noflip Публикувано Май 6, 2009 Публикувано Май 6, 2009 Вчера с чичо ми изкопахме в гаража му една стара кремона, за съжаление не мога да направя снимка точно сега. Проблема е че в долната част гърба е леко разлепен от страните на китарата и се чудех дали мога да го залепя сам по някакъв начин без да намесвам лютиер. съжалявам че не мога да дам снимка. ще опитам да кача една по-късно. Цитирай
vlex Отговорено Май 6, 2009 Отговорено Май 6, 2009 (Редактирано) Мислителю, с какво лепило? Очевидно, че няма да е с тиксо или плюнка! Начи понякога недомислените реплики са едни... Ползвай ПВА лепила, за да залепиш царгите към капака. Най-общо казано това са лепила на водна основа, обикновено с бял плътен цвят, които стават прозрачни след изсъхване (примерно ц200 беше пва лепило - сега вече не знам дали можеш да си намериш ц200, но хенкел имат хубави пва лепила wood е серията.) За съжаление обаче трябва първо да си премислиш риг-а за стягане - трябва да имаш няколко летви, които така да разположиш, че да можеш да стегнеш с множество стеги разлепената част + още 10тина см във всяка посока (като естествено летвите служат за разпределяне на напрежението на стегите). Сложното в случая е, че не трябва да прекаляваш с натягането, за да не спраскаш царгата и да си замине китарата - тук най добре е да се намеси точният човек - лютиерът, но ако държиш ти да си го правиш - просто намери няколко трупчета с дебелина приблизително колкото е тялото (разстоянието между двата капака - 1-2мм за да предпазят от спраскване на царгите) и с диаметър достаътчно малък, за да могат да влязат през резонаторния отвор. Съветвам те да премислиш нещата преди да почнеш да правиш каквото и да било и най-добре питай ако нещо не ти е ясно, да не вземе да се окаже, че китарата се споминала повече заради недомислени действия, отколкото заради старостта и отношението в гаража... Дерзай! Поздрави, Влад Редактирано Май 6, 2009 от vlex Цитирай
liquid_death Отговорено Май 7, 2009 Отговорено Май 7, 2009 ^Тру, тру! Само да добавя, че Ц200 се купува от книжарниците и струва около левче.Аз него ползвам и съм много доволен Цитирай
Necrophagist Отговорено Май 7, 2009 Отговорено Май 7, 2009 (Редактирано) Ц200 си е лепило за дърво,така че трябва да стане,а както колегата каза цената му е смешна Редактирано Май 7, 2009 от Necrophagist Цитирай
noflip Отговорено Май 7, 2009 Автор Отговорено Май 7, 2009 vlex, попитах така защото мислех да допълня темата със снимка и да опиша по-точно какво и е на кухарката. също така не знаех дали въобще се използва лепило тъй като нямам ни най-малка представа как точно се правят тези инструменти (музикални). относно инструментите (дърводелски и прочее ) има бол във въпросния гараж и мисля че мога да я стегна като хората. а дори и да не успея няма да съжалявам, тъй като китарата е в плачевно състояние (точно в момента се сетих да погледна грифа и да видя че е така приятно усукан все едно главата се опитва да види какво има отдясно ). в ПВА лепила буквално се препъвам в нас така че и това е един проблем по-малко. след малко мисля да кача снимки от GSM на всички неща по нея които мисля че за за сериозна поправка (или предпоставка за ликвидация) и ми е интересно според вас има ли смисъл да се занимавам да я стягам благодаря за отговорите дотук Цитирай
vlex Отговорено Май 7, 2009 Отговорено Май 7, 2009 Това го бях писал, за келеша писал след теб, споко. Иначе щом имаш достъп до ПВА и инструменти, това е добре. Колкото до грифа - малко кофти е в такъв случай, защото грифа при акустичните е по-трудно сменяем и дори преимуществото, че е много възмножно тялото да е от хубава и най-вече суха дървесина, няма да оправдае инвестицията в нов гриф... Дай снимки все пак (по възможност с по-добро от гсм качество) и ще кажем вече по-конкретно Иначе ц200/300/400 и т.н. са култови пва лепила, просто вече не знам доколко лесно се намират А и аз лично предпочитам лепилата на хенкел конкретно за музикални инструменти - за черчевета и каси на врати ц200 ми се вписва по-добре Поздрави, Влад Цитирай
tzvetanovi Отговорено Май 11, 2009 Отговорено Май 11, 2009 Звънни питай Петър Цветанов 0878671515 той ще ти каже,най доброто лепило е тоткал,ц200-та убива звука,защото е меко...по добре нерискувайте сами....чао Цитирай
noflip Отговорено Май 11, 2009 Автор Отговорено Май 11, 2009 ^благодаря много, лепило ще намеря лесно, но мен ме интересува има ли смисъл да се захващам въобще да я лепя при този усукан гриф ? има ли начин да се поизправи някак или се сменя? ако е второто зарязвам веднага Цитирай
Recommended Posts