Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет,

имам от 12 години една акустична Кремона със сантиментална стойност за мен. От 3-4 години стоеше в един шкаф без струни, преди това около 4-5 беше с метални струни (големи грешки, но кой да му обясни на хлапака).

сега на 1 праг височината на струните е 1.5мм, на 5 - 3мм, на 7 - 4мм, на 12 - 6мм.

Та възможно ли е да се коригира грифа по някакъв начин, защото сега ми е доста неудобна (електрическата ми китара на 12ти праг е 3мм)?

И каква ще е цената на евентуалния ремонт с рефрет. Може и на ЛС

От Асеновград съм, тъй че Пловдив ми е близко и удобно за лютиер.

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11038932

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11038933

Благодаря преварително

Ицо

Отговорено

Единственото решение, което ми идва на акъл е да се разлепи ф-борда, да се фрезова канал, за да се сложи тръс род, който да изправи нещата донякъде, а след като се оправи да се отпусне дотолкова, че да държи просто прав грифа, но е доста играчка...

Поздрави,

Влад

Отговорено

Те в заводите не слагат тръст роуди, щото не е нужно май на такъв тип китари. На мене обаче като ми е бил толкова акъла на времето...

Незнам нещо като изпилване на фрет-борда - да се отнеме малко то горната част, която е към главата на грифа?

Отговорено

Това също е вариант, но има други неща, които следват от тая интервенция - като начало струните влизат под определен ъгъл от ключовете през нъта и нататък към бриджа и промняната му е съвсем вероятно да се отрази на дъгата, която описват, а оттам и на интонациите на китарата. Дървото се подава на огъване, но или бавно и методично, или под действието на топлина, влага и константна сила. Твоят случай е първият и почти всяко друго решение би било само временно...

Поздрави,

Влад