Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква е разликата между....


Recommended Posts

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Приемам го за отговор,но имах предвид нещо по-конкретно,знам че 8-ците са по-тънки,това прави ли звука им по наситен и по-висок?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

8-миците и 9-ките са ми като ластици, а и "тънеят". Давай направо с 10-46. Ако екшъна ти е голям може да е малко тегаво, амо поне ще се научиш да изкарваш звук. Това си е мое мнение, всеки си избира удобни струни. Ако грифа ми можеше да го понесе бих свирил с 11-52.

След като си фен на Нофлър с пръсти ли свириш? Питам защото аз свиря само с пръсти. Не се научих с перо за 20 години... Че и повече. :punk_guitar:

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не мога още с пръсти но с времето ще се науча,в момента събирам пари за точно определенна китара,до сега бях в период на търсене,а питах относно струните с цел да си докарам по солов звук от тях,демек по-тънък и пищящ.

А това че свириш с пръсти само,едно голямо евалла от мен,дано да го докарваш на звучене,знам че е много трудно. :punk_guitar:

А и мамка му,какво е "екшън" при китара?

Редактирано от MarkKnopfler_fen
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Аз свиря с такива 11-ки (в Ми съм)

Обаче според мен, по - добре почни с тънки и после свиквай с дебелите. Иначе има вероятност да видиш зор :thumbs_up:

Иначе : по - тънките са с малко по - тънък тон, може би и мааалко по - малък състейн(може и да на мен така да ми се струва), иска се по - малко сила, за да се свири на тях. Съответно по - малко ще те болят пръстите :punk_guitar:

 

пп "екшън" е разстоянието от струните до праговете, тоест височината им спрямо грифа.

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мерси Васе,обаче аз забравих да добавя нещо,аз гоня голям състейн,как да го докарам това при Фендер Шоумастера който искам да си взема,не искам педали за сега,ще си бъда на кубе,искаше ми се да е лампов Маршъл но надали ще успея с китарата да го взема заедно,свирил ли си на този модел китара,в сравнение с Корт-а който си харесах преди това,струва ми се че Шоумастера държи доста повече състейн,макар че не е с EMG-та,но е със хубавите адаптери на Фендер.А относно въпроса ми за струните,точно за това питах,дали според дебелината на струните мога да увелича състейна или всичко си зависи от китарата,като изключим задкормилното устройство и кубето :punk_guitar:

 

п.с.Гоних Ла всъшност

Редактирано от MarkKnopfler_fen
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не мисля,че с по-тънки струни звукът става "пищящ" и "солов". Най-важно е звукоизвличането. Ама най-важно! За се научиш да го правиш свири с дебели струни и голям екшън./ Е, не прекалено./ Даже и да ти е неудобно след години ще ме споменаваш с добро. Относно какъв звук вадя с пръсти - можеш да ми чуеш майспейсите. Това, че е с пръсти не значи че прилича на Нофлър. :punk_guitar:

Значи - това е мое мнение не си длъжен да се съобразяваш, има и други подходи.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То състейна от толкова неща зависи... Showmaster-a е с флойд и той ти маха от състейна.

Ако е добре направена китарката, би трябвало да има сносен, но не съм свирил на такава, само на Squier Showmaster.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Йотцо,ще последвам съвета ти,попивам всичко тук от вас че кой знае учителя ми какво ще пропусне:punk_guitar:

Васко,без флойд,аз и за това от една страна и се нахвърлих кат пес на бесна кучка http://www.chrisguitars.com/fen04showmaster-hh-354.jpg Благодаря ви за съветите,ще почна с 10-ки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Отговорът ми е за питащия, ще ме извинят по-опитните за азбучните неща. На по-начинаещи може да е полезен:

 

Разликите между различен калибър струни са в няколко направления: удобство за свирене, податливост за интонация, устойчивост на настройката, тон/звук (особено при електрически китари).

