Jump to content
Българският форум за музиканти

Резонантни кожи за томове


Recommended Posts

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

внасял е,и на такива съм свирил,може просто вече да го мързи или да не му се занимава,знам ли,като отида до сергията му ше проуча :godbless: иначе ДЕДОвия съм го преслушал и той свири с evnas като тебе... :D

 

ай да кажа remo и да се разпиша.давай Ytse,псувай ме :D

Редактирано от Katsko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз така... по малко оф и повече топик. :D Навремето покойния вече Кози Пауъл в едно интервю в дръм спешъла на "Метъл хамер" споделяше, че за разлика от други свои колеги, забива с бойни кожи и отдолу, включително и на снеъра, защото търси агресия в звука. Доколкото съм забелязал, неговата "Ямаха" звучеше наистина агресивно...

YtseJam, защо казваш "резонантна", а не "резонансна" кожа? Явно превеждаш буквално, но в българския език при превод има известни модулации, свързани с по-доброто произношение и най-вече: придържане към семиотичния първоизточник на думата, който в случая не е от английски произход, а е току до нас, при южните ни съседи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според скромните ми познания по български език би трябвало да е резонантна, защото кожата резонира, а не е самата тя резонанс. :D

 

Иначе едно време абсолютно всички са свирели с бойни кожи отдолу (и то най-често старите изхабени потрошени от свирене такива) просто защото не е имало резонантни.

 

Колкото е по-дебела кожата отдолу, толкова по-трудно ще се размърда от въздуха в барабана, който я бута, т.е. за да изкараш някакъв звук, трябва много силно да я измлатиш. На барабанче би могло да се докара агресивен звук с дебела кожа отдолу, съгласен съм., даже се докарва точно звук в стил изстрел от пушка Само дето цялата чувствителност на барабанчето отива по дяволите и трябва да се блъска ненормално, за да изкара нещо. Което специално в случая на Кози Пауъл не е никакъв проблем. Само дето не всички свирим с точилки от пазара като него. :lol:

 

Но томовете чисто и просто ще си звучат гадно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е - Кози млатеше яко и ако си забелязал имаше много особено разположение на сета: всичко му беше далече и много нашироооко разположено. Сигурно и поради това млатеше с 52 сантиметра палки, макар да съм го виждал и с нормални в по-късния и в най-ранния му период.

А иначе, въпроса за точния термин малко го дадохме философски, ама лошо няма. :cheers: Та всяка дума си има корен и от него произтичат всичките и производни. В случая, думата е резонанс и оттам: резонансни, резонансно, резонансна и т.н. до 1001 и обратно. Самата кожа резонирайки произвежда резонанс, защото ако я нямаше и резонанса няма да е налице. Което отговаря и на значението, дадено в тълковния речник: "2. Звучене на едно тяло под влияние на друго звучащо тяло." Удряме горната кожа, долната под влияние на горната затрептява и произвежда резонанс. Оттук, понеже кожа е в женски род, следва че тя е резонансна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само дето логиката малко бяга към края на мисловния ти процес, защото ако е резонансна, трябва да е породена от резонанса, а тя го поражда, т.е. е резонираща кожа, т.е. е резонантна. Стоп, мерси, благодаря. :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само дето логиката малко бяга към края на мисловния ти процес, защото ако е резонансна, трябва да е породена от резонанса, а тя го поражда, т.е. е резонираща кожа, т.е. е резонантна. Стоп, мерси, благодаря. :rolleyes:

И аз ти благодаря за това, че искаш винаги да си отгоре, да мислиш, че знаеш всичко но не е така. Според двама филолози, работещи в БАН, в секцията за развитие и обновяване на българския език, в нашия език думата РЕЗОНАНТ и производни на нея не съществува. Все пак, понякога човек трябва да признава неправотата си... Иначе, нищо лично и оставам с добрии колегиални чувства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Господа барабанисти!Не съм "Специалист" по барабани...но от 1977г. свиря такива,притежавам такива и съм слагал почти всякакви кожи от "Pin Stripe" на "Takton' & "Amati" до какви ли други не по "Tam-и","Pearl-ове","Sonor-и" и прочеееее.Всички в БГ пробваме какво ли не само и само барабаните ни да звучат(или поне на снимката да изглеждат "страшно")!Сега ще ви напиша мненията на някои от известните нам и вам специалисти относно какви кожи ползват и за какво точно ги ползват!

