Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,дадоха ми 6 броя лампи 2х"EL34",2х6Н8С, и две "6Н1П",разбрах че са били от някакъв стар усилвател,та интересува ме може ли да се направи някакъв усилвател с тях.Не съм много запознат с ламповата техника,затова моля да проявите разбиране. :greenball: Благодаря за разбирането ;)

Извинявам се ако съм объркал раздела ;)

Редактирано от iv4o0
Отговорено (Редактирано)

Добре питам само може ли да се направи нещо с тези лампи очаквам прост отговор не критики.Съжалявам че съм го обяснил не както трябва :greenball:

Усилвателя се бил скапал и ми дадоха само лампите.

Редактирано от iv4o0
Отговорено

Не съм искал да критикувам но щом така ти прозвуча.

Лампита са нещо което се изразходва с течение на времето и е нужно да се подменят - след като твоите са стари най вероятно няма много живот в тях и са за кофата за боклук.

Самото наличие на лампи не е достатъчно за направя на усилвател - има по важни компоненти като трансформатори.

Най добре поискай да ти дадат ампа и да се погледне от вещо лице и ако е рентабилно да се ремонтира.

Отговорено

Благодаря все пак :greenball:

Значи дадоха ми самия усилвател,на който никъде не пише каква марка е или каквото и да било,сложих лампите на местата им и го включих нямаше гърмеж светнаха всички лампи подадох му сигнал и на изхода вързах колона,но се чува единствено пращене и малка част от музиката.Също така самото шаси е ръждясало възможно ли е това да е част от проблема?

Отговорено

Доста е вероятно трансформаторите да са здрави ,което е едно добро начало.

Ако можеш го занеси на някой майстор да ти го поправи,особено ако нямаш познания по електроника.Усилвателя може да неработи поради много обстоятелства-скапана лампа,скапан разделителен кондензатор,скапан изходен траф.....

Само с ламповата техника ли не си запознат,или с електрониката като цяло?Ако е второто най-добре отиди при майстор.Ако е първото може и дадем някакви съвети.

Отговорено

Най-добре качи някоя снимка, да видим за какъв усилвател става въпрос.

Има вариант да е с високоволтов изход (навремето са се ползвали за радиоуредби по фабрики и т.н.) и да не ти е полезен в тоя си вид.

И внимавай, защото най-вероятно е стоял на влага, а и кондензаторите са доста стари и може да имаш неприятни изживявания с него.

Все пак дай да го видим тоя усилвател :icon_shithappens:

Отговорено (Редактирано)

Ами по електроника имам познания и аз си мислех кондензаторите да сменям,трафовете определено са здрави 3 са на брой и са много големи,а имам и още един въпрос когато няма свързана колона когато си доближа ухото от двете ЕЛ34-ки се чува музиката това нормално ли е?

ами снимка мога в понеделника да кача ако не е проблем :icon_shithappens:

Редактирано от iv4o0
Отговорено (Редактирано)

Ясно няма да го пускам без товар.За снимките в понеделник ще мога,съжалявам.

Редактирано от iv4o0
Отговорено

Човек по това което чета мога да ти дам само един съвет. Не пиапй, ще те убие тока.... Какаво са ти познанията по електроника "месех кондензаторите да сменям" ? Ако нещо не работи се търси причина, мери се захранване първо това че лампите светят не значи, че имаш захранване, после се проследява веригата на сигнала като се намери в кое сттъпало е проблема се мерят режими, по това преценяваш за дефектирали елементи и т.н. Да разбираш от електроника не значи да можеш да запояваш...

Отговорено

^ :)

Това е правилният начин. Синтезирано и точно.

Не съм мислил, че ще го кажа, но на бялото не казвам черно !

Само не виждам човека да разполага с апаратурата за подобни действия, за знанията нямам коментар.

BTW, дали може наистина да запоява ? Защото има различни спойки...

iv4o0:

Мерака ти е голям, вижда се; но защо си мисля, че не си преценяваш силите? ( не си единствен, да знаеш!)