Jump to content
Българският форум за музиканти

кофти спънка


JoruX

Recommended Posts

Здравейте! Започнах да дрънкам от няколко месеца и горе долу от тогава чета и форума. Досега се справях без да задавам глупавите въпроси които всеки превъзбуден млад кандидат китарист има и си четях каквото батковците тука пишат. Обаче в крайна сметка ударих о камък и сега ще трябва да питам. Имам акустична китара Stagg от евтината серия и досега се разбирахме чудесно преди да ми се наложи да и сменя магаренцето. След като го смених 3та струна почна да ми бяга. Обяснявам: настройвам я свободна - чудо, обаче като джиткам по прагчетата и се отклонява ... .със всяко по-горно прагче все повече. В началото мислех че ми се струва обаче я тествах с АП тунера и се оказа че не си въобразявам. Реших че като съм сменял магарето съм прецакал струната, а тя така или иначе беше доста стара, та смених всичките. След смяната всичко беше ток и жица, обаче след малко дрънкане проблема пак се появи. Интересното е че само 3та не е наред и също така че преди със сигурност нямаше такова нещо. В крайна сметка сега сигурно ще пробвам да сменя магарето да не би там нещо да не е наред... въпреки че предполагам че ако беше така сигурно нямаше да е само една струна, но нищо др не ми хрумва. Ако някой е имал подобен поблем или му хрумва какво може да е моля да сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако магаренцето е подвижно значи не е сложено на правилното мясно и трябва да се нагласи интонацията. Не е сложна процедура.

Вярвам, че лесно ще намериш тука във форума тема за настройване на интонацията аз съм попадал на поне 2-3 такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подозирам че магарето е просто прее*ано... То не се настройва и може да е по-изядено нещо на тази струна или нещо такова.... От него е проблема и е точно с интонацията, както споменаха хората.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да, от магаренцето е. Предишното беше компенсирано - и аз преди имах такава китара и точно на трета сруна беше "изкривено" така че да е вярна интонацията.

 

А защо ти се наложи да смениш магаренцето?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами смених го защото старото беше видяло доста зор и се ронеше чак, а сега ще проуча дали има лесен начин да го оправя сам или ще търся някой да ми го "изкриви". Ще оценя всякакви насоки, които можете да ми дадете. Лошото е че в никакъв случай немога да използвам старото за шаблон .... защото наистина е мн зле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм си купувал магаренца(saddle) и компенсирани и "прави" от Камертон(магазина на русалка) въртят ми се по 2-3лв.., а и в магазина до него също има "резервни" части... става дума за софия

 

а и "лютиерите" обикновенно имат такива глупости ... за да не те пращам в ebay за да си ги търсиш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз от там си го взех и сегашното обаче като питах само прави ми предложиха (не че съм имал понятие и съм питал за други тогава) . Ще мина сигурно пак да питам за компенсирани защото всички чалъми в нета които открих се базират на изпиляване тип проба-грешка, което не ми се вижда оферта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вчера като ходих да си взема "магаренце" за мойта класическа .. че искам да я "пиля" ,а не ми се разваля оригиналното, в магазина до камертон(мисля русинов се водеше, че камертона не роботи в 9:30) имаше един комплект за акустична : "ключ-шестограм"(за тръстРод), bridgePin(онази "пишчица" която затиска струните в магарето) и компенсираноМагаренце(за акустична-уестърн) на цената от 6 лв. ---това са мойте пресни впечатления(има-там-наТакаваЦена)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно вярно, но на мен не ми върши работа тъй като са за съвсем др китара и компенсираната струна е 2ра. В камертон ми казаха че нямат компенсирани но било мн лесно да си го изпили сам човек. Не ми се вярваше мн защото вече бях пробвал на два пъти да го изпиля но ми показаха точно как трябва да изглежда и обнадежден се прибрах да пиля. Е да ама не, ясно беше че няма да стане отведнъж, та пилих, пробвах, пилих, пробвах, скъсах струна, пилих, пробвах, пилих пробвах - без резултат. По обезпокоителното е не че не става, а че отклонението не се променя. Така че има нещо което пропускам. Доста нерви изхабих за нещо толкова дребно, но дразнещо така че съм готов и да я занеса на лютиер само препоръчайте някой в София и да се приключва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.