muffi Публикувано Май 10, 2009 Публикувано Май 10, 2009 Здравейте, Преди няколко седмици си купих китара Ibanez RG270R. За първи път имам китара, която е с flоyd rose и заключване. Вчера ми се наложи да сменя струните, до тук добре. Свалих старите и след това сложих новите и точно тогава дойде проблемът - как да си настроя китарата? Не знам как да го обясня, но floyd rose-a толкова вдигна струните от грифа, че по никакъв начин не мога да ги настроя, преди да я заключа. Настройвам първа струна, добре... След това втора, обаче втората струна опъва floyd rose-a и първа се отпуска. Така става и със следващите. В крайна сметка струните ми са на 1 пръст разстояние от грифа и по никакъв начин не могат да се настроят, защото всяка от тях си звучи както си иска. Забелязах, че има някакви врътчици отгоре над всяка струна, където е флойд роуз, но с тях единствено мога да вдигам до интервал малка терца всяка струна. Когато си я купих, китарата си беше настроена, струните бяха на косъм разстояние от грифа и съм използвала само врътките над всяка струна за да донастройвам. Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете с някакъв съвет, сигурна съм че има някакъв начин за настройване, хем струните да са маскимално близо до грифа, хем да не се разстройва всяка предишна струна Все още съм начинаеща в тези неща и ще се наложи малко помощ. Цитирай
Guest Отговорено Май 10, 2009 Отговорено Май 10, 2009 Самия начин на работа на флойд роуза е такава, че като промениш настройката на едната струна, другите се разстройват. Обикновено флойд роуз се настройва така: 1. Отключваш заключването. ( ) 2. Смъкваш една струна (не ги сваляй всичките, освен в определени по-редки случаи от типа на цялостно чистене и т.н.) 3. Слагаш новата струна, настройваш я горе долу нормално (важно е да има някакъв опън). 4. Повтаряш за всички струни. 5. Тръгваш от шеста (най-дебелата) струна и я настройваш малко по-високо от колкото трябва (защото докато настройваш другите настройката ще падне). 6. Настройваш по същия начин 5,4,3,2,1-а струна. Да не ти прави впечатление, че докато настройваш едната струна другите се разстройват. 7. Повтаряш настройката на струните доста пъти, така че най-накрая всички струни да са настроени правилно (ще се получи! ). 8. Заключваш заключването. ( ) 9. Донастройваш от мостчето (врътчиците), така че всички струни да са правилно настроени (като се заключи горното мостче и настройката им се променя). 10. Проверяваш интонацията на китарата и я променяш ако има нужда (това също е интересен процес, но някой друг да го обясни, моля). 11. Свириш. Предварително обаче, или след като си сложила новата струна трябва да я разтегнеш, защото тя се отпуска с времето докато е нова. Разтягането също ще помоля някой друг да го обясни. Има много мат'рял изписан из форума, също и клипчета из Youtube. Потърси за floyd rose strings change, floyd rose restring, floyd rose how to .. Разни такива. Обяснения от полузаспал човек - толкова. Цитирай
Fenix Отговорено Май 10, 2009 Отговорено Май 10, 2009 Здрасти. Този пост ще бъде дълъг... Преди да ти кажа точно как да го "оправиш", ще спомена няколко други неща. Първо, хубаво е да имаш представа как точно функционира флойда, за да знаеш какво се случва. Второ, би било добре, да намериш някой да ти го покаже на живо, защото много бързо ще схванеш и няма да се учиш на принципа "опит - грешка", на който примерно аз съм се учил и резултата не беше страхотен. Не знам дали си проверила Тубата, 100% има видео как се прави. В писанията си по-долу ще слагам NB, което ще индикира генерални съвети относно флойдовете. Ето генерална снимка на флойд Флойда, за разлика от тремолата, които ще срещнеш на черно-белите скуайъри (ако имаш познат), има възможността, не само да "сваля" тона, но и да го вдига. При стандартното тремоло, струните се хващат за "блокчето" на тремолото и самото то, от едната страна опира в дървото, от другата го теглят две пружини. Съответно, ако натиснеш ръчката, ти опъваш пружините и отпускаш струните. Пуснеш ли ръчката, пружината се свива, изтегля обратно блокчето, докато то не опре във тялото отново. Флойда обаче, не опира в тялото и съответно пружината трябва да бъде натегната толкова, че като не пипаш ръчката, блокчето на тремолото да се връща в "средно положение" или "zero level" (идва от това, че тремолото е под наклон от 0 градуса - в една повърхност с китарата). Както сама можеш да се досетиш, това изисква много фина настройка - балансът трябва да е перфектен - пружините да са натегнати толкова, колкото теглят струните (около 35 кг при 9ки струни, при стандартна Е настройка). Сега към проблема ти. В момента в който струните не са настроени на Е, а флойда е сетъпнат така, че да дава 0 level на Е, струнника ще се наклони. Като терминология ще ползвам следното - Представи си китарата гледана отгоре, с грифа сочещ в ляво. Флойда може да е в една повърхнина със тялото, да е наклонен съответно "наляво", "надясно", "нагоре" или "надолу". За да се връща в "изходна позиция" или т.