iffo1024 Публикувано Март 8, 2009 Публикувано Март 8, 2009 Прочетох почти всички теми по тези въпроси из форума, а и в други форуми и сайтове, и останових че има доста противоречиви мнения. В крайна сметка имам няколко въпроса, на които не мога да намеря еднозначен отговор - смятам че отговорите им биха били полезни и на доста други хора. При всички въпроси акцента е върху ОГРАНИЧАВАНЕ на излизащия от помещението звук, а не за тоталното му елиминиране. 1. Това което ми е най-интересно е ефекта на бас-траповете и акустичните пана върху звукоизолацията. Според много хора, тези неща нямат звукоизолационни свойства. И все пак, щом поглъщат част от звуковите вълни (в един или друг спектър), това не онзачава ли, че като цяло излизащия от помещението звук е по-слаб? Или просто количеството погълнат звук е незначително? 2. Четох че при спиране на достатъчно от високите и средните, баса спирал да бъде възприеман от хората като дразнител (дори без да се прави нищо за неговото ограничаване) ... Някой може ли да потвърди, дали това е наистина така? 3. За частично ограничаване на излизащия от помещението звук, кое има по-голяма тежест - масата и обема на звукоизолацията (както при звукопоглъщането), ИЛИ размера на покрита с такъв маетриал площ в помещението? 4. Малко тъп въпрос, но.... Ефикасно ли е по-звукопроводимите части на едно помещение (пр. врати, тънки стени) да се изолират по-обилно; и обратното - дебелите бетонни стени, да се звукоизолират по-леко? 5. Има ли полза от гумени листи, за намаляване на излизащите ниски честоти, през по-тънки стени? 6. Спирането на влизащия/излизащия въздух, приблизително какъв процент от излизащия звук спира? Това ограничава ли излизането на някоя част от честотния спектър повече от друга? Целта на въпросите ми донякъде е да определя приоритети и пореднист на процедурите по звукоизолацията. Напълно съм наясно че "стая в стая" е универсално решение, но също така е скъпо и трудоемко. Често желания резултат е нещо по-скромно - просто малко да се намали излизащия звук. Благодаря предварително! Цитирай
patient Отговорено Март 8, 2009 Отговорено Март 8, 2009 1. Има два вида бастрапове - резониращи и порести. И двата се използват като средство за контрол върху резониращите честоти в ниския и среден регистър. Също както акустичните пана, те са по-скоро метод за контролиране спецификата на звучене вътре в самото помещение, отколкото за ограничаване на звука излизащ оттам. Повече можеш да прочетеш ТУК и ТУК 2. Аз не бих се наел с подобно твърдение. Така или иначе ниските честоти по-скоро се усещат от тялото, отколкото се чуват. Затова се прави стая в стаята - защото ниските честоти се предават по конструкцията, на високите им трябва само да минат през две-три различни среди с различна плътност за да се изолират. 3. Ами нито едното нито другото. Има значение материалът който се използва за звукоизолация да е с някаква нашабатена форма, а не да е плосък и да е порест, за да се постигне упоментаия в точка две ефект на преминаване на звуковите вълни през среди с различна плътност. Повече ТУК 4. Ъ-ъ-ъ тук нещо си в грешка. Дебелите бетонни стени не са по-малко звукопроводими от вратата или прозореца. Смея да твърдя, че бетонът е най-големия враг на звукоизолацията и не само. В днешно време по света измислят какви ли не видове бетонни смеси, а и разчупени конструкции, тъй като ниските честоти се предават по цялата бетонна конструкция. Погледни някое филмче за това как се строят стадиони и какво е най-голямото притеснение на инженерите и ще разбереш за какво говоря. При всички положения, независимо върху какво се поставя звукоизолацията трябва да се следват основните правила за звукоизолиране. 5. Има полза от всякакви демпващи материали, но дунапрена е по-добър от гумата, поради порестата си конструкция. Има гумени материали като тартана, например, които обаче са подходящи за подово покритие. 6. По-принцип това е най-трудния елемент в проектирането на едно студио. Хората вътре трябва все пак да дишат и е желателно да има някаква система за циркулация на въздуха. Обикновен отвор естествено, че ще нарушава целостта на звукоизолацията, но има решения за това, просто потърси по-задълбочено в нета как да направиш звукоизолиран отдушник. Стая в стая е не само универсално, а и необходимо решение. Не си мисли, че ако само налепиш няколко вида плоскости по стените и пода ще ти излезе по-евтино. Поставянето на изолационния материал на окачена конструкция, при всички положения е по-добро решение от поставянето му директно върху стената. Само трябва да спазваш едно основно правило - връзките между конструкцията и стените да са гъвкави. Там най-често се поставят демпфери, за да се ограничи предаването на вълните от конструкцията на стените. Цитирай
