vlex Публикувано Март 13, 2009 Публикувано Март 13, 2009 Здраво. Някой може ли да ме светне какво е ъгловото отклонение на ТОМ бриджовете? Става въпрос за ъгъла спрямо напречната централна ос на бриджа и оста на симетрия на китарата (от върха на грифа до дъното на тялото или съответно нейния перпендикуляр - няма значение) Вероятно варира и зависи от китара до китара, от марка до марка, от модел до модел, от мензура до мензура, но от друга страна сетъпът е лесен при том-а, така че някакво стандартно решение ме устройва. Случаят при мен е стандартен 52мм-ов том за стандартна 24' 3/4" (629мм) гибсънска мензура. Поздрави, Влад Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 (Редактирано) Хм, винаги ми се е виждал монтиран паралелно на прагчетата(ако за този ъгъл питаш), но може и да греша. Най-добре разгледай чертежи на LP из нетя. Редактирано Март 13, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
chlen Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Не е паралелно, има лек ъгъл така, че по-басовите струни да са с по-голяма дължина, но незнам колко е, а и ще ми е трудно да го измеря точно. Най-добре да се види на чертеж. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 (Редактирано) Eто ти един ориентировъчен отговор(в инчове): http://music-electronics-forum.com/showthread.php?t=9005 Има си даже и готин калкулатор надолу в мненията!!! Цък - Калкулатор! Редактирано Март 13, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
vlex Отговорено Март 13, 2009 Автор Отговорено Март 13, 2009 Проблем със скалата и мензурата нямам. Намерих си отговора, мерси все пак http://www.warmoth.com/hardware/bridges/pd...dge_Diagram.pdf Поздрави, Влад Цитирай
HRS Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 В линка на Евтим се съдържа отговора на въпроса ти, а именно: "I've never measured the angle of the Tune-O-Matic, but as a general rule, the nut-to-saddle (at center saddle travel) should be scale + 1/8" for the treble side and scale + 1/4" for the bass side. This has never failed me, and allows for proper intonation and the widest latitude of adjustment." По-важно от ъгъла е това, че разстоянието от нъта до бриджа не е само дължината на мензурата, а е мензурата + 3,175мм при първа струна и съответно мензурата + 6,35мм при шеста. Така принципно трябва да се разположи бриджа. Но моят съвет е да сглобиш китарата преди да си пробил отворите за бриджа, да сложиш струни и да подложиш някое трупче под бриджа, като самия бридж го местиш по дължина на струните, докато се открие правилното му място. Демек мястото което ще ти позволи най-добра настройка на интонацията. Това ти го казвам като човек, който се е сблъскал с този проблем, защото просто тогава не знаех тази съществена подробност за допълнителното разстояние. После почти напълно реших проблема, но коства нерви и време Успех Цитирай
vlex Отговорено Март 13, 2009 Автор Отговорено Март 13, 2009 Аз си поговорих с Пако (pacman) и помислихме отчасти заедно, отчасти поединично по въпроса и резултатът са няколко заключения, сред които и точно това, че трябва да се остави около 1-1.5мм луфт за скъсяване на мензурата при първа струна. Повече просто не мога да оставя поради простата причина, че бриджът ми не е gotoh или някоя друга прехвалена марка, ами смотан ефтинджос от и-бей с общ ход на седлата малко по-малко от 5мм. Просто не съм писал всичко това в горното мнение. Пък и няма причина за тревога - ще ги мисля нещата още няколко пъти + още веднъж като седна да маркирам вече центровете на дупките и да умувам кога, как, къде, защо и колко да се дупчи Мерси все пак за акъла - никога не е излишен. Поздрави, Влад Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Проблем със скалата и мензурата нямам. Намерих си отговора, мерси все пак Разгледай калкулатора малко по-внимателно и ще забележиш, че освен мензурата и местата на прагчетата, по-надолу той дава и информация именно за това, за което питаш(в зависимост от мензурата). Цитирай
vlex Отговорено Март 14, 2009 Автор Отговорено Март 14, 2009 Прав си, извинявай - аз стигах досега все до страт, теле и флойд и по-надолу се отказвах Поздрави, Влад Цитирай
Recommended Posts