Evtim Djerekarov Публикувано Октомври 15, 2005 Публикувано Октомври 15, 2005 По принцип като правя вибрато, движа доста силно и грифа. Нещо не се справям много добре и с извивките, доста сила използвам, а и имам навик доста силно да си забивам пръстите в грифа като свиря скали и арпежи. Преди няколко дни свирих 2-3 часа, и по едно време започнах да узещам лека болка в предмищницата при по - силни извивки. Сега пак се появява от време на време като посвиря половин час. Дали да оставя китарата за една - две седмици и как се третира това нещо(да я превързвам ли). За масажи знам че не трябва да се правят. Някой може ли да ми препоръча техника за по - безболезнено извиване. Цитирай
st0rmblastt Отговорено Октомври 15, 2005 Отговорено Октомври 15, 2005 (Редактирано) На електрическа ли сфириш? Ако е така, натискай по-малко и гледай да си по-отпуснат, не прави движенията с цялата ръка...За бендовете си помагай с другите пръсти, ако виждаш зор...Друго не се сещам.. :think: Редактирано Октомври 15, 2005 от st0rmblastt Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 15, 2005 Автор Отговорено Октомври 15, 2005 Да, на електричка. Цитирай
AXE Отговорено Октомври 15, 2005 Отговорено Октомври 15, 2005 Внимавай да не развиеш тендовагинит :stop: Не се напрягай много. Може временно да си вземеш по-меки струни, докато свикнеш с движенията и силата, а и за да избегнеш евентуални проблеми в момента. Като правиш бендове и вибрато, хемър-пулове и други техники, които натоварват предмишницата, я пристягай в долната част с накитник или нещо подобно. Цитирай
7thString Отговорено Октомври 15, 2005 Отговорено Октомври 15, 2005 Да, и между другото на мен лично много ми помага почивката особено след някоя усилена тренировка. Примерно млатиш млатиш млатиш няколко дни някоя нова техника- примерно sweep арпежи за скорост. После 1-2 седмици почивка за да "отлежат" и съвсем ненатоварващо свирене. Аз лично го забелязах, когато точно преди да замина на море се бях заинатил да догоня едно точно темпо със стакато(palm muting) и всяка вечер имах мускулна треска на дясната ръка ама продължавах. И почти стигнах тва темпо, ама ръката ми вече сама се забавяше- на 5тата минута ме заболяваше и си викам- тва е то, повече не става. После заминах за 10-15 дни на море и като се върнах след съвсем малко разгряване с лекота си стигах тва темпо. Та затва ти казвам- почивката е много важна. Разгрявката също. Цитирай
trendkiller Отговорено Октомври 15, 2005 Отговорено Октомври 15, 2005 Глей ся ,ако те боли ръката ,значи не ти е правилна постановката .Особено за бендовете това е много важно за да излизат чисто .Значи когато правиш вибрато (да кажем с трети пръст) правилото е следното: хващаш грифа с цяла ръка (в смисъл палецът да е отстрани ,а не отдолу както когато свириш скали) .По този начин имаш стабилна опора и правиш вибратото САМО и ЕДИНСТВЕНО от китката .Палецът ти служи за опора и ти просто използваш китка ,а НЕ пръсти за да бендваш съответния тон .Също така ,последните три струни се бендват надолу ,а не нагоре както първите три (понякога и трета струна се бендва надолу ,зависи от случая) .Не би трябвало да местиш грифа ,когато правиш това движение ,ако трябва си помагай и с другите пръсти и избягвай почти винаги да надигаш с 4ти пръст ,защото е слаб . Вибратото ,както и всички останали техники се прави с упражнения ,за това можеш да си измисляш упражнения ,примерно да правиш вибрато на всеки тон от дадена скала .Също така внимавай дали бендовете ти са равни и дали надигаш и връщаш струната точно до съответния тон и т.н. Ае ,че написах цял роман! Цитирай