iffo1024 Отговорено Март 9, 2009 Автор Отговорено Март 9, 2009 (Редактирано) Мерси за отговорите и полезното инфо! Само едно-две пояснения, понеже конкретно в моя случай се налага само да смъкна няколко децибела: 1. и 5. ) Все пак пренебрежимо малък ли е убития звук от бастрапове и демпващи материали в помещението (пр. мека мебел, възглавници, завеси)? 6. С други думи, ако изолирам въздуха в помещението, това ще има ли осезаем ефект върху звукоизолацията? (при положение че все още няма приложени други звукоизолиращи способи) А днес прочетох още нещо интересно по въпроса - цялостната изолация доста се доближава като стойност до тази на най-слабо изолирания елемент в помещението. Примера беше с помещение което би трябвало да изолира до 55дб, но има прозорец чиято изолация е до 18дб; В крайна сметка цялостната изолция се оказва 25дб. Иначе при мен ситуацията е следната: свиря в подземен гараж 3м на 6м; двете дълги стени са тухлени, като едната е към другите гаражи, другата е към коридора; задната стена е бетон; отгоре има още едно ниво гаражи (над земята), а над тях няма нищо; вратата е почти пряко срещу входа за подземните гаражи; жилищен блок има от едната страна (успоредно на широката стена на гаража) на около 10м; от другите страни също има блокове но на по-голямо разсотяние. При тези условия мисля че най-сериозния источник на излизащ звук е двойната метлана врата на гаража. Разбрах че барабаните ми се чуват 'ясно' поне до 3-тия етаж, в стаите с изглед към гаражите - предполагам през прозорците се чува най-вече. Не свиря извън позволените часове и не вярвам звука да стига позволените 60дб, но все пак и не искам да преча особено на хората. Това което мисля да направя на първо време е да изолирам металната врата на гаража, като от вътрешната страна добавя слой от тежка каменна вата (50мм; 75кг/куб.м) и отгоре ПДЧ или гипсокартон (кое е по-добро?); ще направя вътрешна рамка от ПДЧ дъски около вратата, като те ще бъдат облепени с дебела гумена изолираща лента, така че като се затвори вратата, да се долепя плътно към вътрешната рамка. Пода вече е покрит със средно дебели килими и има една тежка завеса пред вратата. Мисля да сложа още подобни завеси, покрай другите стени, или да направя няколко бас-трапа и акустични пана. Но това ще е следващия етап, след изолирането на вратата. Редактирано Март 9, 2009 от iffo1024 Цитирай
capri Отговорено Март 11, 2009 Отговорено Март 11, 2009 Според мен ти трябва само добра звукоизолация, акустичното третиране не е нужно след като там само репетираш и целта е да не притесняваш съседите. Направи си рамка + минерална вата и мисля, че доста добре ще стане, но да определено вратата ти е най-големият проблем. Цитирай
iffo1024 Отговорено Март 11, 2009 Автор Отговорено Март 11, 2009 Мерси Другата седмица ще пиша какво е станало и какъв е ефекта. Цитирай
iffo1024 Отговорено Март 13, 2009 Автор Отговорено Март 13, 2009 Забравих да питам - кое е по-удачно за вътрешния панел на вратата - гипсокартон, ПДЧ плоскост (неламинирана) или нещо друго? Цитирай
patient Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Нещо друго - гипсокартонът и ПДЧ-то сами по себе си имат нисък коефициент на звукопоглъщане. Изобщо ПДЧ-то го избягвай за такава работа. За вратата най-добре намери някой стар дюшек или я занеси да ти я тапицират с дебел дунапрен. Не излиза много скъпо ако не искаш да слагаш кожа или някаква гъзарска дамаска. Цитирай
