Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Заговорихме се преди няколко дена с Cursed Soul и понеже у нас от година - две се мотка една таблица с акорди, които доцент Пумпалов от Консерваторията, ми беше дал, та Cursed Soul ме помоли да му ги сканирам, за да се запознае с тях. Хрумна ми, че е нелоша идея, така и така, след като съм ги сканирал, да ги пусна и във Форума, току виж, се окажат полезни за някой, който тъкмо почва да се занимава с това.

Акордите са дадени с по 2 пръстовки, като идеята е, да ги научи човек, и да може да си просвирва ритъма на повечето джаз - стандарти.

Знам, че ги има в интернет така или иначе, но тука са събрани на едно място, акордите, които се срещат по - често, което улеснява малко, защото човек не трябва да търси и да учи наслуки от различни сайтове. Поне за мен имаше полза от тая табличка.

Направил съм ги на PDF, 5-6 страници е, и може да се изтегли от ТУКА

Надявам се да съм бил полезен на някой. Поздрави!

пп Дано линкът работи, че с тоя сайт не съм действал досега :yahoo:

Редактирано от Vasil Pavlov
Отговорено

Евалата човече, мерси много!

Само едно въпросче, какво се има предвид под примерно: "От F до B" (втората акорда)? Имам предвид, F ли е показаната акорда или B (макар че не ми прилича на ни една от двете :punk_guitar: ) ?

Отговорено

1) Показаният акорд

2) Значи, че като придвижиш формата по грифа до 12-ти праг, можеш да получиш съответния интервал акорди

Отговорено

Без да имам претенции за разбирач и да съм изобщо джазмен(макар да имам влечение) мисля че тея картинки са мечешка услуга и по добре да не се използват.

Чел съм литература, в която ясно се обяснява как се построяват акорди. Осмислянето на логиката на имената на акордите в комбинация с познаването на грифа, би трябвало да е достатъчно за успешното извеждане на тези пръстовки, без да е нужно някакво наизустяване, което ще е мъка.

Съвсем прост пример, който го има в повечето книги по темата предполагам:

(Предварително се извинявам ако имам допуснати неточности и грешки в обясненията си и моля да ме поправите)

До мажор: C D E F G A B C

За да се построи акорд Cmaj7 - намираме първата, треата , петата и седмата степен(за седмата става ясно от седмицата в името).- C D E F G A B C

Така имаме - CEGB

E--3--

B--5--

G--4--

D--5--

A--3--

E-----

или пък

E--0--

B--0--

G--0--

D--2--

A--3--

E-----

За минор - C D Eb F G Ab Bb C

Акорд Cm7- C Eb G Bb

E--3--

B--4--

G--3--

D--5--

A--3--

E-----

а и са възможни други комбинации и обръщения.

Индексите от 1-7 са всъщност степените на скалата. 9,11,13... също само че започват от начало(много тъпо изказано обаче не се сещам как). Като степените могат да бъдат понижени или повишени със знаковете за алтерация(#,;)Например 9-та степен в до мажор е РЕ.

Разбира се примера ми е най простия и тривиален. Без обаче да се знае в какъв строй ни е китарата и на кое прагче- кой тон извличаме ,няма как да се получи .

Според мен от тея графики на акордите няма много полза, ама всеки си знае...

Имаше тема за наименования на акордите.

Отговорено

Естествено, че трябва да се знае, как се строят. Затова или човек сам си ги строи, и си помни пръстовките, или може първо да ги научи като пръстовка, и после да се вгледа кои тонове всъщност свири. Въпрос на предпочитание.

Само да уточня, че долкотото знам, за да се построи maj7 акорд, се взима 1,3,5, и ПОВИШЕНА 7 степен, а не както ти си написал, само 7.

Примерно в Ре ще стане D-F#-A-C , което е D7, а за да е Dmaj7 трябвада е D-F#-A-C# .

Отговорено (Редактирано)

В гамата (скалата)Ре мажор, До отсъства, на мен доколкото ми е известно.

D E F# G A B C# D

Мажорният 7 акорд е с голяма 3 и голяма 7.

Доминантовият7 е с голяма т3 и малка7.

Редактирано от ultramega
Отговорено
ПОВИШЕНА 7 степен

В музикалната теория не съществува ПОВИШЕНА 7ма степен. По простата причина, че това би било 1ва степен. Когато се говори за степени и алтерации, шаблонът е натуралния мажор. Той е с голяма септима. Алтерацията би била малка 7ма.

Файла с графиките е полезен.

Успех,

Петър

Отговорено (Редактирано)

Моя грешка :beer:

пф, за пореден път се убеждавам, че преди лягане не съм адекватен

2 грешки в 1 пост - надинах себе си. И D dur да объркам (при положение, че бая съм работил с нея), и за септимата... :cheers2:

Редактирано от Vasil Pavlov
Отговорено

Вероятно нямаше нужда, да задълбавам с конкретни примери. Първоначално ми се стори че мога да обясня че не е чак толкова сложен процес , построяването на акорд.

Само че мога да се дообоснова за позицията си по въпроса с картинките.

Китарните строеве са не един или два. Графиките важат само за стандартния строй, за всеки друг те са грешни. Ако наименование на акорд се асоциира с някаква фигура то тя не е статична т.е. променя се в зависимост от настройката на инструмента. А ако се научи основния принцип(което според мен е и по кратката процедура), такъв проблем не би могъл да възникне.

Е, разбира се може да кажете че ще си свирите само и единствено на вашата китара, която ще е винаги в МИ, но в съвременната музика все по често се срещат други строеве. Това малко или много ще ви ограничи.