tednet Публикувано Февруари 2, 2009 Публикувано Февруари 2, 2009 Здравейте другари Започнах ново педалче както виждате и... срещам известни проблеми с него. 1. Не съм много сигурен за пистите на платката. Докато напасвах частите, една писта не се беше отпечатала, а една друга се отлепи в процеса на запояване (поялник за 5 лева... знам за сменяне е) Anyways, предполагам, че има хора които са правили този ефект. Ако не е проблем, да ми снимате задната част на платката, да видя дали не съм оплескал още нещо. (tonepad.com pcb) Ако не, ще го мъчим с още гледане. 2. Почнах да дебъгвам днеска... след много перипети. (накратко - жакове от динакорд за по-малко от 2 лева няма да взимам вече). Ползвам ето този уред http://www.storm-software.co.yu/diy/index....ect=audio_probe . Ето ми диаграмата http://tonepad.com/getFile.asp?id=112 . Какъв е проблема? Еми 1м резисторите май са заминали. (уред работи от in нататък) След тях няма никакъв звук. Така ли трябва да е? Ако са заминали, лесно, сменям ги, но ако не бива да има какъвто и да е звук след тях, как да разбера дали са читави или не? Имам някакви идеи, но предпочитам по-разбиращите от мен да се изкажат първо Ми... засега това са ми проблемите. Ще видим по-нататък какво ще става. Ако наистина тези резистори са изгърмели, някаква идея как да направя някакъв heatsink или нещо, защото и двата поялника които имам са на 30 вата и явно са доста силни за такива фини елементи, а нов поялник скоро не се вижда :/ Айде със здраве Тео Цитирай
bir4o Отговорено Февруари 3, 2009 Отговорено Февруари 3, 2009 Ми хвани ги премери с мултицет. Като мериш резистор едното краче е желателно да го разпоиш . Цитирай
Linchpin Отговорено Февруари 3, 2009 Отговорено Февруари 3, 2009 (Редактирано) Трябва да си сигурен за пистите на платката-дали всички са на място и дали няма късо съединение между някои от тях или дали няма някоя прекъсната.Едва тогава започваш да лепиш.Не търси проблема в цените на частите и инструментите.Пистите се разлепят не от цената на поялника, а от прегряване.От тук нататък нищо не ми става ясно какво точно си правил, съжалявам.Ако качиш някоя снимка да се види поне визуално дали няма някакъв проблем ще е по-лесно.Това е 1 крачка при откриване на повреда.След това се започват замервания по контролни точки и т.н.Не е толкова лесно да се открие повредата по "описание на очевидец"! 30 вата поялник не е много силен.Издърпай човката около 1 см напред-ще и падне температурата.Трябва да е добре подострена.Преди да запояваш щателно почиствай от окиси крачетата на елементите и пистите.тТака спойката става бърза и качествена и не изисква толкова дълго нагряване. Редактирано Февруари 3, 2009 от Linchpin Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 3, 2009 Отговорено Февруари 3, 2009 Техника на работа му е майката!И аз съм с 30 вата а не изгарям нищо.Ако се налага ползвай колофон.А и един трик - мери си съпротивленията и въобще всичко преди да го сложиш... губи време ама си заслужава Цитирай
Recommended Posts