Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Решил съм да сформирам рок група, за която вече съм събрал музиканти, но ми е за първи път. Бих искал да попитам: ако не свирим само за кеф по разните репетиционни, а решим да се изявяваме по клубове, трябва ли да се регистрираме някъде и т.н. Защото предполагам, че се стига до трудови договори със собствениците на клубовете или нещо от сорта, но да проверя все пак ;) Мерси предварително!

Отговорено

Необходимо е да си регистрираш авторското право за нещо, за да се иска съгласието ти, преди да се излъчи, съответно да ти се заплати, задето се излъчва. Тогава се иска официална регистрация някъде.

Иначе, имаше една ТЕМА във форума, където се правеха регистрации, за един бг сайт. Имаше доста голям списък, на действащи български групи. Погледни там, може да ти е от полза. Поздрави!

• 1 month later...
Отговорено

Хах, въпроса по темата е също толкова забавен, колкото и първия отговор. Васил звучи като някой, който се е сблъсквал с музикалната дейност в родината само от документи. Мисля, че въпроса не беше за регистриране на авторски права и излъчване на материал срещу заплащане, а и имайки предвид, че става въпрос за група, която тепърва ще започва, подобна информация е колкото абсурдна толкова и излишна.

hand_of_doom - механизма, по който нещата се случват е следния - събираш група, почвате да репетирате, да мислите песни или учите чужди такива, и след като цялата работа започне да звучи като нещо смислено те нещата ще си тръгнат сами. Ще почнат да ви канят да свирите, а може също и вие да си организиране участията сами, просто се свързвате със човека, който се занимава с програмата на конкретен клуб, и насрочвате дата. Когато става въпрос за нова група обикновено преди да се запише дата от клуба искат да чуят и някакъв запис, защото както вече намекнах - необходимо е определено ниво, не кой знае колко високо, но все пак прилично, за да се реши някой управител на клуб да заложи една вечер от бизнеса си на група, която никой не е чувал. Имай предвид, че дори да събираш група от изцяло професионални музиканти с опит и умения пак е нужно време за "сплотяване" на колектива, от към музикална страна. За ново сформирана група от начинаещи не би трябвало да очакваш изяви по клубове преди да направите поне 4-5 месеца свирене заедно - просто тия неща изискват време т.е. това не е намек, че ще сте зле, а нещо нормално за всяка група, с която аз лично съм запознат :)

Трудов договор би бил удачен единствено ако почнете редовна, почасова работа в някой клуб, на това му се вика "професионални музиканти" но много малко клубове тук имат такава практика. В клубовете свирят всякакви групи, и едва ли някоя група свири повече от веднъж месечно в един и същ клуб, по скоро поне през няколко месеца. Поне в около 30-те концерта, в които съм участвал или организирал договори не са се правили никога - всеки клуб си има различни изисквания, и нещата зависят от много променливи - някой клубове имат озвучение, други нямат т.е. налага се да се наема допълнително, някой от клубовете, които имат техника искат пари за нея, друго не, трети искат процент от входа, други разчитат само на консумация и дават всичките пари от вход на групите. Ако очакваш пари от свирене по клубове - малко вероятно, освен ако не свирите чалга разбира се. В повечето случаи главната финансова цел на един концерт е да не се налага свирещите да доплащат за наем на техника или помещение - това е може би наистина лошия вариант. В повечето случаи се излиза на плюс де, даже някой път остават пари за едно почерпване. Разбира се в случая говоря за средностатистически групи, които свирят заради музиката, и не са изцяло финансово ориентирани, което разбира се трябва да бъде подкрепено от достатъчно продаваема музика, която трябва да се свири за да има пари.