Jump to content
Българският форум за музиканти

фусчета, мусчета


Recommended Posts

да спретнем малка и приятна тема за фус чиниите, в часност "мелез" от две различни като модел или марки чинии. някой да е пробвал нещо такова, доволни? недоволни? а пробвали ли сте да обърнете фус чинните обратно, или да пробвате с два горни или два долни капака от различни серии или марки ? доволни ? недоволни ? при мен не са се появявали кой знае колко броя фусове , веднъж бях експерементирала само да обърна капаците на иначе не толкова скъпият ми ( но най-качествен досега) фус 14" Zildjian ZXT Solid HiHat, особена разлика се усеща само в свито положение на капаците, звученето се "влоши" и някак си контролът и усещането върху палката също, или аз така си въобразявам .. пробвах да комбинирам и с Аматски капаци, положението беше трагично (заради аматските най вече), а пробвала съм и само с аматски - след това исках да отида до железарията да ги продам

Редактирано от AccesS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Alchemy/regular/13-долният го слагам отгоре

 

ми значи тоя фус по този начин просто ме разбива(а и всички наоколо :beer: ):

-отворен=много шум (жужня) :cheers:

-затворен=много фокусиран звук

 

Как го открих... фабрично самите чинели не са много еднакви в диаметър(горният е по-малък за да се чува повече при свирене с крак) и това води до изяждане на палките за 1 седмица без значение колко струват и каква марка са(достатъчно е да са дървени) ами мен това ме побъркваше :singer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като стана дума за комбинации, най-световно известният пример е прословутата 13" K/Z комбинация на Zildjian, известна на всички ви от непогрешимия звук на Картър Бюфорд. Легендата гласи, че някой незнаен експериментатор преди време пробвал да вземе два капака от K и Z (Z като по-дебел отдолу) и комбинацията била толкова успешна, че думата тръгнала и скоро Zildjian били заринати с толкова много поръчки, че започнали да продават този комплект официално. Интересното е, че същата комбинация в 14" размер обаче не дава толкова добри резултати и не е толкова популярна.

 

Относно обръщащи се фусове, сигничър моделът на Дейвид Гарибалди (Tower Of Power, един от най-добрите фънк барабанисти на всички времена) Sabian Jam Master hihat специално е замислен да може да се разменят местата на двата капака според това какъв звук търсиш.

 

Иначе аз досега не съм успявал да постигна прилични резултати с експерименти на тема фус - 302тата са еднакви, така че колкото и да се обръщат не стават; комбинацията от горен капак Sabian Pro Fusion Hats 13" отдолу и долен Istanbul не помня какъв отгоре не ме изкефи; двата истински фуса, с които съм свирил (13" Zildjian Z от старите и сегашният ми 13" Sabian Pro Fusion), са толкова завършени, че и през ум не ми е минавало да ги разделям. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

302 не са съвсем еднакви-аз знам щото съм ги ползвал за крешове(а некой се изсмял а съм го ебал!)и вадят различен тон:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

смейте се на бедния колега , смейте се , ама вече имам стейдж къстъм , ше ви догоня и по чинели :twisted: и тогава ше има МУАХАХАХАХА!!!!абе наскоро чух един истанбул мехмет и мноо ме накефи-точно квот искам,малко атака,много дарк и не много висок тон..иначе съм издевателствал над фуса на YtseJam кат съм го обръщал и боооой по дупките!!! :twisted: :twisted: добре звучеше де....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отвратително звучи с дупчения долен капак отгоре.

Признавам, че не познавам марката, но да не би да става дума за онази тринайска, с която бичи Вини Епис с четири дупки на долния чинел, разположени като на зарче за табла?

А иначе, по темата на Галето... Смея да твърдя, че свиря с единствен по рода си комплект чинели за фус (мус :) ) не само у нас, но и в света(!), дело на двама майстори от фабриката на Zildjian K Istambul (подписите им се виждат от вътрешната страна на чинелите), които са с размер 11"... С този комплект чинели съм от 1988 и за нищо на света не бих се разделил с тях. Звука е уникален, но за несвикнали хора са трудни за ползване, поради малкия си размер - просто не могат да ги уцелят. :) Двата чинела са правени на ръка, по размер са еднакви, но се различават както по външен вид (цвят, наковаване, струговане), така и по звук. По-ниския съм сложил отдолу след като пробвах и двата варианта. Не бива да се предполага, че заради малкия си размер фуса звучи "лековато" или "ефирно". Няма такова нещо. И двата чинела са масивно изработени и общото им тегло е доста голямо, звука е много наситен и мощен с красив и богат цвят. Ценното е, че има невероятна пъргавина, не "маже" при отваряне и акцентуването на шестнадесетини е рязко и отсечено, без никакви остатъчни отшумявания. А за хулиганско полуотворено рокаджийско забиване си е на 6... по петстепенна скала на оценяване. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Признавам, че не познавам марката, но да не би да става дума за онази тринайска, с която бичи Вини Епис с четири дупки на долния чинел, разположени като на зарче за табла?

Само две са.