iffo1024 Отговорено Март 14, 2009 Автор Отговорено Март 14, 2009 Нещо друго - гипсокартонът и ПДЧ-то сами по себе си имат нисък коефициент на звукопоглъщане. Изобщо ПДЧ-то го избягвай за такава работа.За вратата най-добре намери някой стар дюшек или я занеси да ти я тапицират с дебел дунапрен. Не излиза много скъпо ако не искаш да слагаш кожа или някаква гъзарска дамаска. Мерси. Аз бях споменал по-горе в темата, че за вратата първо ще сложа пласт дебела каменна вата, а над нея ще има някакъв твърд слой (за него се чудех - гипсокартон или пдч). т.е. цялата конструкция ще бъде: метал (отвън) + вата + плоскост (отвътре) и гумена лента за оплътняване между метала и плоскостта, а също и по ръбовете към рамката на вратата, така че да не преминава въздух отникъде. Цитирай
patient Отговорено Март 14, 2009 Отговорено Март 14, 2009 Пак ти казвам - независимо че ще сложиш вата - ПДЧ-то и гипсокартона отразяват зверски. Ако оставиш вътрешната страна на вратата мека е по-добре. Ако искаш да я правиш хубава и затова си решил да я правиш гладка, то тогава намери някое дебело перде, което да дърпаш пред нея, след като я затвориш. А в крайна сметка за колко голямо помещение става дума и с какъв бюджет за материали разполагаш, защото има готови материали за целта, които могат да ти свършат работа. Цитирай
iffo1024 Отговорено Март 14, 2009 Автор Отговорено Март 14, 2009 Пак ти казвам - независимо че ще сложиш вата - ПДЧ-то и гипсокартона отразяват зверски. Ако оставиш вътрешната страна на вратата мека е по-добре. Ако искаш да я правиш хубава и затова си решил да я правиш гладка, то тогава намери някое дебело перде, което да дърпаш пред нея, след като я затвориш. А в крайна сметка за колко голямо помещение става дума и с какъв бюджет за материали разполагаш, защото има готови материали за целта, които могат да ти свършат работа. Бях останал с впечатление че трябва да има някакъв твърд слой в цялата конструкция, но явно не съм доразбрал. Също бих искал да има такъв пласт за да запазя конструкцията по-прибрана и да не се носят частици от ватата из въздуха. Може би фирбан? Иначе гаража е 6 на 3 метра, с височина 2.40м. Късата стена е бетон, дългите са тухлени, като едната е външна а другата е към съседния гараж. Откъм бюджет - средствата са ограничени, защото честно казано предпочитам да влагам в разширяване и подобряване на барабаните, отколкото в комфорта на съседите За цялостна звукоизолация и дума не може да става - по груби сметки излиза между 1200 и 1500лв за 'стая-в-стая', затова мисля да огранича само излизащия през вратата звук... пък баса да си върви по бетонните колони. Проверих как звучи отвън при затворена врата, и наистина пред вратата се чува в пъти по-силно отколкото отстрани и зад гаража. Цитирай
patient Отговорено Март 15, 2009 Отговорено Март 15, 2009 За твоя случай има вата на платна, които вдигат толкова прахоляк. Като приключиш с реденето на ватата, можеш да опашеш помещението със стари черги и килими или дебели завеси ако намериш. От основно значение е обаче барабаните да не стъпват директно на пода, а да си сглобиш някаква платформичка с гумени крачета. Ако добрата звукоизолация на такова помещение ти излиза само 1500 лева това си е доста бюджетно, но ти си знаеш в какво да инвестираш. Цитирай
iffo1024 Отговорено Март 15, 2009 Автор Отговорено Март 15, 2009 Мерси за съветите! Ще потърся такива платна тези дни. За платформата под барабаните - не мислех че пода е проблем понеже гаража е подземен, но явно ще трябва и за това да се погрижа. Иначе за завесите и аз си го мислех, остава да намеря достатъчно тежки. Относно бюджета - 1500лв (може и грешно да съм сметнал, не знам) е доста извън възможностите ми, предвид че барабаните са ми просто хоби и рядко свиря повече от 2 часа на ден... да не говорим какво ще ми се случи, когато приятелката ми разбере че ще правим звукозиолация на гаража преди да сме направили външната изолация на апартамента Цитирай
patient Отговорено Март 15, 2009 Отговорено Март 15, 2009 А всичко това можеш да го спестиш като си вземеш комплект от практис падове Цитирай
iffo1024 Отговорено Март 16, 2009 Автор Отговорено Март 16, 2009 (Редактирано) А всичко това можеш да го спестиш като си вземеш комплект от практис падове Вярно, също мога да гледам Дискавъри вместо да ходя на планина, мога да играя Forza и Gran Turismo вместо да карам кола, и т.н.... По-нататък ще пиша какво е станало в крайна сметка, и какъв е ефекта. Редактирано Март 16, 2009 от iffo1024 Цитирай
Recommended Posts