Jump to content
Българският форум за музиканти

Централно озвучаване


capri

Recommended Posts

Здравейте, оборудвам си в момента помещение за репетиции и за централно съм се спрял на

Behringer B 212 125W rms (500W peak) 2 -Way Passive Loudspeaker System / 12"/1.25", някой има ли впечатления от тях и как мислите могат ли с тази си малка мощност да "надвикат" акустични барабани и две 50 ватови кубета или е по-удачно да се вземе нещо по мощно? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Няма да стигне. Озв. тела са с чувствителност 93 децибела 1W/1m, което е наистина малко.

Мощността не е единствения параметър който гледаш (освен ако не купуваш котлон :punk_guitar: ), търси комбинация от по-голяма мощност и по-висока чувствителност. Това ще ти даде по-високо звуково налягане, което е и крайната цел.

 

Ако ще пускаш само вокали през централното сложи компактни озв. тела които са предназначени да свирят в средно- и високочестотния диапазон, ако през централното ще пускаш бас китара, клавир и пр. добави и събууфер или сложи трилентови колони. Подобни двулентови като споменатия Берингер често имат "дупка" в честотната лента около кросовърната честота и гласовете потъват. Освен това по мой опит тела с тяло от полимер като тези микрофонират по-лесно.

Накратко, ако има финанси се огледай за някаква алтернатива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а каква чувствителност горе долу е подходяща?

Загледах едни Маки колони с чувствителност 123 дб и 600вата мощност - това за помещение 25 кв не е ли много ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

123 децибела вероятно е най-високото звуково налягане което това озв. тяло може да постигне. Под по-висока чувствителност имах предвид Sensitivity 1W/1m - какво звуково налягане постига на разстояние 1 м. при подаден 1 ват.

 

Мощността която ти трябва зависи от материала който ще възпроизвеждаш. Ако е само за вокали е едно (и 600 вата би трябвало да са напълно от достатъчни), ако ще свирят повече инструменти с пълна честотна лента е друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами най вероятно няма всички инструменти да минават през централното (китара и бас с кубета), но предпочитам да дам малко повече пари за трилентови в такъв случай, че ако се наложи в един момент нещо, да се окаже че заради спестени пари няма да може да се възпроизведе всичко както трябва. Иначе да, на Макитата 123дб им е макс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пример от репетиционната на моята група: В помещение около 20 квадрата с трилентови колони (~ 96-97 dB) с усилвател 2х300W има достатъчно мощност за вокали и би могло в централното да се пуснат още инструменти (пускали сме бас китара), но от това качеството страда.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.