niki123bg Публикувано Октомври 9, 2005 Публикувано Октомври 9, 2005 (Редактирано) Такааа ... предлагам да не оставаме по-назад и да се хванем да разкрасим Puldin-ите си. Това е един проект, който започнах преди :think: може би 3 години. Работното заглавие е "Ще те праим да приличаш на китара еййй...". Засега сме до под кривата круша, но и това е нещо. Поствам малко снимки от процеса: 1) Все още почти цяла 2) Така изглежда леко поразглобена отзаде. Както се вижда има предостатъчно работа по шкуренето на грифа. Това е един от малкото моменти в които завиждам на другарчетата с Кремони-те 3) Тук грифът все още прилича на себе си (тоест на Фендер) 4) Лека преработка на формата на главата, направо задължителна за Puldin: Следва боядисване и лакиране, което се надявам да се случи утре вечер. След това ще се поправя малко тялото на китарата (има едни много гадни пукнатини точно където се слага грифа), китаване и боядисване. Ще пускам снимки като (ако) постигна някакъв напредък. Айде... хващайте Puldin-ите и шкурките пс. Един много важен момент от реставрацията. Намирате някоя изветряла кока-кола, сипвате в една чаена чаша достатъчно от скъпоценната течност и изсипвате всички ръждясали болчета и метални елементи. На следващата сутрин си ги намирате като нови без следи от ръжда. Редактирано Октомври 9, 2005 от niki123bg Цитирай
Icarus Отговорено Октомври 9, 2005 Отговорено Октомври 9, 2005 Хвала на таквиз люде Успех в начинанието, дотук изглежда добре Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 Хеви метал! Ма то тоз Пълдин по всичко изглежда, че е с ламиниран гриф!!! Не знаех, че в БГ се правят такива. Или може би греша и двете тъмни линии по продължение на грифа са просто жигосвания от пирограф Шегувам се. Мисля, че видях къде са ти сцепванията на тялото. Какво е дървото на тялото? Твърдо ли е или е good old чам? И в двата случая ще има много занимавка по оправянето на пукнатините, но по-добре талпата да е от твърдо дърво. Междудругото, фингърбордът от абанос ли е? Цитирай
RockoBG Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 Абе всички Пълдини ли се цепят на едно и също място...? Цитирай
npace Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 очаквайте в следващите 3-4 месеца "преработка на стар Behringer" Цитирай
bobalan Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 очаквайте в следващите 3-4 месеца "преработка на стар Behringer" м'че туй го има! Питай Никифена и Суитчд какво се прави когато фирмите Наудио, Берингер и Тек21 си подадат ръка Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 Стига, бе моя пълдин не се е сцепил ни най-малко около грифа. Цитирай
niki123bg Отговорено Октомври 10, 2005 Автор Отговорено Октомври 10, 2005 (Редактирано) Хеви метал! Ма то тоз Пълдин по всичко изглежда, че е с ламиниран гриф!!! Не знаех, че в БГ се правят такива. Или може би греша и двете тъмни линии по продължение на грифа са просто жигосвания от пирограф Шегувам се. Мисля, че видях къде са ти сцепванията на тялото. Какво е дървото на тялото? Твърдо ли е или е good old чам? И в двата случая ще има много занимавка по оправянето на пукнатините, но по-добре талпата да е от твърдо дърво. Междудругото, фингърбордът от абанос ли е? Ами не го знам кво е дръвцето, ще питам довечера жената, тя ги познава дърветата - за мен всички са еднакви (е някои ми изглеждат по-различно) Имам идея за цепнатините - ще пробия на няколко места и ще хвана с винтове за дърво сцепените части. Разбира се ще направя фрезенг и винтовете ще са по-навътре. После ги китвам, боядисвам и няма да си личи, че "спортиста ходи с пирон в коляното" Фингърборда е от някакво доста тъмно дръвце. Пича дето ми сменя прагчетата преди сто милиона години го боядиса с някаква черна боя, но се получи доста добре. Охх, забравих най-важното - да питам с каква боя да пръсна тялото. Купих си спрейове със някаква синтетична боя. Трябва ли да е акрилна? После трябва ли да се пръсне с лак допълнилно? Също така за задната част на грифа - добре ли става със спрей акрилен лак. Имам един полиуретанов, но нямам с какво да го пръсна, а с валяк ще стане доста зле. Редактирано Октомври 10, 2005 от niki123bg Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 Имам идея за цепнатините - ще пробия на няколко места и ще хвана с винтове за дърво сцепените части. Разбира се ще направя фрезенг и винтовете ще са по-навътре. После ги китвам, боядисвам и няма да си личи, че "спортиста ходи с пирон в коляното" По въпроса с цепнатините: аз по същия начин си направих роговете на главата на Кремоната. беше ме страх, че лепилото няма да е достатъчно здраво (в последствие разбрах, че това не е вярно) и реших да сложа и видии, с фрезенк за главите им, като после покрих дупките с кит. Ето го и моя план за главата: За другите неща те съветвам да говориш с хора, които са ползвали този или онзи спрей. За лакирането и/или боядисването на обратната страна на грифа има цели теорри дали трябва да се прави въобще, защото лаковото покритие забавя движението на ръката и прави грифа по-бавен. Много известни китаристи си поръчват китарите без каквото и да било покритие на обратната страна на грифа, и го мажат само с консервиращи масла. Цитирай
Spaz Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 aS притежавам стар Пълдин - кух, дванайсеструнен. :green: Цитирай
pacman Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 Мда, това с ламинираните грифове е специалитет на Пълдин/орфей, мисля че и 'зебрите' са така. Даже съм виждал грифове, в които 'светлият' ламинат май е ясен А фингърбордите всъщност са байцнати, не знам от клен ли са, или бук, но принципно не са черни (поне тези, които съм виждал) :think: Цитирай
niki123bg Отговорено Октомври 10, 2005 Автор Отговорено Октомври 10, 2005 Ако не се лакира, с какво се обработва. Т.е. с доброто старо лимоново масло или с нещо друго? Цитирай
pacman Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 Грифът ли? Може с тунгово- някой беше споменал, че се продава в магазините за художнически материали. И все пак аз бих сложил един тънък слой лак. За да е матова повърхността- леко с шкурка 500, за да не 'лепне' ръката :read: Цитирай
niki123bg Отговорено Октомври 10, 2005 Автор Отговорено Октомври 10, 2005 Мдам, и аз си мисля да го лакирам все пак. Кажете за тея спрейове - има ли значение каква е боята и трябва ли/става ли по-добре ако накрая се пръсне със лак върху боята? Цитирай
pacman Отговорено Октомври 10, 2005 Отговорено Октомври 10, 2005 Акрилната боя/лак дава добри резултати. Става въпрос за спрейчетата- Dupli Color Rally lacquer, Happy Color acrylic и т.н. Всъщност то си е лак, независимо дали е цветен или прозрачен Цитирай
Recommended Posts