Jump to content
Българският форум за музиканти

Скъпоценната ми ръчичка


Evtim Djerekarov

Recommended Posts

По принцип като правя вибрато, движа доста силно и грифа. Нещо не се справям много добре и с извивките, доста сила използвам, а и имам навик доста силно да си забивам пръстите в грифа като свиря скали и арпежи.

Преди няколко дни свирих 2-3 часа, и по едно време започнах да узещам лека болка в предмищницата при по - силни извивки. Сега пак се появява от време на време като посвиря половин час. Дали да оставя китарата за една - две седмици и как се третира това нещо(да я превързвам ли). За масажи знам че не трябва да се правят. Някой може ли да ми препоръча техника за по - безболезнено извиване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На електрическа ли сфириш? Ако е така, натискай по-малко и гледай да си по-отпуснат, не прави движенията с цялата ръка...За бендовете си помагай с другите пръсти, ако виждаш зор...Друго не се сещам.. :think:

Редактирано от st0rmblastt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внимавай да не развиеш тендовагинит :stop: Не се напрягай много. Може временно да си вземеш по-меки струни, докато свикнеш с движенията и силата, а и за да избегнеш евентуални проблеми в момента. Като правиш бендове и вибрато, хемър-пулове и други техники, които натоварват предмишницата, я пристягай в долната част с накитник или нещо подобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и между другото на мен лично много ми помага почивката особено след някоя усилена тренировка. Примерно млатиш млатиш млатиш няколко дни някоя нова техника- примерно sweep арпежи за скорост. После 1-2 седмици почивка за да "отлежат" и съвсем ненатоварващо свирене. Аз лично го забелязах, когато точно преди да замина на море се бях заинатил да догоня едно точно темпо със стакато(palm muting) и всяка вечер имах мускулна треска на дясната ръка ама продължавах. И почти стигнах тва темпо, ама ръката ми вече сама се забавяше- на 5тата минута ме заболяваше и си викам- тва е то, повече не става. После заминах за 10-15 дни на море и като се върнах след съвсем малко разгряване с лекота си стигах тва темпо.

Та затва ти казвам- почивката е много важна. Разгрявката също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глей ся ,ако те боли ръката ,значи не ти е правилна постановката .Особено за бендовете това е много важно за да излизат чисто .Значи когато правиш вибрато (да кажем с трети пръст) правилото е следното: хващаш грифа с цяла ръка (в смисъл палецът да е отстрани ,а не отдолу както когато свириш скали) .По този начин имаш стабилна опора и правиш вибратото САМО и ЕДИНСТВЕНО от китката .Палецът ти служи за опора и ти просто използваш китка ,а НЕ пръсти за да бендваш съответния тон .Също така ,последните три струни се бендват надолу ,а не нагоре както първите три (понякога и трета струна се бендва надолу ,зависи от случая) .Не би трябвало да местиш грифа ,когато правиш това движение ,ако трябва си помагай и с другите пръсти и избягвай почти винаги да надигаш с 4ти пръст ,защото е слаб .

Вибратото ,както и всички останали техники се прави с упражнения ,за това можеш да си измисляш упражнения ,примерно да правиш вибрато на всеки тон от дадена скала .Също така внимавай дали бендовете ти са равни и дали надигаш и връщаш струната точно до съответния тон и т.н. Ае ,че написах цял роман! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!!! Според мен има нещо нередно в начина по който свириш. Не искам да ти давам акъл как да свириш , но едно е сигурно , свиренето на китара по никакъв начин не е свързано с какво и да е напрежение на мускули , особенно за врата , рамото , да не говорим за гърба. Много е важно според мене това което правиш с китарата да става с лекота , тогава удоволствието е безкрайно и постигането на по високи скорости и по точно изсвриване идва от само себе си. Не твърдя че аз постигам пълна лекота и отпускане при свирене , но се стремя и виждам колко е по лесно всичко. Ако при свирене по 2-3 часа се чувстваш изморен , значи има напрежение. Аз мога да свиря по 5-6 часа и да не усещам физическа умора , освен ако не съм прав през цялото време разбира се. Успех !!!!!

Редактирано от DeathZone
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за съветите. Ще се опитам да ги следвам. Интересно е това, че в нет-а много малко пише по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е ми аз ше ти дам един некитаристки съвет,а спортен-РАЗТЯГАЙ!!!масажа е просто вид разтягане на мускула и като такъв действа,разтягай дълго,постепенно до лека болка,ми тва е :cheers: бездействието само по себе си не е достатъчно добро лечение...

 

аа,и загряването моге да даде обратен ефект ако имаш нещо възпалено-не го загрявай..никви топли компреси,нагревки,вълнени армбендове и такива...

Редактирано от Katsko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Trendkiller и Deathzone са напълно прави. Проблемът идва от кофти техника на бендовете. Целта при правилната техника е пръстите ти единствено да отвеждат силата до струните, без да оказват никакво напрежение. Самата сила се поражда от въртеливо движение в китката, и при правилно изпълнение няма да се движи грифа. Тия неща са много фундаментални и трудни за оправяне, обаче ако се концентрираш върху това и го направиш го много бавно, ще видиш къде е номера, и ще можеш да го оправиш. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;) абе пичове и аз имам подобен проблем, откакто свиря на 7 струнна китара може би защото е по-широк грифа имам постоянни болков предмишницата на лявата ръка, даже ходихи на лекар и ми казаха, че тва е нормална болка за музиканта, та искам да питам дали и други имат такива проблеми, щото аз дори ида си почивам като свиря 1 час и пак ме заболява ..... ;):D
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

прати му много поздрави на този лекар, който ти го е казал това. и си намери учител по китара, който да те наблюдава как свириш и да открие къде е стягането, щом не можеш сам. в чужбина има музикални ревматолози - и те се занимават само с проблемите на различните музиканти - знаят къде са стяганията на китаристите и т.н. тъй като в България нямаме такива специалисти се оправяме както можем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се оплача тук...

като свиря на горните 3 струни

пръстите ми лягат ву струните и като оставям палеца отзад

явно притискам някой нерв.. :unsure:

щото боли и има някакви спазми

горе долу ако си прибера върха на палеца върху върха на малкия пръст се получава същата позиция, а като натискам струни и напрежение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:unsure: даже ходихи на лекар и ми казаха, че тва е нормална болка за музиканта :ph34r:

Ама сериозно ли има лекар който да каже, че има НОРМАЛНА БОЛКА?!?! Тоя трябва да си пъхне дипломата айде да не казвам къде, щото още в 4ти клас по природознание се учи, че болката е сигнал за мозъка, че нещо в тялото не е наред :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.