niki123bg Отговорено Октомври 23, 2005 Автор Отговорено Октомври 23, 2005 (Редактирано) Аууу, мноо яко е станАло!Боята може и да ти изглежда изсъхнала, ама ти не я пипай поне още 48 часа. Гледам, май и рогчетата нещо си заоблял. Или само така ми се струва? Смятам да изчакам до довечера, да я пръсна още веднъж (трета ръка) и после да я оставя да съхне поне 1 - 2 дни преди да се заема с лака. След първото пръскане я оставих за около едно денонощие да съхне. Рогчетата си бяха така - невероятно, но факт - Designed By Puldin Трябва ли да шлайфам боята преди да пръсна с лака, и колко ръце лак да ударя? Редактирано Октомври 23, 2005 от niki123bg Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 1, 2005 Отговорено Ноември 1, 2005 Кво стана с Пълдина? Свириш ли на него вече? Дай снимки де. Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 5, 2005 Автор Отговорено Ноември 5, 2005 Кво стана с Пълдина?Свириш ли на него вече? Дай снимки де. Днес приключих с боята, смятам утре (тоест днес) да започна с лака. Почвам да изпитвам нетърпение да го сглобя отново, но ... както се казваше "трай бабо за хубост..." Ще го щракна в текущото му състояние преди да започна да се занимавам с лака. Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 6, 2005 Отговорено Ноември 6, 2005 Ще го щракна в текущото му състояние преди да започна да се занимавам с лака. Бравос! Ще стане готино упътване за дялане на стари талпи. Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 7, 2005 Автор Отговорено Ноември 7, 2005 Накрая ще подберем от снимките и ще направим едно обобщение Ето малко от вчера: Не се сдържах и реших да видя как би изглеждала като приключа Това си беше полезно упражнение, защото ме мотивира да я приключвам по-скоро - кефи ме как се получава Сега следва шлайфане на боята (вчера ме мързеше като за 3 световни, може би ще се пробвам днес) и след това ще пръскам с лак. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 9, 2005 Отговорено Ноември 9, 2005 Бая тарикатлъ е станало ! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 17, 2005 Отговорено Ноември 17, 2005 Сега остава само да я лакираш, да я дадеш на pacman да и смени прагове/да я сетъпне и да ти направя някакви читави адаптери, и ще чупи гипса. Цитирай
niki123bg Отговорено Декември 5, 2005 Автор Отговорено Декември 5, 2005 Последни новини от тази събота. Пръсках с лак и съм много нещастен За разлика от боята не покрива толкова добре и вероятно заради това се престарах в пръскането. Цялата стана в капки и стичания... идва ми да се самоубия Ще изчакам да да изсъхне добре и май ще свалям лака до боя. После само боя - никакви безцветни лакове. Цитирай
pacman Отговорено Декември 5, 2005 Отговорено Декември 5, 2005 идва ми да се самоубия Познато- що се отнася до лакирането моят бас го лакирах 4 пъти докато стана, както го исках Ако капките не са много едри, пробвай с блокче и средно фина водна шкурка да изгладиш положението. После с по-фина- до 1500 и накрая с полир паста - аз преди няколко седмици пробвах Ma Fra Delux- много добър резултат А и е сравнително евтина- с една кутийка за 6 лв. ще полираш 10-15 китари Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 2, 2006 Отговорено Март 2, 2006 (Редактирано) Какво стана с таз китара бе Ники, завърши ли я? Редактирано Март 2, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
niki123bg Отговорено Март 2, 2006 Автор Отговорено Март 2, 2006 Седи си с грозните стичания и наслагвания на лака. Грозна картинка Мисля да шлайфам докато напълно махна безцветният лак и да я пръсна само с цветният лак, той има доста добър гланц, не знам защо реших че ще стане още по-яко ако я пръсна с този глупав лак и само я развалих. За съжаление нямам абсолютно никакво време да се занимавам с това Иначе ми се освободиха 2 адаптера от Yamaha-та и мисля да ги сложа, но първо смятам да я пробвам с оригиналните адаптери. Цитирай
