Jump to content
Българският форум за музиканти

стойка на кунките


anonimized_8837

Recommended Posts

Здравейте!

 

имам желанието да дискутирам различни мнения за това, на кой как му е удобно да свири на баса. моля, не оставяйте линкове към външни теми, имам желание в темата да се обменя пряко опит и наблюдение.

 

споделям ви размишленията си над постановката на дясната ръка. наскоро за пореден път се замислих над дясната си ръка, в моя деснящки случай, тая дет дърпа. попаднах на т.нар стойка "hovering thumb". например :

 

след повдигането на този въпрос, стигнах до следното заключение. при свиренето на бас, чупенето на китката на дясната ръка, бих казал подобно на стойката при свирене на класическа китара, не ме улеснява. досега се бях насилил да свикна по този начин, мислейки че колкото по-високо е китката от струните, толкова по пъргаво ще действам по струните.

 

Но от друга страна, след като така и така изключително рядко дърпам с палец, съвсем логично би било да го оставя в отпуснато положение над струните. пробвах да свиря по този начин, и в сравнение с положението, при което китката е огъната не усещам затруднения.

 

споделете вашето мнение

 

П. С.

за момента не се сещам какво мога да кажа за лявата, ако имате какво да кажете за нея, чувствайте се поканени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря предимно седнал и дясната ръка (с която дърпам струните) я подпирам на тялото на баса почти на средата на предмишницата малко по-към лакътя.Първоначално палеца го държах на адаптера, но после свикнах да го местя по струните, но не свиря с него.Имам ъгъл в китката, който си стои почти един и същ, но не съм изпитвал болка или неохота.

В лявата ръка обаче (на грифа) като се разгрявам и свиря на първите четири прага от разтягането често изпитвам болка, защото не мога да си отпусна напълно пръстите.Освен, че си стягам пръстите с палеца стискам неоправдано силно и започва да ме боли този мускул м/у палеца и дланта.Това се случва предимно при разгрявка, защото като свиря нормално рядко се чекна толкова.Друг проблем на тази ръка ми е, че не мога да преценя как точно да си държа палеца.Обикновенно е на нивото на първия пръст освен когато се разтягам тогава минава по-към втория и е почти перпендикулярен на грифа за разлика от нормално когато ъгълът е по-остър.Старая се да потдържам тази постановка освен при разтягания.Изобщо относно стойката и движението на палеца имам нужда да изглаждам нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не спазвам догми и закони.

Свиря така както ми е удобно. Едвали има универсална техника която да пасне на всеки.

Според мен дори самият инструмент на който свириш, допринася за начин и подход към техника.

При мен болки в дясната ръка се появяват, понякога, след втория час свирене или при прекалено голяма пауза без репетиране.

Свирете така както ви е удобно, стига да постигате нужния ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля , че трябва да се свири така както е удобно . Ако има напрежение или болка обаче , е добре да се потърси помощ от специалист . Не слушах много внимателно китаеца от видеото по-горе , но доколкото схванах , обясняваше флоотинг тъмб , като или го опираше на различни струни или му флоотваше във въздуха . Аз свиря основно по 2 други начина :

1989170555.JPG

^ когато свиря нормален бас , подложка , опирам палеца на средният адаптор-винаги там,защото според мен там баса звучи най добре,с най-много "месо"

1668221351.JPG

^когато свиря сола го опирам на Си струна , но не винаги , понякога свиря и по първия начин , при мен е по-скоро интуитивно .

 

Така ми е удобно , имал съм случаи да свиря по 5-6 сета , по 45 минути в течение на месеци и не съм имал проблеми (да чукна на дърво)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря без никаква чупка в китката и изполвзам китката за допълнителна атака върху струните. Баса ми е свален ниско така че да няма нужда от чупка в китката. Вдигам го и свиря с чупка в китката рядко и основно за записи когато всеки тон трябва да е на 100% точен - с чупка имам по-добър контрол върху всеки единичен тон ... но пък ние бичим метъл и там за концерти според мене зверската атака е по-важна .. ехехе

 

За палца - върхи адапта, по струните ... абе както ми е удобно и както усещам най-малко съпротивление при свиренето

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение надали много тежи, тъй като съм в тази сфера малко повече от половин година, но все пак да споделя..

Отначало се опитвах да се придържам към техниката, където си местиш палеца на всяка струна, но така и не можах да привикна, та си свиря с палец опрян на адаптера. Иначе всеки да си свири, както му е удобно..

Например

пича е с едно много прилично ниво на свирене, а палеца му се вее нагоре, надолу без никъде да го подпира :hysterical: .

А като свиря нещо по-забързано и трябва да се понапрегна така, усещам как неволно си изправям останалите пръсти, та гледам като се усетя да ги поприбера.

Не свиря с чупка в ръката, защото ми е некомфортно.

А относно лявата ръка стуацията стои така:

като свиря на по-долните струни с палец се подпирам по-отдолу на грифа, а като свиря на горните го обхващам.. не знам дали е правилно :hysterical:

иначе много кофти навик ми е прекалено силното натискане, от което не мога да се отуча..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз си свиря с палец на десния адаптор и с обран ляв,това го правя като искам по остра атака + най-лесно се свирят бързини по на края на струните кадето струната не шикалкави толкова,или свиря с обран десен адаптор и палеца ми е върху грифа на същото ниво като на адаптора ефекта обаче е много по плътен и топъл тон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.