Jump to content
Българският форум за музиканти

Как си настроя китарата?


muffi

Recommended Posts

Здравейте,

 

Преди няколко седмици си купих китара Ibanez RG270R. За първи път имам китара, която е с flоyd rose и заключване. Вчера ми се наложи да сменя струните, до тук добре. Свалих старите и след това сложих новите и точно тогава дойде проблемът - как да си настроя китарата?

Не знам как да го обясня, но floyd rose-a толкова вдигна струните от грифа, че по никакъв начин не мога да ги настроя, преди да я заключа.

Настройвам първа струна, добре... След това втора, обаче втората струна опъва floyd rose-a и първа се отпуска. Така става и със следващите. В крайна сметка струните ми са на 1 пръст разстояние от грифа и по никакъв начин не могат да се настроят, защото всяка от тях си звучи както си иска.

Забелязах, че има някакви врътчици отгоре над всяка струна, където е флойд роуз, но с тях единствено мога да вдигам до интервал малка терца всяка струна. Когато си я купих, китарата си беше настроена, струните бяха на косъм разстояние от грифа и съм използвала само врътките над всяка струна за да донастройвам.

Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете с някакъв съвет, сигурна съм че има някакъв начин за настройване, хем струните да са маскимално близо до грифа, хем да не се разстройва всяка предишна струна :) Все още съм начинаеща в тези неща и ще се наложи малко помощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самия начин на работа на флойд роуза е такава, че като промениш настройката на едната струна, другите се разстройват.

Обикновено флойд роуз се настройва така:

1. Отключваш заключването. ( :) )

2. Смъкваш една струна (не ги сваляй всичките, освен в определени по-редки случаи от типа на цялостно чистене и т.н.)

3. Слагаш новата струна, настройваш я горе долу нормално (важно е да има някакъв опън).

4. Повтаряш за всички струни.

5. Тръгваш от шеста (най-дебелата) струна и я настройваш малко по-високо от колкото трябва (защото докато настройваш другите настройката ще падне).

6. Настройваш по същия начин 5,4,3,2,1-а струна. Да не ти прави впечатление, че докато настройваш едната струна другите се разстройват.

7. Повтаряш настройката на струните доста пъти, така че най-накрая всички струни да са настроени правилно (ще се получи! :) ).

8. Заключваш заключването. ( :greenangel: )

9. Донастройваш от мостчето (врътчиците), така че всички струни да са правилно настроени (като се заключи горното мостче и настройката им се променя).

10. Проверяваш интонацията на китарата и я променяш ако има нужда (това също е интересен процес, но някой друг да го обясни, моля).

11. Свириш.

 

Предварително обаче, или след като си сложила новата струна трябва да я разтегнеш, защото тя се отпуска с времето докато е нова.

Разтягането също ще помоля някой друг да го обясни.

 

Има много мат'рял изписан из форума, също и клипчета из Youtube. Потърси за floyd rose strings change, floyd rose restring, floyd rose how to ..

Разни такива. :)

 

Обяснения от полузаспал човек - толкова. :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти.

 

Този пост ще бъде дълъг...

 

Преди да ти кажа точно как да го "оправиш", ще спомена няколко други неща. Първо, хубаво е да имаш представа как точно функционира флойда, за да знаеш какво се случва. Второ, би било добре, да намериш някой да ти го покаже на живо, защото много бързо ще схванеш и няма да се учиш на принципа "опит - грешка", на който примерно аз съм се учил и резултата не беше страхотен. Не знам дали си проверила Тубата, 100% има видео как се прави. В писанията си по-долу ще слагам NB, което ще индикира генерални съвети относно флойдовете.

 

Ето генерална снимка на флойд

Floyd-Rose-Parts.gif

 

 

Флойда, за разлика от тремолата, които ще срещнеш на черно-белите скуайъри (ако имаш познат), има възможността, не само да "сваля" тона, но и да го вдига. При стандартното тремоло, струните се хващат за "блокчето" на тремолото и самото то, от едната страна опира в дървото, от другата го теглят две пружини. Съответно, ако натиснеш ръчката, ти опъваш пружините и отпускаш струните. Пуснеш ли ръчката, пружината се свива, изтегля обратно блокчето, докато то не опре във тялото отново. Флойда обаче, не опира в тялото и съответно пружината трябва да бъде натегната толкова, че като не пипаш ръчката, блокчето на тремолото да се връща в "средно положение" или "zero level" (идва от това, че тремолото е под наклон от 0 градуса - в една повърхност с китарата). Както сама можеш да се досетиш, това изисква много фина настройка - балансът трябва да е перфектен - пружините да са натегнати толкова, колкото теглят струните (около 35 кг при 9ки струни, при стандартна Е настройка).

