Jump to content
Българският форум за музиканти

съвет за избор на китара


stef_lp

Recommended Posts

Първо здравейте,

искам да си купя електрическа китара.. отидох за тая цел в тукашния единствен магазин във Велико Търново (не броя новия дето всичко вътре е СТАГ) . Исках ибанез RG серията тей като гледах доста клипове в utube и от други хора чувам че за цената си са най-добрите за метъл.. но тук ми предложиха на Йамаха някакви модели 121 нещо си (много ме е яд че загубих листа където си ги записах).. общо взето най-ниския клас май се водеше - за 474 лева. Също ESP M-50 за малко под 450 лева. И има малък шанс да ми донесат eвентуално Ibanez GRG 270 - 594лв. Та сега съм изправен пред тази дилема.. и тей като това ще ми е първата китара ако може да ми споделите вашите впечатления или да предложите нещо друго.. доколкото разбрах в София в ЦУМ магазина е изгоден на xxxx и мисля там да отида в краен случай, че тука Ibanez не носят. Но ако може да ме просветите дали цените са нормални за България и с какво са по-лоши тез 'бюджетни' китари (GRG) че са толкова по-ефтини. Като цяло най-ме влече тази GRG 270 - струва ли си? Съжалявам ако е трябвало да прочета някакви дълги обширни текстове но ми се струва че човек ако ми каже нещо с 2-3 реда ще ми е много по-полезен.

Благодаря за вниманието. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качествата на GIO-тата, както и на множество други мотики от тоя клас, са обсъждани вече надълго и нашироко във форума, така че автора на темата няма да е лошо да вземе да покопае в старите теми, вместо да чака наготово вече многократно предъвквани работи. :girl_witch:

Редактирано от abductor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... отидох за тая цел в тукашния единствен магазин във Велико Търново (не броя новия дето всичко вътре е СТАГ......

 

По-скъпичките модели на стаг не са по-лоши от аналогичните китари на други производители.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с какво са по-лоши тез 'бюджетни' китари (GRG) че са толкова по-ефтини.

По-евтини материали, използвани при изработката (в сравнение с по-високите класове). Например тремолото е от ниските серии Ibanez, а не оригинален или лицензен floyd rose или пък от по-хубавите Ibanez; болт-он конструкцията, която ти изяжда от състейна и т.н. Това сваля доста от цената, но и от качеството.

 

Като цяло най-ме влече тази GRG 270 - струва ли си?

Когато си купувах китара и аз я гледах нея. За парите си е екстра.

 

Не знам в кой магазин си гледал, но погледни дали има китари Cort - моделът EVL-K4 (който аз си взех) също е доста добра китара. С около 50 кинта по-евтина е от GRG-то, а не е по-лоша като качество.

Единствената разлика е, че Ibanez-а е с H-S-H, а Cort-a с H-H адаптери.

 

Едит: опа, излъгах, още една разлика има. Ибанеза е с тяло от липа, а Корта - махагон.

Редактирано от Dawnfall
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Например тремолото е от ниските серии Ibanez, а не оригинален или лицензен floyd rose или пък от по-хубавите Ibanez; болт-он конструкцията, която ти изяжда от състейна и т.н.

 

При наличие на средностатистическа флойд роуз система(дори OFR да е), смисълът от сет-нек и нек-тру конструкции става често обект на дискусии. С други думи, самия флойд най-често изяжда достатъчно от състейна, за да ни е грижа за конструкцията. Отделно, има болт-он китари, които са много скъпи, а и не страдат от така остра липса на състейн. Даже има евтини сет-нек китари, които имат много повече глухи тонове и много по-къс тон от други, по-скъпи болт-он китари. Това, което искам да кажа е, че критериите, които изтъкваш не са ключа от бараката.

 

Като изключа въпроса за хардуера(механика, адаптери), който се сменя, бих казал, че евтиното на евтините китари са на първо място материалите, а след това прецизността на изработката. Разбира се, дори не чак толкова прецизна и добре изглеждаща китара би могла да звучи страхотно, ако материалите са и хубави.

За съжаление, евтините китари, особено на добрите производители са наистина направени от много посредствени материали, което води и до немузикалния им тон, късия им състейн и многото им глухи тонове.