 

Kenny Aronoff-"The first thing is the heads!I'll put white"Ambassadors" on top of the toms and the snare and sometimes on the Bass drum!Lately I've been using the Remo-"Powerstroke 3"-Clear head both "Live" & in the "Studio"...Sometimes if I play Rock I'll use "Ambassador" head with black dot underneath the head-just for a little more reinforcement!It muffles a little bit but not enough to create a problem.Live I'll use clear "Emperor" on the toms and coated "Emperor" on the snare-only for the added endurance."

 

Gregg Bissonette:"I use white coated "Ambassadors" on the tops and clear "Ambassadors" on the bottoms,and I tune them to the same pitch!That way the drums realy resonate...."

 

J.R.Robinson:"I use Remo coated "Emperors" on the tops of my toms and clear "Ambassadors" on the bottoms.Lately on the kick I've been using the Remo-"Powerstroke 3"-Clear head,but normaly I use an "Ambassador" coated or clear on the beater side....!"

 

Няма да продължавам но същите кожи и мнения за "Лайф" и "Студио"съвпадат и при Simon Phillips,Rod Morgenstein,Jim Keltner....(Справки от книгата на Mark Huntly Parsons-"The Drummer's Studio Survival Guide")

Нещата обаче стоят различно,когато ги гледаме като рекламни лица на някои други фирми(EVANS,AQUARIAN....)Знаете че там става на въпрос за пари-както и при перилните препарати!Дори и не говоря,че Звука на барабаните им освен тяхната лична настройка е грижа и на други хора/скъпа техника/микрофони/пре-ампове... и не е необходимо да си мислите,че като си купи някой точно "онези" кожи и неговите барабани ще "Звукнат" като на Simon Phillips или Dennis Chambers!Е все пак ако е само заради снимка-О.К.!Аз съм слагал "Еvans" Blue,Genera 3 и още други от тяхните разновидности за запис в студиото на моите барабани!Наистина те звучат "меко",като за Jazz,Swing,Country но не и за Rock!Сега съм с "Ambassador"-Wheather King on the top & "Diplomat" Wheather King-resonance на томовете и 3-те си различни барабанчета и Remo-"Powerstroke 3"-Clear head на Bass drum-а!Звучат си перфектно и на запис,и на живо слушане!Така че....за тези,които биха искали да приемат някакъв съвет-това е той:най-добре е всеки да си изясни точния стил който ще свири,в който барабаните му да звучат добре и да си сложи точните кожи за това....и да не се влияе от всеки-кой каквото му каже и да си експериментира(ами това е и време и много пари)!Да не търси на Cozzi Powel-звука с две бойни кожи отгоре и отдолу!Ами тогава преди 20 години Рок-музиката се свиреше така с много бой и дълбоки 6,5" и по-големи барабанчета!И Звукът им беше покъртителен и реверберацията,и компресията!!!Сега ако някой запише такова барабанче ще му се смеят и ще кажат че е "old-fashion"!Кой от вас сега ползва такова Рок-барабанче???Сега почти всички ползват 14"х5,5" най-много...дори и по-малки!Поздрави на всички ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм слагал "Еvans" Blue,Genera 3 и още други от тяхните разновидности за запис в студиото на моите барабани!Наистина те звучат "меко",като за Jazz,Swing,Country но не и за Rock!