 

По-тънките струни, за да се настроят на същата височина, изискват по-малко усилие на опън. В резултат те много по-лесно се движат напреко надължината си (силно обтегнаа струна е по-трудно да отклониш). Това дава следните плюсове:

 

- по-лесно се притискат към грифа/прагчетата и не нараняват по-нежните пръсти на начинаещия китарист

- по-лесно се 'опъват' (бенд) за вибрато и портаменто (плавно повдигане на тона в една и съща позиция без приплъзване)

- по-малко натоварват и износват механиката на китарата (кючове, магаре, тремоло), което е забележимо при евтините китари със слаба механика

 

и минуси:

 

- поради по-големите отклонения, по-лесно 'пляскат' нежелано в грифа ('бръждят'), особено при нисък акшън

- по същата причина се усещат 'меки' в по-опитна ръка, както се изрази колегата - 'като ластици'. Тази и предишната особеност изобщо не позволяват енергична работа с дясната ръка и силно ограничават агресивното свирене с лявата

- по- са склонни към нееластични деформации (особено евтините тънки струни) - разстройват се по-лесно дори при стабилна механика

 

Съответно, всичко се разменя и дебелите струни имат като плюсове:

 

- могат да се 'бъхтят' яко и с перо и с голи пръсти, без опасност да пляскат и шумят неприятно, винаги си 'звънят', защото са добре обтегнати.

- държат настройка по-добре (стига механиката да държи)

 

и недостатъци:

 

- по-трудно се свири, особено при висок акшън; иска по-голямо усилие (не са за "меки Марии")

- особено трудно се вибрира и бенд-ва (повдига) на повече от полутон. Може, но иска желязна ръка (и механика).

- противно на някои очаквания, не тънките а именно дебелите струни режат пръстите - поради много по-голямото усилие. Упоритият китарист бързо си наработва мазоли и това спира да е проблем, но на 'неделния' китарист който не свири редовно, все ще му излизат 'пришки', че и рани на пръстите.

- могат да скапят и механиката и грифа на някои от най-евтините китари - с големите сили които действат при тях.

 

Дотук всичко беше механично. Няколко думи за звука: тук нещата са направо еднопосочни, тънките струни нямат никакви плюсове, дебелите винаги бият, защото:

 

- Силата на звука е пропорционална на енергията на трептящото тяло, а пък тази енергия - на неговата маса. По-голяма маса- по-силен звук!

- Това се чува и при акустичните китари, макар там резонансът на тялото често да компенсира. Сменете тънките струни на една блестящо звучаща акустична китара с по-тежки - и чуйте разликата!

- Особено осезаемо е предимството на масата при електрическите китари: там индуцираният в адаптера ток е пропорционален на металната маса на струната (стоманената, без да броим бронзови и други немагнитни обвивки). Дебелите струни дават значително по-плътен звук - не само по-силен, но и с по-балансирани честоти, по-месести среди и дълбоки ниски. Затова и обвивките на добрите електрически струни (3-та до 6-та) се правят най-често от магнитни сплави (видове стомана с повече или по-малко никел, хром и други добавки)...

 

Така че, от гледна точка на звука деблите струни са винаги за предпочитане - и си заслужават някои 'жертви' (виж минусите по-горе). Компромисната 'златна среда' са 9-ките и 10-ките. Под 9 е безсмислено 'лабаво', над 10 идва 'на-нагорно' даже за 'истински мъже' :punk_guitar: И на тази средна граница разликата е най-осезаема: от 9 до 10 е много по-голяма, отколкото от 10 до 11 (или от 9 до 8). Точно там трябва да направите своя избор.

 

Ако китарата ви позволява, започнете с 10 - по-голямото усилие в първите стъпки ще ви награди и с по-добър звук, и с по-здрави навици за в бъдеще. Ако сте с най-евтините китари, започнете с 9 и преминавайте на по-тежки струни когато можете да си смените китарата.

 

Наслука!

 

П.С. Докато съм изливал горното бла-бла, са добавени няколко смислени поста. Като виждам избора ти на китара - няма смисъл да я 'мъчиш' с лигави тънки струни, почвай с 10-ки. Тая комбинация от бридж и адаптери ще ти даде и желания състейн (на който и дебелите струни помагат с магнитната си енергия) - ще го имаш много повече от традиционните Страт-ове. Успех!

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това обяснение ми даде всичко което исках да знам за болката и кръвта,благодаря ти Бицев,благодаря и на останалите,ще псувам колегата горе в началото но след като свикна ще го благославям както каза,искам звук и мъка за да свикна,с 10-ки ще почна.Мисля че китарката ще ги понесе мъжки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.