Death Публикувано Март 6, 2009 Публикувано Март 6, 2009 Здравеите.Мисля да правя въпросния ефект по тази схема: http://www.4thlevelmedia.com/DrBoogeyPartsLayout.gif Притеснява ме следния проблем: примерно при резисторите са описани само омовете,а те нли се делят и на ватове както и кондензаторите имат и волтове,а на тази схема,както и на повечето който намерих в нета са описани само омовете примерно. Как да разбера елементите какви стоиности имат като ватове,волтове и т.н.или ако има схема на този ефект кадето и тези стойности са описани ще съм благодарен ако я споделите. и накрая въпросната схема дали работи,някой правил ли я е? Цитирай
MR_STENCH Отговорено Март 6, 2009 Отговорено Март 6, 2009 Да, резисторите имат и параметър мощност или "ватове" както ти го наричаш. В случаите когато се изисква резисторът да е с голяма мощност тогава се указва в схемите. За dr.Boogie са ти достатъчни резистори от 0.25W. Ако нямаш необходимите теоретични познания да определиш какви трябва да са номиналните напрежения на елементите в дадена схема... потърси си такава на която са посочени. Ето тук има: http://gaussmarkov.net/wordpress/circuits/dr-boogey/ Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 6, 2009 Отговорено Март 6, 2009 (Редактирано) Ако кондензаторите са със напрежение, по-високо от захранващото, няма проблем. Неелектролитните обикновено се произвеждат най-малко с напрежение 50-63W, а електролитните, ако ги избереш със стойност 1.5+ пъти по-голяма от захранването, няма проблем. Редактирано Март 6, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Death Отговорено Март 6, 2009 Автор Отговорено Март 6, 2009 (Редактирано) Значи да турся резистори с 0.25в. така ли? Това с кондензаторит ене го разбрах нещо MR_STENCH на линка който си посочил пак не виждам каде са написани пълните стойности,а пак само омовете примерно. иначе частите са същите като на схемата която аз сум избрал Редактирано Март 6, 2009 от Death Цитирай
MR_STENCH Отговорено Март 6, 2009 Отговорено Март 6, 2009 (Редактирано) Значи... Евтим имаше предвид, че ако напреженито с което се захранва схемата... в твоят случай е 9V електролитните кондензатори (тези които са с големи стойности и означен + ) трябва да бъдат най-малко за 9х1.5=13.5V . Това е ориентировъчно и напреженията за които се произвеждат кондензаторите са стандартни. В такъв случай избираш най-близката по-висока стандартана стойност - да кажем 16V. Кондензаторите със стойности под 1 микрофарад в повечето случаи са неелектролитни и неполярни и се произвеждат за напрежения над 50V. Така че... там трудно ще сбъркаш при това захранващо напрежение . Всички резистори в схемата могат да бъдат 0.25W. Тези резистори които имат само цифрово означение са в Ома. Кратните са със съответен буквен индекс "К" за Килоома "М" за мегаома . Редактирано Март 6, 2009 от MR_STENCH Цитирай
Death Отговорено Март 6, 2009 Автор Отговорено Март 6, 2009 ОК. Избирам всички всички резистори да са по 0.25w. а всички кондензатори 16v. Това за омовете и килоомовете е ясно Ами другите елементи по схемата няли не е само резистори и кондензатори(за транзисторите и потенциометрите ясно) П.С. а ако немога да намеря всички резистори със стойност 0.25в. някой от тях могат ли да бъдат около тази стойност или задължително трябва да са еднакви Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 6, 2009 Отговорено Март 6, 2009 Бих предложил 25V електролитни кондензатори заради склонността на евтините китайски адаптерчета към пренапрежения. 16 не е чак толкова далече от 9. Цитирай
Death Отговорено Март 6, 2009 Автор Отговорено Март 6, 2009 (Редактирано) А коя от двете схеми е тествана,коя да направя.Аз съм се навил на тази която аз постнах,някакси по нагледна ми изглежда. Нищо не казахте за останалите елементи от схемата и техните стойности. Редактирано Март 6, 2009 от Death Цитирай
Recommended Posts