Това, което наричш Blue, всъщност е Hydraulic Blue, която е по цял свят известна с ужасната си заглушеност кожа и е създадена с единствената цел да се пресъздаде супер убития перкусионен звук на томовете от дискохитовете през 70те години. Напълно неприложима е в повечето случаи, особено когато човек търси малко или много универсалност.

 

Колкото до Genera 3 - няма такова животно, сори. :) Има 1 и 2, съответно едно- и двуслойни.

 

Сега съм с "Ambassador"-Wheather King on the top & "Diplomat" Wheather King-resonance на томовете и 3-те си различни барабанчета

Weather King е така да се каже общото име на цялата стандартна серия кожи на Ремо, а Emperor, Ambassador и Diplomat най-общо показват дебелината. Така че е напълно нормално с най-тънката кожа за барабанче отдолу то да звучи най-чувствително и това всеки го знае и винаги резонантните кожи за барабанче са много тънки. Само дето в тази тема си говорехме за томове. :)

 

Ами тогава преди 20 години Рок-музиката се свиреше така с много бой и дълбоки 6,5" и по-големи барабанчета!И Звукът им беше покъртителен и реверберацията,и компресията!!!Сега ако някой запише такова барабанче ще му се смеят и ще кажат че е "old-fashion"!Кой от вас сега ползва такова Рок-барабанче???Сега почти всички ползват 14"х5,5" най-много...дори и по-малки!

Аз съм с 6,5/14". Дали е олд фешънд? Ами не мисля. :)

 

Колкото до мненията на светилата, всички те висят на банковата сметка на Ремо, така че няма да се хвана за сто процентовата искреност на изказванията им. Аз лично съм пробвал на томове чист амбасадор отдолу и мисля, че с въпросните еванс звучи по-добре, защото са по-тънки. Това беше идеята на темата, да наведе хората на мисълта, че резонантните кожи са важно нещо и да ги накара да поекспериментират малко. ;)

 

Тъй като нещата се поомешаха, искам пак да поясня, че в тази тема става дума за резонантни кожи на ТОМОВЕ, а не на соло барабанче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми не говорете тогава за барабанчето на Cozzi Powel и какви бойни кожи слагал за rezonance след като говорите за томове!

 

А г-н YtseJam който не е прочел внимателно написах изказванията на извесните нам имена за използването им на кожи И ЗА ТОМОВЕ!!!!!А добре си личи,когато се изкакзвам съкратено...Evans "Blue" естествено че е Hydraulic и както би трябвало да прочетеш казвам за какви стилове става!!!!А именно....[ особено когато човек търси малко или много универсалност....]Не виждам място за опониране....и аз не ти цитирах статия от списание,а от студийна книга,която се изписва от USA(която струва 100$)в която има мнения само на барабанисти и която е за барабани,кожи,чинели,микрофони,технически принадлежности при лайф и рекординг!Четете внимателно мненията на всеки един от форума!

(...."Аз лично съм пробвал на томове чист амбасадор отдолу и мисля, че с въпросните еванс звучи по-добре, защото са по-тънки. Това беше идеята на темата, да наведе хората на мисълта, че резонантните кожи са важно нещо и да ги накара да поекспериментират малко....)Ами това както подчератах мисля е свързано с ВРЕМЕ и МНОГО ПАРИ за да могат БГ-музиканти да си позволят да си купуват и експериментират с различни кожи!!!!Не мислиш ли???А нима всички видове ги има в нашите магазини????А че резонансните кожи са важни-спор няма!Който иска да експериментира с бойни отдолу!Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ignis, понеже си отбелязал да четеме внимателно постовете във форума, искам да ти обърна внимание, че явно не си прочел така внимателно моя. Първо, казал съм "навремето" за Кози, второ, отбелязал съм, че свири с бойни кожи и отдолу ВКЛЮЧИТЕЛНО и на снеъра, което означава, че съм в темата на YtseJam.