 

PRO%20FUSION%20HATS.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато Дейв Уекл свиреше на ZILDJIAN изплозваше най различни комбинации за фус чинели освен така популярните K/Z .Примерно фусовете с които е записан "Synergy" са два,като единият е направен от два еднакви горни чинела от K Custom hats 13'' а за десния фус същия модел чинел само че 14'' е сложил като долен а върху него е сложил A Custom Crash 14''

Редактирано от darmonko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и от мен!Наистина Dave Weckl през '80-те за първи път изполва смесено фусове от K/Z комбинация,която се нарича "Cross-matching"!Всеки барабанист знае че Zildjian-New Beat and K/Z Combination,са най-популярните и на-много продавани "cross-matching" Hi-Hats в света!Новите "Mastersound" Hi-Hats на Zildjian са още по-детайлни във всяко отношение!Но НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КАКЪВ СТИЛ НА СВИРЕН ИЗПОЛЗВА И КАКВА МУЗИКА ПИЩЕ ТОЙ!!!Затова ще напиша нещо,което би ви обърнало внимание(от ежегодното издание на Z-Time Magazine,издавано от дъщерята-Craigie Zildjian!)

 

".....Because of the original design of the Masterclass Hi-Hats,crossmatching the bottom cymbal of a Mastersound and the top cymbal of the Zildjian Hihats you already own will add presence,body and noticeably brighter and more pronounced "chick" to your HiHats!

For instance,Steve Smith uses a K Custom Dark HiHat Top with an A Zildjian Mastersound bottom!

There is,however,no guarantee that cross-matching will work with every configuration.You should be careful to give it a test run in the store before you make a purchase......"

 

Всички производители на чинели продават така наречените "matched-set"(подбрани еднакво по звук и обертонове комплекти)Така че,все пак съветите дори и на самите собственици са....да не се смесват какви да е чинели,ако не ви харесват...пробвайте,разменяйте горни с долни...никой не знае дали долен "Аmati" и горен "Zildjian"(или обратното) не е точно това,което търси някой от вас и ако това е звука,който търсите-купете си ги!Но все пак имайте впредвид,че еднофирмените чинели се правят от сплави,който да имат общ обертон или хармонически да са еднакви.Именно поради тази причина трудно се намират "Хубаво" звучащи чинели от различни фирми в една комбинация!(Това всеки може да си го направи-не е погрешно....но ще му е необходимо доста време в някой Голям Западен Магазин със почти всики модели и размери,за да си ги изпробва....и то върху точния модел барабани,които той ще използва и музиката,която ще свири!Само тогава,би могъл да "чуе" Комплекта Си!Защото барабаните са КОМПЛЕКТ от различни по големина и фукционалност(имам впредвид позлването на ръце,педали,машинки и т.н.)инструменти!И всеки комплект е личен като звук за всеки от вас!Защото всеки различно вади тон от тях!Именно затова чинелите биха могали да придадат на комплекта цялостност и съзвучие или да го съсипят-дори и да са от скъп модел!И после един мой съвет.....не слагайте по-големи чинели от размерите на барабаните ви(за не запознатите)....Не може "fusion" модел с 20" Bassdrum и 8",10"12" 14" toms да "звукнат" с 18"20" или 22" Метъл или Рок чинели...по-добе биха зазвучали като комплект с 8"10" Splash's,12" 14" 16" Crashes & 18"(20"Ride-China)т.е. около големините на томовете и до касата!Същото е и с фус-овете,на такъв комплект му отива до 13" HiHat-Medium/MediumThin и не много агресивен,с по-малко брилянс(поради по-високите настройки на томовете и касите)не би му отивал "Heavy",Hard Top & Thin Bottom(хард-рок или метъл фус)Тогава има нужда от 22/24" инчова каса,има нужда от 20" Crash,22" Ride & China,твърди-двойно пластови кожи и по-ниска настройка!А именно според стила,който свирите-барабаните,които ползвате сами си искат чинелите и фусовете за да се "облекат" в тях!А и .......ако свирите на живо-само с по-големи чинели и барабани,за студио и малък комплект и чинели вършат работа!Успех! :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааа,забравих да вметна....Dave Weckl вече свири със Sabian!E доколкото се показва по рекламите!А аз ползвам 13" Bosphorus" Hand Made Turkish HiHat!И съм много доволен от него!Между другото бях се свързал директно с изпълнителния директор на "Bosphorus" в Инстанбул и той ме покани на място,заедно да ми помогне в избор на чинели,като ми изпрати и цените им!Не знам дали някой знае,но когато единия от братята Zildjian избягва в Америка със технологията и започва Машинното производство там-другия остава в Турция и продължава Ръчната традиция!И това е "Bosphorus"!(поне доколкото го пише в тяхната брошура)Хайде! :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13" Босфорус държи първенството за един от най-безхарактерните фусове, с които съм свирил някога. Имаше едно такова в M&D и освен, че се строши за отрицателно време, звукът му наистина беше просто никакъв. :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13" Босфорус държи първенството за един от най-безхарактерните фусове, с които съм свирил някога. Имаше едно такова в M&D и освен, че се строши за отрицателно време, звукът му наистина беше просто никакъв. :)

Разбира се...надявам се да е така...но при ръчната изработка съществува момента всеки да е доста различен от останалите...може би аз съм попаднал на единствения хубав!!!Пак зависи и от серията му!Те имат 4 серии-"Ferite"-s 6 разновидности на HiHats,"Master" с 8 вида,"Traditional" и "Signature" като във всяка серия можеш да си правиш избора на Top и Bottom HiHat...oт Light/Medium/Heavy/Medium-Heavy/Heavy Rock и Extra Heavy!!!И моя са го млатили с "клечки за зъби" и с "тояги"!Дори няма леко изкривяване!Колкото до звука му....мога да ти пратя запис на комплекта си за да го чуеш!!!А иначе може и да видиш koй свири с такива,ако изпитваш интерес разбира се...Ето:

 

http://www.bosphoruscymbals.com/artist.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.