Jump to content
Българският форум за музиканти

изработка на тяло за класическа китара


Recommended Posts

Здравейте,

Имам гриф, нямам тяло. (Ако някой продава да пише на лични. )

Аз съм начинаещ и нямам никаква ориентираност в тази област- изработката на тяло за класическа китара, обаче ме влече и искам поне да пробвам.:)

1. Трябва ми сух блок дърво 70х70х40. Естествено трябва да е перфектен- плътен, без дупки и чепове. Гледал съм на едно филмче как се лепят 3 или повече блока на преса с някакво лепило- оставят се да престоят една седмица след това добиват свойствата на едно цяло - един цял блок 70х70х40, от къде да си купя такива, ако не цял и какво лепило се използва ?

Редактирано от a12345678903
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква ти е идеята ? Как смяташ да изработиш тяло за акустична китара оттози така нарчен "блок " ?

Сам ли ще си го правиш? Ако ще го пръчваш някъде, по добре майстора да прецени какви материали са му необходими .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я, по-добре прегледай пак онова филмче... Ако до утре никой не ти е обяснил нещата поне отгоре-отгоре, ще гледам да ти отделя няколкоминути да синтезираме какво не трябва да правиш (стига да разберем какво ИСКАШ да направиш в крайна сметка...)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай сега, за какво ти е този блок дърво :) - замисли се колко огромно ще е това парче 70х70х40 см - това е почти 200 литра обем! Предполагам, че е в сантиметри, защото пък иначе парче дърво 70х70х40 мм е просто малко трупче дърво (7х7х4 сантиметра).

 

Та, ако идеята ти е, че тялото на класическата китара трябва да се "издълбае" от това дърво - си в грешка. Тялото на класическата китара най-общо казано се прави от две плоски и тънки парчета - за гръб (дъно) и предница, които са свързани по между си с извито дърво (царгите на китарата), а цялата конструкция е окрепена отвътре по определен начин с цел постигане и на здравина, и на хубав тон. Често за дъно и царги се използва махагон и лицевото парче е от смърч, но комбинациите не се изчерпват с това.

 

Ето в общи линии какво се прави:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Ето в общи линии какво се прави:

 

Цъкай тук.

Благодаря, не ми беше ясно как се гъне дървесината.

 

Въпросът е от къде да взема дървесината ?

Един от начините е :

1.Отиваш в гората.

2. Търсиш дърво паднало от буря.

3. Режеш го и си го взимаш вкъщи.

Искам да купя от някъде ама така като гледам само дъски и талпи се продават.

Редактирано от a12345678903
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах, талпата е голяма дъска ;) Нейсе. Иначе не става с гората, защото след като го вземеш имаш разбичване на талпи, поставяне на сушилка/сушене в електрическа сушилка, оквадратяване след изсъхването (при нормалната сушилка е поне 3-4 години, за хубава дървесина се говори след 10-тата година, като си играе голяма роля и как аджеба е съхнало, на каква влажност, какви температурни диапазони, как е била подредена палетата и т.н. и т.н. При електрическата сушилка процеса трае около 48 часа, но излязлото от електрическа сушилка дърво не е хубаво - клетките на дървесината се пръскат от бързото изпаряване на водата/влагата и става по-крехко и не толкова висококачествено откъм звукови характеристики. Дървесина се продава. Продава се при дърводелци по села, по интернет, по форуми. Примерно тук има поне 5-6 лютиера, които пишат и ако пуснеш въпрос все някой ще ти намери нещо за дялане. Още повече, че не само те, ами и любителите като мен и още доста хора също се сдобиват чат-пат с повечко дървесина, кояот не могат да уползотворят пълноценно и разпродават и тук. Работата, която наистина би трябвало да те притеснява е изработката - не е толкова лесно да се направи музикален инструмент от начало докрай и още повече акустичен инструмент. При електрическите инструменти не е чак такава драма ако прикриеш някой дефект, ако лепиш, ако мажеш, ако лакът е по-дебел, по-тънък, неправилно нанесен, ако е боядисвано, ако е рисувано, ако си се гаврил по какви ли не начини. Виж при акустичният инструмент всеки слой лак променя качествата на царгите и капаците. Всеки лепилен шев също. Подпорите отдолу, които държат корпуса (капаците към царгите, подпорите под струнника и т.н.) се слагат на определени места. Още повече, че ще бачкаш на принципа имам си копче - дай да си направя балтонче... Имаш някакъв си гриф, с неустановена мензура, още повече най-вероятно е от електрическа китара, което ще усложни многократно интервенцията. Много ме съмнява да имаш гриф от руска 3/4-ка, защото това са единствените акустични китари, които досега съм вижал с плаващ гриф и болт за натягане и определяне ъгъла спрямо тялото. Демек работата ти ще бъде свръх сложна. Да не говорим, че дълбоко се съмнявам да имаш вакуумна преса или поне материалите, с които да си направиш домашна преса за огъване на царги. И това е при положение, че сме приели, че имаш апаратурата да си нарежеш листове по 2-3мм фурнир от талпата, за да можеш да работиш с тях, или си си намерил директно готови фурнири... Работата е дълбока, ако ти се учи да плуваш, учи се - ще помагаме с кеф кой както може, но ако ти се прави нещо отгоре през главата за краката, просто по-добре не си троши парите :D Съвсем добронамерен съвет. Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.