A иначе нещата, които си написал са интересни и заслужават внимание. Все пак май съм повече олд и по малко фешън и поради тази причина забивам с 6,5х14" Sonor снеър от който на хората им падат пломбите, а аз съм влюбен в звука му.

Иначе проблеми с резонансни кожи на томове нямам - модела, на който свиря е произведен "отворен" :godbless: , така че поне в това отношение отпадна едно перо от бюджета. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Ignis,явно разбираш от доста неща свързани със студийната работа,за което риспект :godbless: ,НО:човече,хората се избиват за 6 инчови барабанчета,ти кви ги говориш :think: ,изобщо не е олд-фешън :) ,а основните правила за звук на барабани са си все същите както и по времето на Кози :read: -по скоро на мен ми звучи смешно метъл записан на 5,5 дървено барабанче с висока настройка :wall: ,както Итсе добре е отбелязал,G3 кожи просто няма:Dне искам полемика,нито заяждане,просто не се изказвай прибързано,моля :godbless: ,а да спориш с Итсето е абсолютно безсмислено щото той е ходеща енциклопедия по барабани ;)

 

иначе ето ви едно интересно мнение по принцип:не слушайте индорсъри(endorsers)демек рекламни лица на различни марки кожи(или каквото и да било друго)-щото на тия хора им плащат за да хвалят РЕМО(например),слушайте свирещи редовно и при различни условия барабанисти,които все пак имат достатъчно знания за да могат да ви дадат съвет.

 

аз понеже не мога да си купя 5те чифта кожи които ми харесват и да си избера от тях,разпитвам хора свирили на такива,чета по форуми,а от официалните сайтове гледам само най-общо щото са пълни със преувеличения и лозунги"мойта стока най-убава)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Господа!

 

Аз не съм спорил с никого!Изказвам само мнение!И моето мнение е,че в последните години около 85% от популярните....повтарям ПОПУЛЯРНИТЕ(а не рокаджийй,метъли и траш)ГРУПИ свирят и записват с по малък инч барабанчета!Знаете размерите на барабанчетата,които ползват RED HOT CHILLI PAPERS,MAROON 5....и да не изреждам още 100-ци сегашни групи и записи с какви размери барабанчета записват!Е.....аз не съм енциклопедия,но чувам,чета,интересувам се и търся!!!Sorry,но..такава е тенденцията за правене на Хитове!И аз имам в студиото 6,5" Рок барабанче,но от 98 г. досега никой не го е ползвал за запис.....а само 13" х 5,5" или 14" х 5,5"!А колкото до това кой с какви кожи си свири-не ме интересува!Мен ме интересува да направя звук на барабани,КОИТО ДА СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ БЪЛГАРСКИЯ!А пък вие си свирете с каквито искате кожи,само че слушайте западните барабани и чуйте и българските записи!!!!Не искам да обидя никого...както повтарям!!!АЗ ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ТАКЪВ ЗВУКІКОЙТО ДА ЗВУЧИ ПО ЗАПАДЕН "ТЕРТИП"!!!А кои се избиват за 6,5" барабанчета-не знам!

Katsko[.....иначе ето ви едно интересно мнение по принцип:не слушайте индорсъри(endorsers)демек рекламни лица на различни марки кожи(или каквото и да било друго)-щото на тия хора им плащат за да хвалят РЕМО(например),слушайте свирещи редовно и при различни условия барабанисти,които все пак имат достатъчно знания за да могат да ви дадат съвет.....]

Аз много бих искал ЛИЧНО да чуя тези "endorsers",но няма как да стане-нали???Бих ти казал че съм взел мнения от 50 тон-режисьори от Германия,Швеция,Норвегия и Англия за последните 14 години,докато пътувах-така че се опитах да изрази тяхното мнение за кожи чрез моето!Който иска да го разбира така,както на него му е най-добре!Само че от групите,които съм виждал да записват ТАМ 90% ползваха Ремо!Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.