sid Публикувано Юни 25, 2009 Публикувано Юни 25, 2009 Добър ден на всички лютиери във форума . Приди няколко дни закупих китара от съфорумец( istinata... Пич дано ти се случи нещо лошо) в състояние 10/10. Аз съм в София ,а китарата дойде от Варна и уви лекото притеснение от факта ,че единият от ключевете беше различен и не работеше стана сериозно когато докато я почиствах(китарата) забелязах пукнатина на тялото точно под грифа. И така свалих грифа и изненада..цепнатината стигаше до вторият(задният) отвор на болтовете на грифа. Ето и снимки. Моля за малко мнения .Страшно ли е това ,трябва ли да се вземат някакви мерки и ако да какви? Благодаря предварително! Цитирай
vlex Отговорено Юни 25, 2009 Отговорено Юни 25, 2009 (Редактирано) Първо супер, ама хипер дупер селяшко/лапешко е тва да желаеш някому злото, независимо дали е имал понятие или не за няква си пукнатина. Второ - това е напълно козметична цепнатина. Да не говорим, че си дал снимки само откъм некпокета, но не и отвън. Напълно възможно е при съхненето на дървесината да се е създало вътрешно напрежение и подсилено от напрежението, което създават болтовете за грифа да са образували конкретната пукнатина. Според мен е далеч от сериозно това нещо и както казах е чисто козметично. Зависи след като сложиш грифа дали пукнатината се отваря и двете парчета се раздалечават, в което дълбоко се съмнявам, но дори и да е така, ремонтът е свръх лек и елементарен без последствия за тялото. Влад. Редактирано Юни 25, 2009 от vlex Цитирай
sid Отговорено Юни 26, 2009 Автор Отговорено Юни 26, 2009 Благодаря за отговора, Ами аз съм от Търговище и на село съм бил. Пукнатината се отваря леко дори и с ръка да напънеш. Все пак искам да я затворя с нещо. Та за си перефразирам въпроса: С какво мога да оправя тази пукнатина. Може би има някакви лепила които попиват? Мерси! П.С. Айде граждани ,вие сте! Цитирай
vlex Отговорено Юни 26, 2009 Отговорено Юни 26, 2009 Пич, най-голямата заблуда на псевдо-гражданите и хората от провинцията е, че селенията се поражда от графата град на раждане в личната карта - селенията си я носиш в сърцето независимо къде си роден и къде живееш поради простата причина, че селенията е патологична форма на егоцентрична темерутщина и дебилизъм! Колкото до цепнатината - може да се залепи съвсем лесно с ПВА лепило с не особено късо отворено време, за да може да попие като хората. Трябва да се отвори цепнатината по някакъв начин и да се сипе лепилото в нея, после навий болтовете, защото ако не го направиш има шанс лепилото да се стече в резбованите кухини и да се втърди там, което пък ще доведе до трудности при слагането на грифа после. След 24 часа махаш болтовете, почистваш с шкурка дъното на некпокета и слагаш грифа. Поздрави, Влад Цитирай
sid Отговорено Юни 26, 2009 Автор Отговорено Юни 26, 2009 Това за селянията ми хареса! Може да защитиш докторантура! Благодаря ти много за съвета, ще помисля и ще намеря най-доброто решение. Успокояващо е ,че не е фатална цепнатината. Има време... така или иначе днес не си намерих ключ из града. За жалост и в xxxx нямаше и ще трябва да поръчам онлайн. Благодаря пак за идеята! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 26, 2009 Отговорено Юни 26, 2009 Изчакай все пак и лютиерите да се изкажат или ги питай на ЛС. Цитирай
sid Отговорено Юни 26, 2009 Автор Отговорено Юни 26, 2009 Ще поизчакам , не искам да притеснявам никой. Благодаря . Както се видя от много бързане и ентусиазъм няма смисъл ... Цитирай
Aureliano Отговорено Юни 29, 2009 Отговорено Юни 29, 2009 Това никак не е фатално, споко! Ако искаш, използвай не-български каноконлит с няколко повторения, докато залепне и запълни цепнатината. Ако се притиска някак след залепването, още по-добре. Или я дай при мен да я стегна. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 29, 2009 Отговорено Юни 29, 2009 Каноконлит....едва ли е най-професионалното решение. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 29, 2009 Отговорено Юни 29, 2009 (Редактирано) . Редактирано Юни 29, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
WenzelWeck Отговорено Юни 29, 2009 Отговорено Юни 29, 2009 капчицааа.... не бе без майтап вече... ако цепнатината не вреди на акустиката можеш и да го оставиш така ,ако се притесняваш да не я ... доповредиш... Цитирай
BloodMetall Отговорено Юни 30, 2009 Отговорено Юни 30, 2009 (Редактирано) поксипол или епоксидна смола Редактирано Юни 30, 2009 от BloodMetall Цитирай
Belgarad Отговорено Юни 30, 2009 Отговорено Юни 30, 2009 (Редактирано) поксипол или епоксидна смола Хахаха е тва вече беше крайно, лепилото за дърво е съвсем достатачно, а идеята с канаколит може да не е професионална, но си е съвсем на място. Там няма движение, а канаколита се справя чудесно с фискиране на разни неща. пс: с поксипол или епоксидна смола, повече ще шкуриш от колкото ще лепиш. Редактирано Юни 30, 2009 от Belgarad Цитирай
sid Отговорено Юли 1, 2009 Автор Отговорено Юли 1, 2009 (Редактирано) Струва ми се ,че от онези снимки не става много ясно колко точно е сцепеното Мисля ,че канаколитът е за разни други неща, освен това цялото напрежение като се сложат струните отива точно там и така темата може да се затвори защото така или иначе ще занеса инструмента на лютиер! Благодаря на всички за отделеното време! Редактирано Юли 1, 2009 от sid Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 2, 2009 Отговорено Юли 2, 2009 (Редактирано) ...идеята с канаколит може да не е професионална, но си е съвсем на място. Там няма движение, а канаколита се справя чудесно с фискиране на разни неща.пс: с поксипол или епоксидна смола, повече ще шкуриш от колкото ще лепиш. Каноконлитът не е еластично лепило и има свойството да се чупи(цепи) рязко. Той е идеално лепило за дребни детайли или мънички поправки, но определено не става за места, където се изисква якост и еластичност. Би могъл да се приложи единствено в близост до напукания лак, понеже може да се изшкури и полира така, че да не се различава от лака. Епоксидните смоли са идеални за редица приложения, но не са точно лепила. За случая са най-подходящи слециализирани лепила за дърво, били те PVA или по-класически като туткала. Мисля, че авторът на темата е взел правилно решение. Редактирано Юли 2, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts