niki123bg Публикувано Септември 28, 2005 Публикувано Септември 28, 2005 Заканил съм се да си сменя струните днес или утре и се чудех дали има някакъв относително лесен начин да се лъснат/полират прагчетата и да им се придаде по-добър естетически вид. Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 28, 2005 Отговорено Септември 28, 2005 (Редактирано) По принцип облепят фингърборда с "masking tape", демек хартиено тиксо и оставят само прагчетата открити. После с полир паста ги шлайфат. Ма това е страшно сложна и досадна работа. Ето един много по-безболезнен начин от мен: Преди години докато си забърсвах фингърборда на китарата по случайност открих, че хавлиеният плат излъсква и прагчетата. Без полир пасти, без нищо. Сваляш си струните, полагаш китарата да легне стабилно, вземаш мека хавлиена кърпа, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е 100% памук и почваш да търкаш бързо и интензивно по дължината на грифа, после и напречно на грифа, по дължината на самите прагчета. Окисите падат и праговете стават огледални. Може и с друго хавлиено, стига да е току-що изпрано и меко. Например става с хавлиен чорап, удобно е, защото си го надяваш на ръката. Предполагам, че става със всякакъв памучен плат, но хавлията е дебела и обира добре. Може да автоматизираш процеса като увиеш парче хавлия на върха на един молив, вкараш го в дрелката и почнеш да търкаш с него, но няма смисъл, а може да се прежули фингърбордът на места. Айде и да пишеш отзиви дали си доволен от моята метода. Редактирано Септември 28, 2005 от the_gorer Цитирай
niki123bg Отговорено Септември 29, 2005 Автор Отговорено Септември 29, 2005 Горере, златен си Следващият път като се замъкна в Търново, ще трябва да се видим да те почерпя Довечера ще пробвам и ще докладвам Цитирай
FeramonD Отговорено Септември 29, 2005 Отговорено Септември 29, 2005 Абе по магазините има един препарат за лъскане на хром бронз и тн. Предназначен е за лайсни примерно на ламиниран паркет ако се сещате! С едно памуче и става за нула време. Можеш да се огледаш в прагчета ако са джъмбо П.П Цената му не е повече от 2 лева не помня вече. Айде успех. Цитирай
Dylan_101 Отговорено Септември 29, 2005 Отговорено Септември 29, 2005 Ха! Аз пък си мислех че излъскването било от препарата за почистване. Аз лично ползвам Dunlop 65. По принцип той е за овлажняване на фретборда, но винаги остава малко което не попива, което попивам с памучен парцал. По едно време забелязах че памучния парцал почернява и открих че това е от окисленията по прагчетата. Прагчетата пък заблестяват като нови на 5-годишната ми китара. Но досега си мислех че самия препарат има свалящо окисленията действие, но явно може и да си е от памучния парцал само... Ще пробвам и само с парцал да видим къде е истината... Цитирай
npace Отговорено Септември 29, 2005 Отговорено Септември 29, 2005 аааааааааа не идиотско вече знам за какво да си ползвам хавлиените чорапи хаха абе дали действа и на струни? да си сложа чорап на ръката и да направя няколко слайда Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 29, 2005 Отговорено Септември 29, 2005 По едно време забелязах че памучния парцал почернява и открих че това е от окисленията по прагчетата. Прагчетата пък заблестяват като нови на 5-годишната ми китара. Но досега си мислех че самия препарат има свалящо окисленията действие, но явно може и да си е от памучния парцал само...Ще пробвам и само с парцал да видим къде е истината... От парцала е. Междудругото ти ме подсети да предупредя, че хавлията ще се оцапа от окисите, които падат от прагчетата. С каквото и да търкате, трябва да е естествен материал - памук, вълна, лен... Изкуствените материи само замазват. Който си е чистил главата на дека с онези "памучни" тампони за уши знае за какво говоря. По-голямата част от памука, който се продава по аптеките също е синтетика. За препаратите за лъскане на хром - естествено, ще стане и стях, но трябва да облепиш и покриеш всичко, за да предпазиш дървото на фингърборда и да оставиш само прагчетата открити, а това е излишно главоболене. Друг трик е почистването на окиси и полирането с... паста за зъби. но това пък е още по-голямо мацане, така че заебете. Яко търкане със суха хавлия и работата спи. И в Пътеводител на галактическия стопаджия е обяснено, че без хавлия сме за никъде. :read: Цитирай
niki123bg Отговорено Септември 29, 2005 Автор Отговорено Септември 29, 2005 Тва е то - смених си струните... до година пак. Горере, стана далаверата сега прагчетата блестят. Имам да те черпя Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 29, 2005 Отговорено Септември 29, 2005 Тва е то - смених си струните... до година пак. Горере, стана далаверата сега прагчетата блестят. Имам да те черпя За струните - и аз вече карам на едногодишен цикъл. А за черпенето - няма нужда, важното е, че съм дал нещо полезно на потребителите на форума. I'm a fucking star now. :hello: PS: Само да добавя, че когато ти потъмнеят пак праговете, можеш да ги лъскаш с хавлията през струните, без да ги сваляш. Все пак няма нужда да се махат на интервали, по-малки от година. Цитирай
npace Отговорено Септември 30, 2005 Отговорено Септември 30, 2005 аз ги сменям веднъж на месец...вътря се ама какво да се прави не ме кефят мръсни а и не ги поддържам много Цитирай
Recommended Posts