niki123bg Отговорено Март 2, 2006 Автор Отговорено Март 2, 2006 Ами този който ползвах явно не е особено подходящ. Лошото е, че е в мазата и не мога да погледна в момента точно какъв беше. Просто е по-гъст (дано жената да не зяпа, че ще ме обвини в ламерски изказвания) и някак си ме караше да си мисля, че трябва да пръскам по-обилно и резултатът е меко казано отчайващ. Мисля си, че безцветната версия на червената боя (то всъщност си е пак лак) е доста по-добър вариант от този лак. Цитирай
niki123bg Отговорено Март 6, 2006 Автор Отговорено Март 6, 2006 Вчера ми се изчерпа търпението и реших да завърша този проект. Няколко години са си доста време и почвам да осъзнавам, че ако продължа да протакам и не се преборя с перфекционизма си, никога няма да успея да го завърша. Затова направих следното - шлайфах стичанията по лака, после с финна шкурка загладих и най-накрая се опитах да полирам боята с полир паста за кола. Сглобих китарата, сложих и нови струни и се изкефих на резултата После като се замислих колко отдавна можеше да съм я сглобил и да и се кефя на тази китара (не съм свирил на нея от няколко години). Но нали "трябва да е идеална, боята трябва да е със страшно готин гланц, трябва... и т.н трябва.". Този път реших да подходя към проблема с итеративна методология. Това което завърших вчера е версия 2 на "Пълна промяна" . Преди доста години имаше и друг тунинг, който ще броя за версия 1. След време смятам да я разглобя пак, да изшлайфам до грунд/дърво и ще я боядисам отново и така ще се роди версия 3 Ревижън хистори Версия 2 (2003 - 2006 година): Променена форма на главата на грифа Сменен основен цвят - от тъмно кафяво в червено Сменени ключове - обикновенните ключове с пластмасови врътки са заменени с капсулирани, маслени ключове на фирмата JSH Сменено копче на волюм контрола - стандартното за Пълдин черно пластмасово е сменено с никелирано такова Сменени закачалки за колан Сменен волюм потенциметър - от 100 кОм на 500 кОм (възможно е оригиналният да не е бил 100 кОм, защото преди доста годинки модвах напълно електрониката) Сменени адаптери - от Puldin Standart на Yamaha Ceramic Humbuckers (bridge and neck) Версия 1 (1993 година): Изтънен гриф - тогава майстора го мързеше и не искаше го шлайфа целият или поне както той заяви - да не разваляме хубавият цвят и гланц (който ужасно приличаше на полиран гардероб) и затова го изтънява откъм фингърборда. Променен профил на фингърборда - беше направен да е заоблен както са повечето нормални китари. Оригинално този Пълдин (предполагам всички са били така от тази серия) е с абсолютно равен фингър борд. Смяна на прагчетата. Оригиналните бяха някаква неземна смрад. Пълна промяна в електрониката. От два волюм контрола и тон контрол останаха само един волюм контрол. Добавих ключ с 2 позиции за превключване между преден и заден адаптер и китарката доста по-лесна за употреба и с далеч по-силен сигнал на изхода. Пълно екраниране на отсека с потенциометрите и изходната букса - използвах медно фолирани текстолитови платки. Списък с желания за следващите версии Допълнително изтъняване на грифа (този път не от към фингърборда ) Смяна на прагчетата Пребоядисване с по-добър гланцов ефект Смяна на всички винтове с нови такива Смяна на бриджа с някакъв по-готин и по-лъскав В момента този пълдин е с невероятно ниски струни и е доста приятен за свирене. Звукът с адаптерите на Ямаха определено няма нищо общо с оригиналните. Довечера може да запиша някой семпъл ако ми остане време. Ето и малко снимки: Цитирай
Recommended Posts