 

Сега към проблема ти. В момента в който струните не са настроени на Е, а флойда е сетъпнат така, че да дава 0 level на Е, струнника ще се наклони. Като терминология ще ползвам следното - Представи си китарата гледана отгоре, с грифа сочещ в ляво. Флойда може да е в една повърхнина със тялото, да е наклонен съответно "наляво", "надясно", "нагоре" или "надолу". За да се връща в "изходна позиция" или т.нар. "0 level", то той не трябва да е наклонен нито наляво, нито надясно, но може да е наклонен нагоре или надолу. Последните две не ни интересуват.

Та, в момента в който струните вече не са на настройка Е, а да кажем са отпуснати, то вече те не упражняват посочените по-горе килограми, а пружините ги, и затова флойда се накланя наляво (според моята терминология). Тогава, при ползване на флойда, китарата просто ще се разстрои, защото той няма да се върне до изходната си позиция.

 

NB: Една настройка на флойд се прави специално за дебелината на струните и настройката. Т.е. ако имаш 9ки струни на определена марка и свириш в РЕ и флойда е сетъпнат за ре, ако купиш друга марка, друга дебелина или минеш в друга настройка, ще трябва нов сетъп.

 

Съответно, ти сега като си купила някакви струни и си свалила старите и флойда се е наклонил надясно. Така ако сложиш всички струни и настроиш само една от тях, най-вероятно ще се скъса, защото пружините дърпат, все едно са всички струни настроени. Затова трябва малко по малко. Много хора избягват това, като сменят струна по струна, а не свалят всички едновременно. Но и да си ги свалила, нищо сериозно не е станало. Просто, като сложиш стурните ги настройвай на малки интервали, всички заедно.

 

Поради всичко горепосочено, това което каза, че ти се е случило - пипнеш една, другите се разстройват е абсолютно нормално. Като я натегнеш, се променя напрежението което те оказват на пружините, пружините се разтягат, отпускайки тона (все едно си натиснала ръчката) и всички други падат. Това е така и защото

NB: новите струни трябва да се "отпуснат". Струната е доста еластична (иначе щеше да се къса веднага) и съответно струната се отпуска. Затова като слагаш нови струни им трябват часове/дни за да се отпуснат и да трябва да спираш да ги настройваш.

Тъй че не се притеснявай. Отключваш китарата, слагаш струните и настройваш, от най-дебела (!) към най-тънка по малко. Докато не спрат да се разстройват. След това посвирваш 5 минути и пак... и пак... и така докато не спрат, когато я заключваш и толкоз. Като го правиш това, тунерите за фина настройка ги сложи в "средно положение", така е най-разумно.

 

Това е :greenangel:

 

Единстветно, което ме притеснява е, че ти май си местила това, което се нарича 'locking string saddle', което ти описа като "Забелязах, че има някакви врътчици отгоре над всяка струна, където е флойд роуз, но с тях единствено мога да вдигам до интервал малка терца всяка струна."

Ако е така - трябва да я дадеш на някой да я пооправи, доста по-сложно е да я интонираш. Тези са за "интонацията" на китарата, не за настройка!!! Т.е. ако настроиш китарата и свободна 1ва струна ти е точно Ми, ако не е интонирана, като хванеш някое прагче на същата струна, примерно 12, няма да ти даде Ми, ами ще ти даде Ми+35% примерно и ще звучи зле, както и да свириш...

 

Не е болка за умиране, оправя се, но просто е малко повече играчка

 

П.с.

Бах, докато го написах и Черния дракон е казал точно и ясно...

не знаех че има и други будали по тва време :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не можеш сам да си я интонираш, по - добре я дай на някой познат, който разбира, или пък на лютиер?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Здравейте,

 

.... Когато си я купих, китарата си беше настроена, струните бяха на косъм разстояние от грифа и съм използвала само врътките над всяка струна за да донастройвам.

Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете с някакъв съвет, сигурна съм че има някакъв начин за настройване, хем струните да са маскимално близо до грифа, хем да не се разстройва всяка предишна струна :greenangel: Все още съм начинаеща в тези неща и ще се наложи малко помощ.

 

Ами според мен не е нужно чак пък лютиер да търсиш. Китарата когато си я купила си е била ОК както казваш. За да се вдигне флойда, значи има повече опън. Най елементарното нещо което може да причини това е, че си сложила по дебели струни и гониш същия строй като със старите, които вероятно са били по тънки ;) Аз предлагам две решения , едното от тях е супер просто- купи си нови струни, които са по тънки от сегашните , които опитваш да настроиш. Другото е затягане на винтовете на флойда или добавяне на нови пружини, ама ми се струва че там вече ще имаш усложнения и ще ти трябва помощ наистина.

 

ПП.

Малко тъпо от моя страна че не бях прочел комента на Феникс, а той вече е споменал за всичко :greenball: Ама все пак ако предните стуни са ти пасвали е най безболезнено да се търси същата дебелина . Стига наистина да не се нуждае от интониране, обаче аз останах с впечатление че само фината настройка е пипана.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.