нар. "0 level", то той не трябва да е наклонен нито наляво, нито надясно, но може да е наклонен нагоре или надолу. Последните две не ни интересуват. Та, в момента в който струните вече не са на настройка Е, а да кажем са отпуснати, то вече те не упражняват посочените по-горе килограми, а пружините ги, и затова флойда се накланя наляво (според моята терминология). Тогава, при ползване на флойда, китарата просто ще се разстрои, защото той няма да се върне до изходната си позиция. NB: Една настройка на флойд се прави специално за дебелината на струните и настройката. Т.е. ако имаш 9ки струни на определена марка и свириш в РЕ и флойда е сетъпнат за ре, ако купиш друга марка, друга дебелина или минеш в друга настройка, ще трябва нов сетъп. Съответно, ти сега като си купила някакви струни и си свалила старите и флойда се е наклонил надясно. Така ако сложиш всички струни и настроиш само една от тях, най-вероятно ще се скъса, защото пружините дърпат, все едно са всички струни настроени. Затова трябва малко по малко. Много хора избягват това, като сменят струна по струна, а не свалят всички едновременно. Но и да си ги свалила, нищо сериозно не е станало. Просто, като сложиш стурните ги настройвай на малки интервали, всички заедно. Поради всичко горепосочено, това което каза, че ти се е случило - пипнеш една, другите се разстройват е абсолютно нормално. Като я натегнеш, се променя напрежението което те оказват на пружините, пружините се разтягат, отпускайки тона (все едно си натиснала ръчката) и всички други падат. Това е така и защото NB: новите струни трябва да се "отпуснат". Струната е доста еластична (иначе щеше да се къса веднага) и съответно струната се отпуска. Затова като слагаш нови струни им трябват часове/дни за да се отпуснат и да трябва да спираш да ги настройваш. Тъй че не се притеснявай. Отключваш китарата, слагаш струните и настройваш, от най-дебела (!) към най-тънка по малко. Докато не спрат да се разстройват. След това посвирваш 5 минути и пак... и пак... и така докато не спрат, когато я заключваш и толкоз. Като го правиш това, тунерите за фина настройка ги сложи в "средно положение", така е най-разумно. Това е Единстветно, което ме притеснява е, че ти май си местила това, което се нарича 'locking string saddle', което ти описа като "Забелязах, че има някакви врътчици отгоре над всяка струна, където е флойд роуз, но с тях единствено мога да вдигам до интервал малка терца всяка струна." Ако е така - трябва да я дадеш на някой да я пооправи, доста по-сложно е да я интонираш. Тези са за "интонацията" на китарата, не за настройка!!! Т.е. ако настроиш китарата и свободна 1ва струна ти е точно Ми, ако не е интонирана, като хванеш някое прагче на същата струна, примерно 12, няма да ти даде Ми, ами ще ти даде Ми+35% примерно и ще звучи зле, както и да свириш... Не е болка за умиране, оправя се, но просто е малко повече играчка П.с. Бах, докато го написах и Черния дракон е казал точно и ясно... не знаех че има и други будали по тва време Цитирай
aaaaaaaaiiiiii Отговорено Май 10, 2009 Отговорено Май 10, 2009 ето тука пише разни неща http://static.keebali.com/jemsite.com/tech/ http://www.ibanezrules.com/tech/setup/index.htm Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Май 10, 2009 Отговорено Май 10, 2009 Ако не можеш сам да си я интонираш, по - добре я дай на някой познат, който разбира, или пък на лютиер? Цитирай
ultramega Отговорено Май 10, 2009 Отговорено Май 10, 2009 (Редактирано) Здравейте, .... Когато си я купих, китарата си беше настроена, струните бяха на косъм разстояние от грифа и съм използвала само врътките над всяка струна за да донастройвам. Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете с някакъв съвет, сигурна съм че има някакъв начин за настройване, хем струните да са маскимално близо до грифа, хем да не се разстройва всяка предишна струна Все още съм начинаеща в тези неща и ще се наложи малко помощ. Ами според мен не е нужно чак пък лютиер да търсиш. Китарата когато си я купила си е била ОК както казваш. За да се вдигне флойда, значи има повече опън. Най елементарното нещо което може да причини това е, че си сложила по дебели струни и гониш същия строй като със старите, които вероятно са били по тънки Аз предлагам две решения , едното от тях е супер просто- купи си нови струни, които са по тънки от сегашните , които опитваш да настроиш. Другото е затягане на винтовете на флойда или добавяне на нови пружини, ама ми се струва че там вече ще имаш усложнения и ще ти трябва помощ наистина. ПП. Малко тъпо от моя страна че не бях прочел комента на Феникс, а той вече е споменал за всичко Ама все пак ако предните стуни са ти пасвали е най безболезнено да се търси същата дебелина . Стига наистина да не се нуждае от интониране, обаче аз останах с впечатление че само фината настройка е пипана. Редактирано Май 10, 2009 от ultramega Цитирай
Recommended Posts