата) забелязах пукнатина на тялото точно под грифа. И така свалих грифа и изненада..цепнатината стигаше до вторият(задният) отвор на болтовете на грифа. Ето и снимки. Моля за малко мнения .Страшно ли е това ,трябва ли да се вземат някакви мерки и ако да какви? Благодаря предварително!

 

P10305991.JPG

 

P10305961.JPG

 

P10305912.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Първо супер, ама хипер дупер селяшко/лапешко е тва да желаеш някому злото, независимо дали е имал понятие или не за няква си пукнатина. :D

Второ - това е напълно козметична цепнатина. Да не говорим, че си дал снимки само откъм некпокета, но не и отвън. Напълно възможно е при съхненето на дървесината да се е създало вътрешно напрежение и подсилено от напрежението, което създават болтовете за грифа да са образували конкретната пукнатина. Според мен е далеч от сериозно това нещо и както казах е чисто козметично. Зависи след като сложиш грифа дали пукнатината се отваря и двете парчета се раздалечават, в което дълбоко се съмнявам, но дори и да е така, ремонтът е свръх лек и елементарен без последствия за тялото.

 

Влад.

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора, Ами аз съм от Търговище и на село съм бил. Пукнатината се отваря леко дори и с ръка да напънеш. Все пак искам да я затворя с нещо. Та за си перефразирам въпроса: С какво мога да оправя тази пукнатина. Може би има някакви лепила които попиват? Мерси!

 

П.С. Айде граждани ,вие сте! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, най-голямата заблуда на псевдо-гражданите и хората от провинцията е, че селенията се поражда от графата град на раждане в личната карта - селенията си я носиш в сърцето независимо къде си роден и къде живееш поради простата причина, че селенията е патологична форма на егоцентрична темерутщина и дебилизъм!

 

Колкото до цепнатината - може да се залепи съвсем лесно с ПВА лепило с не особено късо отворено време, за да може да попие като хората. Трябва да се отвори цепнатината по някакъв начин и да се сипе лепилото в нея, после навий болтовете, защото ако не го направиш има шанс лепилото да се стече в резбованите кухини и да се втърди там, което пък ще доведе до трудности при слагането на грифа после. След 24 часа махаш болтовете, почистваш с шкурка дъното на некпокета и слагаш грифа.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за селянията ми хареса! Може да защитиш докторантура! :offtopic-001:

 

Благодаря ти много за съвета, ще помисля и ще намеря най-доброто решение. Успокояващо е ,че не е фатална цепнатината. Има време... така или иначе днес не си намерих ключ из града. За жалост и в xxxx нямаше и ще трябва да поръчам онлайн. Благодаря пак за идеята!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще поизчакам , не искам да притеснявам никой. Благодаря :offtopic-001: . Както се видя от много бързане и ентусиазъм няма смисъл ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това никак не е фатално, споко!

Ако искаш, използвай не-български каноконлит с няколко повторения, докато залепне и запълни цепнатината.

Ако се притиска някак след залепването, още по-добре.

Или я дай при мен да я стегна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

капчицааа....

не бе без майтап вече... ако цепнатината не вреди на акустиката можеш и да го оставиш така ,ако се притесняваш да не я ... доповредиш... :wacko:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
поксипол или епоксидна смола

 

Хахаха е тва вече беше крайно, лепилото за дърво е съвсем достатачно, а идеята с канаколит може да не е професионална, но си е съвсем на място. Там няма движение, а канаколита се справя чудесно с фискиране на разни неща.

 

пс: с поксипол или епоксидна смола, повече ще шкуриш от колкото ще лепиш.

Редактирано от Belgarad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Струва ми се ,че от онези снимки не става много ясно колко точно е сцепеното

 

P1030620.JPG

 

P1030625.JPG

 

Мисля ,че канаколитът е за разни други неща, освен това цялото напрежение като се сложат струните отива точно там и така темата може да се затвори защото така или иначе ще занеса инструмента на лютиер! Благодаря на всички за отделеното време!

Редактирано от sid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
...идеята с канаколит може да не е професионална, но си е съвсем на място. Там няма движение, а канаколита се справя чудесно с фискиране на разни неща.

пс: с поксипол или епоксидна смола, повече ще шкуриш от колкото ще лепиш.

 

Каноконлитът не е еластично лепило и има свойството да се чупи(цепи) рязко. Той е идеално лепило за дребни детайли или мънички поправки, но определено не става за места, където се изисква якост и еластичност. Би могъл да се приложи единствено в близост до напукания лак, понеже може да се изшкури и полира така, че да не се различава от лака.

 

Епоксидните смоли са идеални за редица приложения, но не са точно лепила.

 

За случая са най-подходящи слециализирани лепила за дърво, били те PVA или по-класически като туткала.

 

Мисля, че авторът на темата е взел правилно решение.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.