Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
Аууу, мноо яко е станАло!

Боята може и да ти изглежда изсъхнала, ама ти не я пипай поне още 48 часа.

Гледам, май и рогчетата нещо си заоблял. Или само така ми се струва?

Смятам да изчакам до довечера, да я пръсна още веднъж (трета ръка) и после да я оставя да съхне поне 1 - 2 дни преди да се заема с лака. След първото пръскане я оставих за около едно денонощие да съхне.

Рогчетата си бяха така - невероятно, но факт - Designed By Puldin :D

Трябва ли да шлайфам боята преди да пръсна с лака, и колко ръце лак да ударя?

Редактирано от niki123bg
  • 2 weeks later...
  • Отговори 88
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено
Кво стана с Пълдина?

Свириш ли на него вече?

Дай снимки де. ;)

Днес приключих с боята, смятам утре (тоест днес) да започна с лака. Почвам да изпитвам нетърпение да го сглобя отново, но ... както се казваше "трай бабо за хубост..." :D

Ще го щракна в текущото му състояние преди да започна да се занимавам с лака.

Отговорено
Ще го щракна в текущото му състояние преди да започна да се занимавам с лака.

Бравос! :D

Ще стане готино упътване за дялане на стари талпи.

Отговорено

Накрая ще подберем от снимките и ще направим едно обобщение :)

Ето малко от вчера:

puldin24.jpg

puldin25.jpg

puldin26.jpg

Не се сдържах и реших да видя как би изглеждала като приключа ;)

puldin27.jpg

puldin28.jpg

puldin29.jpg

puldin30.jpg

puldin31.jpg

Това си беше полезно упражнение, защото ме мотивира да я приключвам по-скоро - кефи ме как се получава ;)

Сега следва шлайфане на боята (вчера ме мързеше като за 3 световни, може би ще се пробвам днес) и след това ще пръскам с лак.

• 3 weeks later...
Отговорено

Последни новини от тази събота. Пръсках с лак и съм много нещастен :) За разлика от боята не покрива толкова добре и вероятно заради това се престарах в пръскането. Цялата стана в капки и стичания... идва ми да се самоубия :)

Ще изчакам да да изсъхне добре и май ще свалям лака до боя. После само боя - никакви безцветни лакове.

Отговорено
идва ми да се самоубия :)

Познато- що се отнася до лакирането :) моят бас го лакирах 4 пъти докато стана, както го исках :) Ако капките не са много едри, пробвай с блокче и средно фина водна шкурка да изгладиш положението. После с по-фина- до 1500 и накрая с полир паста - аз преди няколко седмици пробвах Ma Fra Delux- много добър резултат :) А и е сравнително евтина- с една кутийка за 6 лв. ще полираш 10-15 китари :)

• 2 months later...
Отговорено

Седи си с грозните стичания и наслагвания на лака. Грозна картинка ;)

Мисля да шлайфам докато напълно махна безцветният лак и да я пръсна само с цветният лак, той има доста добър гланц, не знам защо реших че ще стане още по-яко ако я пръсна с този глупав лак и само я развалих.

За съжаление нямам абсолютно никакво време да се занимавам с това ;)

Иначе ми се освободиха 2 адаптера от Yamaha-та и мисля да ги сложа, но първо смятам да я пробвам с оригиналните адаптери.

Отговорено

Ами този който ползвах явно не е особено подходящ. Лошото е, че е в мазата и не мога да погледна в момента точно какъв беше. Просто е по-гъст (дано жената да не зяпа, че ще ме обвини в ламерски изказвания) и някак си ме караше да си мисля, че трябва да пръскам по-обилно и резултатът е меко казано отчайващ.

Мисля си, че безцветната версия на червената боя (то всъщност си е пак лак) е доста по-добър вариант от този лак.

Отговорено

Вчера ми се изчерпа търпението и реших да завърша този проект. Няколко години са си доста време и почвам да осъзнавам, че ако продължа да протакам и не се преборя с перфекционизма си, никога няма да успея да го завърша.

Затова направих следното - шлайфах стичанията по лака, после с финна шкурка загладих и най-накрая се опитах да полирам боята с полир паста за кола. Сглобих китарата, сложих и нови струни и се изкефих на резултата :D

После като се замислих колко отдавна можеше да съм я сглобил и да и се кефя на тази китара (не съм свирил на нея от няколко години). Но нали "трябва да е идеална, боята трябва да е със страшно готин гланц, трябва... и т.н трябва.". Този път реших да подходя към проблема с итеративна методология. Това което завърших вчера е версия 2 на "Пълна промяна" ;). Преди доста години имаше и друг тунинг, който ще броя за версия 1. След време смятам да я разглобя пак, да изшлайфам до грунд/дърво и ще я боядисам отново и така ще се роди версия 3 :)

Ревижън хистори :)

Версия 2 (2003 - 2006 година):

• Променена форма на главата на грифа
  • Сменен основен цвят - от тъмно кафяво в червено
  • Сменени ключове - обикновенните ключове с пластмасови врътки са заменени с капсулирани, маслени ключове на фирмата JSH
  • Сменено копче на волюм контрола - стандартното за Пълдин черно пластмасово е сменено с никелирано такова
  • Сменени закачалки за колан
  • Сменен волюм потенциметър - от 100 кОм на 500 кОм (възможно е оригиналният да не е бил 100 кОм, защото преди доста годинки модвах напълно електрониката)
  • Сменени адаптери - от Puldin Standart на Yamaha Ceramic Humbuckers (bridge and neck)

Версия 1 (1993 година):

• Изтънен гриф - тогава майстора го мързеше и не искаше го шлайфа целият или поне както той заяви - да не разваляме хубавият цвят и гланц (който ужасно приличаше на полиран гардероб) и затова го изтънява откъм фингърборда.
  • Променен профил на фингърборда - беше направен да е заоблен както са повечето нормални китари. Оригинално този Пълдин (предполагам всички са били така от тази серия) е с абсолютно равен фингър борд.
  • Смяна на прагчетата. Оригиналните бяха някаква неземна смрад.
  • Пълна промяна в електрониката. От два волюм контрола и тон контрол останаха само един волюм контрол. Добавих ключ с 2 позиции за превключване между преден и заден адаптер и китарката доста по-лесна за употреба и с далеч по-силен сигнал на изхода.
  • Пълно екраниране на отсека с потенциометрите и изходната букса - използвах медно фолирани текстолитови платки.

Списък с желания за следващите версии B)

• Допълнително изтъняване на грифа (този път не от към фингърборда :) )
  • Смяна на прагчетата
  • Пребоядисване с по-добър гланцов ефект
  • Смяна на всички винтове с нови такива
  • Смяна на бриджа с някакъв по-готин и по-лъскав :)

В момента този пълдин е с невероятно ниски струни и е доста приятен за свирене. Звукът с адаптерите на Ямаха определено няма нищо общо с оригиналните. Довечера може да запиша някой семпъл ако ми остане време.

Ето и малко снимки:

puldin32.jpg

puldin33.jpg

puldin34.jpg

puldin35.jpg

puldin36.jpg

puldin37.jpg

puldin38.jpg