Казвам, че най-бюджетните серии са най-зле при големите производители, защото те имат средни и високи класове, където да влагат качествените си материали. Ако нямам грам лев за китара, бих заложил(и избрал на ръка, разбира се) на китари, които видимо са от дърво което ми харесва(не са изцяло боядисани, та да се вижда), както и са на производител, който не е от най-популярните. Следвайки тези принципи съм попадал на масивни, елшови страт копия, които не звучат по-зле и нямат по-лош състейн от примерно средностатистически мексикански страт.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря на всички за отговорите :)

От последните 2 поста доста термини не разбрах, но щом за парите си струва.. пък и за първа китара.. но като разлгедах ценовата листа на сайта на човека писал по горе (доколкото разбрах от други негови постове е собственик или поне представител).. забелязах че GRG170 е с над 100лв по-ефтина а разликата като чели е основно в това тремоло.. та май ще се пренасоча към нея и мисля тези дни да мина до Плевен, видях че имат клон там и се надявам скоро яко да дрънча :)

Редактирано от stef_lp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От последните 2 поста доста термини не разбрах, но щом за парите си струва.. пък и за първа китара..

 

Специално Евтим имаше предвид, че по-скоро не си струва (поне аз доколкото рзбрах), но нейсе, важното е теб да те кефи. Като я взимаш обаче заведи с тебе някой, който повече разбира, та да я огледа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днеска си взех китарата от Плевен от на Икономов магазина (един плюс за тях от мен). Сега ми трябва усилвател.. не намерих български цени за тези дето има тука - Behringer, Crate и някакъв lineX (или нещо такова почваше с L и завършваше на X). Ако може да ми препоръчате някой от тези (15-20w) и да ми кажете ориентири за цени да знам дали да ходя пак до Плевен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добре.. 2-ри опит - ще бъда този път малко по-конкретен.

В момента се колебая между 2 усилвателя - Line6 Spider 3, Marshall mg 15 cd. И 2-та са 15W, 250лв (+- 10лв). Колебая се, защото като цяло на външен вид и Line6-а е доста докаран светка туй унуй много футуристично :) и има 6-7 ефекта (или май повече не му разбирам). А маршала има само хол и дисторжън (поправете ме ако греша), но маршала май има доста по-голяма слава като име (а и на мен тези 2-та ефекта за сега са ми предостатъчни). Та някой, ако може да сподели мнение и да ми каже дали може да се добавят ефекти към маршала с разните там педали (не му разбирам мн мн още), един ми каза че на неговия не може.. та това е общо взето за сега..

Редактирано от stef_lp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега ский. Маршала има само чист канал и драйв,поне този модел. Ефектите може да добавиш на всяко комбо. Всеки ефект си има ин и аут изход,в ин вкарваш китрата от аут изхода излиза сигналът към кубето. Може да погледнеш снимки в раздел фукня. Всичко влиза в чистия канал на кубето. Та който ти е казал,че не можеш да добавяш ефекти някак ми се струва,че те е излъгал.

 

Лайн 6-цата е моделинг комбо и ефектите са вградени в него,а не ги настъпваш. Като начинаещ може би спайдера ще ти е по-подходящ от гледна точка на това да научиш нещо за ефектите-подредба,звук,начин на ползване. Другият вариант е да вземеш маршала и да си купиш ефекти/процесор след време. Аз започнах с маршала и след година и нещо се сдобих с процесор.

 

Дъ чойз из иорс. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих избрал Line6.

И все пак вече имаш китара,иди и ги пробвай и двете.

Марката изобщо да не те залъгва.Тоя Маршал няма нищо общо с усилвателите заради които марката има тази слава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз също бих те посъветвал да изпробваш всичко на което си се спрял като кубета.

НО...един приятел си взе LINE6 Spider III 15w. Това чудо поседя няколко дни у нас, да го пробвам и ще ти кажа моите впечатления. Като сила на звука е доста внушителен. Сравних го със същия клас Park и Marshall. Просто ги пусках един по един с една и съща китара, без никакви ефекти. Спайдъра отнесе всички. Но хубавото беше само дотук. От ефектите можеш да ползваш само два едновременно. Един модулационен и един от времевите (ако така се наричат ехото, дилея и ривърба). На всичкото отгоре звучат супер измислено и някак...абе като евтин синтезайзър. Плоско и електронно. И най-голямата измишльотина за финал...когато превключваш от чистия на драйв канала или обратното, винаго по подразбиране се включва и един от дилеите, което, трябва да признаеш е малко дразнещо. Тази "функция", се блокира временно, ако едновременно с включването на ампа, задържиш еди колко си секунди, еди кое си копче. но това работи само до следващото включване на спайдърчето. Абе лично на мен ми е малко странен този усилвател. Може би идеята му е да те запознане с видовете ефекти и след това да го смениш с друг и примерно да вземеш процесор. Но тая схема май бачка трудно в БГ реалността. Изборът наистина е твой, аз само споделих впечатления. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.