DeathZone Отговорено Октомври 15, 2005 Отговорено Октомври 15, 2005 (Редактирано) Здравей!!! Според мен има нещо нередно в начина по който свириш. Не искам да ти давам акъл как да свириш , но едно е сигурно , свиренето на китара по никакъв начин не е свързано с какво и да е напрежение на мускули , особенно за врата , рамото , да не говорим за гърба. Много е важно според мене това което правиш с китарата да става с лекота , тогава удоволствието е безкрайно и постигането на по високи скорости и по точно изсвриване идва от само себе си. Не твърдя че аз постигам пълна лекота и отпускане при свирене , но се стремя и виждам колко е по лесно всичко. Ако при свирене по 2-3 часа се чувстваш изморен , значи има напрежение. Аз мога да свиря по 5-6 часа и да не усещам физическа умора , освен ако не съм прав през цялото време разбира се. Успех !!!!! Редактирано Октомври 15, 2005 от DeathZone Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 15, 2005 Автор Отговорено Октомври 15, 2005 Много благодаря за съветите. Ще се опитам да ги следвам. Интересно е това, че в нет-а много малко пише по въпроса. Цитирай
Katsko Отговорено Октомври 15, 2005 Отговорено Октомври 15, 2005 (Редактирано) е ми аз ше ти дам един некитаристки съвет,а спортен-РАЗТЯГАЙ!!!масажа е просто вид разтягане на мускула и като такъв действа,разтягай дълго,постепенно до лека болка,ми тва е бездействието само по себе си не е достатъчно добро лечение... аа,и загряването моге да даде обратен ефект ако имаш нещо възпалено-не го загрявай..никви топли компреси,нагревки,вълнени армбендове и такива... Редактирано Октомври 15, 2005 от Katsko Цитирай
Glacierise Отговорено Октомври 16, 2005 Отговорено Октомври 16, 2005 Trendkiller и Deathzone са напълно прави. Проблемът идва от кофти техника на бендовете. Целта при правилната техника е пръстите ти единствено да отвеждат силата до струните, без да оказват никакво напрежение. Самата сила се поражда от въртеливо движение в китката, и при правилно изпълнение няма да се движи грифа. Тия неща са много фундаментални и трудни за оправяне, обаче ако се концентрираш върху това и го направиш го много бавно, ще видиш къде е номера, и ще можеш да го оправиш. Успех! Цитирай
ba6 maistora Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 абе пичове и аз имам подобен проблем, откакто свиря на 7 струнна китара може би защото е по-широк грифа имам постоянни болков предмишницата на лявата ръка, даже ходихи на лекар и ми казаха, че тва е нормална болка за музиканта, та искам да питам дали и други имат такива проблеми, щото аз дори ида си почивам като свиря 1 час и пак ме заболява ..... Цитирай
kitaratapesho Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 прати му много поздрави на този лекар, който ти го е казал това. и си намери учител по китара, който да те наблюдава как свириш и да открие къде е стягането, щом не можеш сам. в чужбина има музикални ревматолози - и те се занимават само с проблемите на различните музиканти - знаят къде са стяганията на китаристите и т.н. тъй като в България нямаме такива специалисти се оправяме както можем. Цитирай
drizzt Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 И аз да се оплача тук... като свиря на горните 3 струни пръстите ми лягат ву струните и като оставям палеца отзад явно притискам някой нерв.. щото боли и има някакви спазми горе долу ако си прибера върха на палеца върху върха на малкия пръст се получава същата позиция, а като натискам струни и напрежение Цитирай
7thString Отговорено Октомври 17, 2005 Отговорено Октомври 17, 2005 даже ходихи на лекар и ми казаха, че тва е нормална болка за музиканта Ама сериозно ли има лекар който да каже, че има НОРМАЛНА БОЛКА?!?! Тоя трябва да си пъхне дипломата айде да не казвам къде, щото още в 4ти клас по природознание се учи, че болката е сигнал за мозъка, че нещо в тялото не е наред Цитирай
Recommended Posts