Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на акустична Кремона


Recommended Posts

Вчера с чичо ми изкопахме в гаража му една стара кремона, за съжаление не мога да направя снимка точно сега. Проблема е че в долната част гърба е леко разлепен от страните на китарата и се чудех дали мога да го залепя сам по някакъв начин без да намесвам лютиер. съжалявам че не мога да дам снимка. ще опитам да кача една по-късно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мислителю, с какво лепило? Очевидно, че няма да е с тиксо или плюнка! Начи понякога недомислените реплики са едни...

 

Ползвай ПВА лепила, за да залепиш царгите към капака. Най-общо казано това са лепила на водна основа, обикновено с бял плътен цвят, които стават прозрачни след изсъхване (примерно ц200 беше пва лепило - сега вече не знам дали можеш да си намериш ц200, но хенкел имат хубави пва лепила wood е серията.) За съжаление обаче трябва първо да си премислиш риг-а за стягане - трябва да имаш няколко летви, които така да разположиш, че да можеш да стегнеш с множество стеги разлепената част + още 10тина см във всяка посока (като естествено летвите служат за разпределяне на напрежението на стегите). Сложното в случая е, че не трябва да прекаляваш с натягането, за да не спраскаш царгата и да си замине китарата - тук най добре е да се намеси точният човек - лютиерът, но ако държиш ти да си го правиш - просто намери няколко трупчета с дебелина приблизително колкото е тялото (разстоянието между двата капака - 1-2мм за да предпазят от спраскване на царгите) и с диаметър достаътчно малък, за да могат да влязат през резонаторния отвор. Съветвам те да премислиш нещата преди да почнеш да правиш каквото и да било и най-добре питай ако нещо не ти е ясно, да не вземе да се окаже, че китарата се споминала повече заради недомислени действия, отколкото заради старостта и отношението в гаража... :band2: Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Тру, тру!

Само да добавя, че Ц200 се купува от книжарниците и струва около левче.Аз него ползвам и съм много доволен :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ц200 си е лепило за дърво,така че трябва да стане,а както колегата каза цената му е смешна

Редактирано от Necrophagist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

vlex, попитах така защото мислех да допълня темата със снимка и да опиша по-точно какво и е на кухарката. също така не знаех дали въобще се използва лепило тъй като нямам ни най-малка представа как точно се правят тези инструменти (музикални). относно инструментите (дърводелски и прочее :greenangel: ) има бол във въпросния гараж и мисля че мога да я стегна като хората. а дори и да не успея няма да съжалявам, тъй като китарата е в плачевно състояние (точно в момента се сетих да погледна грифа и да видя че е така приятно усукан все едно главата се опитва да види какво има отдясно :punk_guitar: ). в ПВА лепила буквално се препъвам в нас така че и това е един проблем по-малко.

 

след малко мисля да кача снимки от GSM на всички неща по нея които мисля че за за сериозна поправка (или предпоставка за ликвидация) и ми е интересно според вас има ли смисъл да се занимавам да я стягам

 

благодаря за отговорите дотук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това го бях писал, за келеша писал след теб, споко. Иначе щом имаш достъп до ПВА и инструменти, това е добре. Колкото до грифа - малко кофти е в такъв случай, защото грифа при акустичните е по-трудно сменяем и дори преимуществото, че е много възмножно тялото да е от хубава и най-вече суха дървесина, няма да оправдае инвестицията в нов гриф... Дай снимки все пак (по възможност с по-добро от гсм качество) и ще кажем вече по-конкретно :help:

 

Иначе ц200/300/400 и т.н. са култови пва лепила, просто вече не знам доколко лесно се намират :bravo: А и аз лично предпочитам лепилата на хенкел конкретно за музикални инструменти - за черчевета и каси на врати ц200 ми се вписва по-добре :bravo:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звънни питай Петър Цветанов 0878671515 той ще ти каже,най доброто лепило е тоткал,ц200-та убива звука,защото е меко...по добре нерискувайте сами....чао

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^благодаря много, лепило ще намеря лесно, но мен ме интересува има ли смисъл да се захващам въобще да я лепя при този усукан гриф ? има ли начин да се поизправи някак или се сменя? ако е второто зарязвам веднага :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.